Agricultura ecologică, tot mai populară în România: cereale și legume fără chimicale

Agricultura
Pro TV

Agricultura ecologică prinde tot mai mult teren în România. Sunt peste 12.000 de ferme care cultivă cereale, legume şi fructe fără chimicale.

 Zece la sută din aceste terenuri sunt în Tulcea, unde 40 de fermieri s-au asociat şi demonstrează de câţiva ani cât de rentabilă poate fi ocupaţia lor.

Recunosc că România nu este încă o piaţă de desfacere pentru produsele lor, mai scumpe decât celelalte, aşa că peste trei sferturi pleacă la export.

În Tulcea, aproape 60.000 de hectare de teren sunt certificate ecologic. Petrişor Petrescu este unul dintre cei 40 de fermieri care cultivă cereale fără să folosească îngrăşăminte. Pentru că s-au unit într-o asociaţie, le-a crescut profitul.

Petrișor Petrescu, director companie agricolă: „Am adunat o serie de fermieri cu care lucrăm de 12-13 ani de zile. Ne ocupăm de organizarea lor, a activităţii, cât şi a fermelor noastre. Producem în special cereale; cultură mare cum ar fi: grâu porumb, orz, rapiță, coriandru, grâu."

Citește și
zilieri
De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”

Certificarea ecologică a terenurilor le-a adus producătorilor din asociaţie contracte la care nu sperau. Austriecii, belgienii, francezii şi nemţii stau la coadă pentru grâul ecologic produs, iar de anul viitor, o mare parte din producţie va ajunge în Statele Unite.

Străinii plătesc 180 de euro pentru o tonă de cereale eco, în timp ce aceeaşi cantitate de grâu obişnuit se vinde cu aproximativ 40 de euro. Banii strânşi din încasări şi fondurile europene i-au ajutat pe fermieri să îşi dezvolte afacerile.

În localitatea Zeil, un producător a investit 900.000 de euro în utilaje agricole şi o staţie de pompare pentru irigat.

Bărbat: „Doi ani o am de când o fololsesc şi este nemaipomenită. Nu trebuie om la staţie, nu trebuie nimic. Irig vreo 350. În total, aici avem 625 de hectare. Deserveşte staţia asta, e nemaipomenit."

În asociaţie, pe lângă fermieri sunt şi producători de mâncare ecologică. Gemul şi zacusa produse din ingrediente naturale în localitatea Greci, de pildă, sunt căutate în toate lumea. La fel şi cozonacul de Măcin, brevetat deja pe piaţa europeană.

Dan Grădiuță, producător: „Aceste produse sunt luate de la producători locali, care ne dau garanţia că aceste produse nu conţin conservanţi. Noi, la rândul nostru, nefololsind conservanţi pentru nicunul dintre aceste produse, chiar acum avem o comandă în Luxemburg, în Italia, avem în Germania, avem în Belgia."

Şi în zona localitatti Sabangia, mulţi agricultori au trecut la producţia ecologică. Roşiile lor de grădină impresionează prin mărime, deşi nu primiesc niciun fel de chimicale.

Marian Poștaru, fermier: „Am cultivat 50 de hectare de legume. Am în derulare un contract cu o unitate de procesare din zonă."

În România, fermele ecologice se întind pe o suprafaţă de aproape 250.000 de hectare, potrivit datelor Eurostat din 2015. 10% dintre terenuri sunt în Tulcea.

Maria Mahu, director Direcția Agricolă Tulcea: „Ne situăm printre primii, poate chiar primii. Nu am făcut această statistică, cred că suntem pe primul loc."

Certificarea ecologică a unui teren durează cinci ani. În această perioadă, compoziţia chimică a solului este testată regulat iar folosirea îngrăşămintelor, ierbicidelor şi a substanţelor de stimulare a creşterii plantelor este interzisă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Transformare spectaculoasă pentru sportiva desemnată 'cea mai atrăgătoare femeie din lume': "Arăți incredibil"
FOTO Transformare spectaculoasă pentru sportiva desemnată 'cea mai atrăgătoare femeie din lume': "Arăți incredibil"
Citește și...
Agricultura tehnologizată, soluție pentru lipsa forței de muncă
Agricultura tehnologizată, soluție pentru lipsa forței de muncă

Avem potenţial uriaş în agricultură, dar nu avem deloc randament, arată statisticile europene, care au identificat şi cea mai importantă dintre cauze: lipsa forţei de muncă.

De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”
De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”

Cu recolta pe câmp, fermierii găsesc foarte greu oameni dispuşi să vină la cules. Unii se mulţumesc cu ajutoarele sociale primite de la stat şi nu vor să muncească.

Producţii mari cu bani puţini. Ce sumă trebuie investită în agricultura acvaponică
Producţii mari cu bani puţini. Ce sumă trebuie investită în agricultura acvaponică

Agricultura acvaponică - altfel spus, cu apă şi... peşti - prinde, timid, teren şi la noi. Promite producţii mari, cu bani puţini, iar tehnica nu este deloc complicată.

Recomandări
Zelenski spune în ce condiții va respecta Kievul armistițiul temporar anunțat de Putin: „Ar putea da o şansă păcii”
Zelenski spune în ce condiții va respecta Kievul armistițiul temporar anunțat de Putin: „Ar putea da o şansă păcii”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina va respecta armistiţiul declarat de Vladimir Putin, dar a solicitat ca această încetare a focului să fie prelungită dincolo de termenul dat de liderul de la Kremlin de 30 de ore.

Tot mai mulți români au început să părăsească Spania, în 2025. Specialiștii anunță un număr record de plecări. Ce i-a speriat
Tot mai mulți români au început să părăsească Spania, în 2025. Specialiștii anunță un număr record de plecări. Ce i-a speriat

Aproape 10.000 de români au plecat din orașele spaniole în primele trei luni ale anului, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică din Spania. Un număr record, spun specialiștii.

„România, te iubesc!”, la Muntele Athos, în Duminica Învierii. Ce sfaturi au viețuitorii acestui loc pentru oamenii din lume
„România, te iubesc!”, la Muntele Athos, în Duminica Învierii. Ce sfaturi au viețuitorii acestui loc pentru oamenii din lume

Să fim mai buni, mai înțelegători și înțelepți. Sunt sfaturile viețuitorilor din Muntele Athos pentru oamenii din lume și soluția pentru a rămâne în echilibru în aceste vremuri agitate, în care bunătatea și buna înțelegere par că sunt în pericol.