Circulatia pe canalul Sulina a fost reluata. "Proiectilul" care a declansat alerta era de fapt o geamandura

Dată publicare: 07-07-2016 10:01
Dată actualizare: 10-07-2016 07:32


Circulatia navelor maritime pe canalul Sulina a fost reluata joi in jurul orei 10:45, dupa ce in ultimele aproape 12 ore autoritatile tulcene au fost in alerta si au monitorizat o geamandura veche similara cu un proiectil.

UPDATE 11:52 Geamandura, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Delta, a fost observata, miercuri seara, pe Dunare, de catre localnici si turisti, in apropiere de localitatea Ilganii de Sus, iar in conditiile in care obiectul care delimiteaza senalul navigabil al fluviului semana cu o mina marina Capitania Zonala a Portului Tulcea a decis suspendarea traficului navelor pe canalul Sulina si monitorizarea geamandurii.

Avand in vedere faptul ca echipa de pirotehnisti a ISU Delta, lucratorii Politiei Transporturi si cei ai Capitaniei au observat ca in timpul noptii asa zisul proiectil a fost transportat de curent aproape 2,5 mile marine, dimineata, potrivit presedintelui Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), prefectul Marin Badita, obiectul a fost izolat pentru ca nicio persoana sau vreo ambarcatiune sa nu se apropie de acesta.

"Am asteptat sa vina specialisti genisti din Constanta care au constatat ca era vorba de o geamandura veche. (...) O nava a Administratiei Fluviale Dunarea de Jos (AFDJ) o va prelua", a declarat, pentru Agerpres, prefectul Badita.

In acest context, potrivit sursei, circulatia navelor maritime pe canalul Sulina va fi reluata in cursul zilei.

UPDATE 10:00 Capitania Zonala Tulcea a inchis, joi dimineata, traficul navelor pe canalul Sulina, dupa ce in noaptea de miercuri spre joi, in zona Maliuc-Ilganii de Sus, a fost observat un corp metalic asemanator cu o mina marina.

Decizia Capitaniei Zonale Tulcea, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Delta, Angela Tulceanu, a fost luata pentru a preveni un pericol, in timpul noptii trecute obiectul fiind monitorizat de o echipa de specialisti pirotehnisti a inspectoratului.

"Pentru verificarea zonei si identificarea obiectului, am solicitat sprijin din partea Unitatii Speciale de Interventii Ciolpani si a unui echipaj de scafandri din Constanta", a precizat pentru AGERPRES Tulceanu.

La randul sau, directorul general al societatii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a precizat ca nava de pasageri care era programata sa plece joi dimineata din Sulina cu destinatia Tulcea si-a amanat cursa.

"Este o presiune fantastica din partea tulcenilor din Sulina, cu atat mai mult cu cat la ora 13:30 mai avem o nava care trebuie sa efectueze aceasta cursa", a declarat directorul Chichi.

In aceasta dimineata, membrii Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au intrunit intr-o sedinta la Prefectura pentru a analiza situatia.

Aceasta este prima alerta de o asemenea anvergura inregistrata in ultimii ani pe canalul maritim Sulina.

Tags: mina, isu, sulina,


VIDEO PROTVPLUS.RO