Ambasadorul Rusiei in Romania: "Facem fata unui val de isterie cu accente xenofobe". Ce spune despre o posibila flota NATO

Ultima actualizare: 12-10-2016 07:15
Klaus Iohannis, Valeri Kuzmin - COTROCENI

Intr-un interviu acordat Digi 24, reprezentantatul diplomatic al Kremlinului la Bucuresti vorbeste despre controversata donatie pentru Cumintenia Pamantului.

 

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a prezentat intr-un interviu acordat Digi24 pozitia sa in legatura cu scandalul provocat de donatia de 100 de euro pentru Cumintenia Pamantului: „Povestea este simpla, ca un ou, ca painea. Cand am ajuns aici era perioada concediilor. De cate ori treceam prin Piata Victoriei spre vizitele pe care le faceam colegilor din corpul diplomatic, vedeam aceasta fotografie uriasa pe fatada cladirii guvernului. Eu nu inteleg bine romaneste si mi-am intrebat colegii despre ce este vorba”, a spus Kuzmin la postul TV

Le-am spus, foarte bine, de ce nu, sa aratam ca sustinem aceasta campanie. Dar, mi-au spus ca din pacate pe retelele de socializare, campania este insotita de un fel de videoclip care pleaca de la presupunerea ca nimic bun nu poate sa apara dinspre Rusia. Si in acest context in mod particular au invinuit Rusia Dumnezeu stie pentru ce. Asa ca am simtit ca trebuie sa avem si noi o opinie in aceasta privinta, tot pe retelele de socializare. Nu pot spune ca a fost initiativa mea personala, a fost un grup din personalul ambasadei, iar eu m-am bazat pe sfaturile lor si pe donatiile lor. Au fost modeste, dar au fost simbolice, dupa parerea mea. Iar, ca rezultat, din pacate, pana acum, chiar daca nu am primit vreo dovada ca ar fi ceva neprietenos in filmul nostru, suntem nevoiti sa facem fata unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus ca nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era ca acel film mai lung, neprietenos, era o initiativa privata, iar initiativa noastra ar fi una oficiala. Nu este una oficiala, este o reactie umana fireasca la evenimentele care au loc. Daca un popor aduna bani sa isi rascumpere mostenirea, ne exprimam solidaritatea. Nimeni nu este impotriva unui astfel de lucru. Dar daca este de provocari, de sentimente neprietenoase impotriva tarii mele, nu pot sta deoparte.

Diplomatul s-a opus ideii unei flote NATO la Marea Neagra: „Acest lucru va aduce tensiuni in plus, de care nu are nimeni nevoie, in aceasta regiune. Din mai multe motive, mai ales pentru ca avem conventii care limiteaza prezenta straina in aceasta regiune, de exemplu Conventia de la Montreux, si vedeti, intreaga planeta a devenit destul de mica. Vedeti ca tensiunile dintr-o regiune pot influenta alte regiuni, chiar si indepartate. Dar aici, in aceasta regiune destul de mica, evident o concentratie in exces a fortelor navale nu credem ca ar fi o dezvoltare pozitiva pentru regiune”, a spus el.

Interviul complet il puteti citi pe Digi 24

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO