Alexandru Rafila, despre îmbolnăvirile din România: „Mai avem puțin timp să ne pregătim”

Ultima actualizare: 17-03-2020 20:45
alexandru rafila

Preşedintele Societăţii Române de microbiologie și reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila a răspuns întrebărilor adresate de Andreea Esca despre criza coronavirusului din România, în cadrul Știrilor PRO TV de marți.

Andreea Esca: Este o zi cu două situaţii cât se poate de grave. În primul rând pacientul care a venit din Spania cu avionul care a dat dovadă de incostienta şi i-a pus pe ceilalţi în pericol ştiind că are COVID-19. Ce s-a întâmplat cu restul pasagerilor?

Alexandru Rafila: Restul pasagerilor, venind dintr-o zonă care are foarte multe cazuri - în Spania se înregistrează peste 10.000 de cazuri - au fost îndrumați să completeze chestionarele și să meargă să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile. Dacă în acest timp vor apărea probleme, ei vor apela la 112, care va evalua situația, vor fi testați și, dacă sunt cazuri pozitive, vor fi îndrumați către spitalele de boli infecțioase. Aceasta este procedura care s-ar fi aplicat oricum.

Un lucru important pe care trebuie să îl mai spun. A fost notificat destul de târziu și echipajul acelui avion Ryanair, încât să ia măsuri necesare pentru dezinfecția acestuia.

Andreea Esca: De ce credeți că se întâmplă asemenea lucruri. Lucrează acolo fără acte și le este frică? Sunt speriați și devin complet inconștienți? Cum de ajungem în asemenea situații disperate?

Alexandru Rafila: Știți care este problema? În primul rând, unul dintre motivele pentru care mulți s-au întors în România este că nu aveau asigurări medicale plătite și s-au hotărât să se întoarcă acasă ca să poată să beneficieze de asistență medicală. Și alte motive sunt legate de un anumit nivel de responsabilitate, el fiind testat pozitiv în Spania și știind că trebuie să se trateze la domiciliu acolo. Datorită numărului mare de cazuri, pentru formele ușoare, tratamentul este la domiciliu. Atunci omul pur și simplu a plecat și i-a pus în pericol pe toți cei care s-a întâlnit. Eu nu știu cum s-a deplasat până la aeroport la Madrid, dar probabil a venit însoțit.

Andreea Esca: Cu siguranță s-a deplasat punând în pericol alte zeci de oameni, sau poate chiar mai mult dacă s-a deplasat cu metroul.

Alexandru Rafila: Exact. Genul acesta de persoane sunt cele care împrăștie infecția. Gândiți-vă că toată situația incredibilă de la Spitalul Gerota. Avem cel puțin 30 de persoane confirmate pozitive prin contactul direct cu acea persoană.

Astăzi au mai fost înregistrate multe cazuri la Spitalul Gerota, în rândul personalului medical. Și toate aceste persoane au fost practic infectate pornind de la o singură persoană iresponsabilă. Mie mi se pare absolut incredibil, mai ales că este vorba despre un fost cadru militar.

Andreea Esca: Câți pacienți mai sunt acum la Spitalul Gerota și câte teste mai sunt în lucru?

Alexandru Rafila: Testarea s-a terminat. Din fericire niciun pacient nu a fost infectat, au fost protejați foarte bine acolo. Numărul celor din rândul personalului medical care sunt infectați este important, este vorba despre 22 sau 23 de persoane. Au fost testați în cursul zilei de astăzi și vor fi transferați la Spitalul de Boli infecțioase Victor Babeș. Vestea bună este că din cele 22 sau 23 de persoane, doar 3 au simptomatologie, iar restul au o stare de sănătate bună. Probabil că sunt în perioada de debut a bolii.

Andreea Esca: Sunt în jur de 60 de persoane, personalul medical care așteaptă încă teste?

Alexandru Rafila: Nu, cred că s-a făcut pentru toată lumea. Au fost două tranșe de câte aproximativ 60 de teste și la prima tranșă cred că au fost 15 și la a doua 7 sau 8 (pozitive, n.r.).

Andreea Esca: Numărul de îmbolnăviri a sărit în ultimele 24 de ore la 49 de persoane. Să ne așteptăm la creșteri tot mai mari?

Alexandru Rafila: Da, este trendul așteptat în ultima perioadă. Încă reușim să găsim legăturile epidemiologice între persoanele infectate, care ne arată că transmiterea comunitară este încă la început. Nu sunt foarte multe cazuri. Și atunci mai avem puțin timp să ne pregătim, începând cu echipamentele de protecție pentru personaul medical, continuând cu reactivii, pentru că o să trebuiască să ne mărim capacitatea de diagnostic. Din nefericire nu este vorba doar depsre reactivi ci și despre dezvoltarea capacității de laborator, care înseamnă oameni pregătiți, în primul rând și alte măsuri generale.

Andreea Esca: Care este mesajul dumneavoastră pentru telespectatori?

Alexandru Rafila: Situația în România este în continuare complicată și tensionată. Nu avem altceva de făcut decât să ne pregătim și să respectăm fiecare dintre noi indicațiile autorităților. Iar pentru autorități, să intensifice campania de comunicare și de pregătire, în sensul că nu trebuie să așteptăm situații care ar putea să fie periculoasă și care ar putea impune luarea unor măsuri. Să informăm populația, ca oamenii să știe ce măsuri trebuie luate în fiecare fază a acestei boli și atunci se crează încredere și solidaritate și putem să încercăm să lichidăm această epidemie, care probabil că e una dintre cele mai serioase provocări pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. E ceva fără precedent în epoca modernă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 22

47:54
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!