Alertă alimentară: Chipsuri cu acrilamidă, retrase din magazine. Consumatorii trebuie să le returneze cât mai repede
Un sortiment de chipsuri a fost retras de la rafturile magazinelor, după ce s-a descoperit că depășește valorile admise de acrilamidă, o substanță extrem de periculoasă pentru sănătate, anunță ANSVSA.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat că anumite chipsuri au fost retrase din supermarketuri, acestea depășind valorile admise de acrilamidă.
„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul postat pe site-ul ANSVSA.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cei care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2-23 martie, urmând să primească contravaloarea lor.
Ce este acrilamida și în ce alimente este prezentă
Acrilamida este considerată o substanță posibil cancerigenă și se formează în produsele alimentare care necesită temperaturi de preparare termică de peste 120 de grade Celsius.
Acrilamida poate fi eliberată în mediu prin utilizarea ei în tratarea apei și prin utilizarea să în produse de stropire și stabilizare a solului. Alte exemple de agenți cancerigeni chimici includ nitrozaminele și hidrocarburile aromatice policiclice, care se găsesc în fumul de tutun și sunt asociate cu dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit reginamaria.ro.
Această substanță chimică este emanată atunci când unele legume, cum ar fi cartofii, sunt încălzite la temperaturi ridicate (prăjire, frigere, coacere). Studiile arată că animalele de laborator care au fost expuse la doze mari de acrilamida au dezvoltat cancer.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca limita maximă pentru aportul de acrilamidă pentru o persoană să fie de 1 microgram/kilogram greutate corporală pe zi. Acest aport poate veni prin aportul de produse de panificație, produse pe bază de cartof și cafea.