Producţii mari cu bani puţini. Ce sumă trebuie investită în agricultura acvaponică
Agricultura acvaponică - altfel spus, cu apă şi... peşti - prinde, timid, teren şi la noi. Promite producţii mari, cu bani puţini, iar tehnica nu este deloc complicată.
În plus, se foloseşte doar o zecime din apa utilizată pentru a uda aceeaşi suprafaţă agricolă, iar recolta este de 8 ori mai mare.
La Colegiul Silvic Transilvania din Năsăud, agricultura acva-ponică nu mai ţine de tehnologia viitorului, ci de... prezent. În sera colegiului se face deja agricultură cu apă şi... pești!
Se foloseşte aşadar un singur sistem de recirculare şi filtrare a apei şi nu este nevoie de niciun fel de îngrăşământ chimic.
În biofiltru, bacteriile din bazinul cu peşti sunt transformate în nitraţi, care mai apoi sunt consumaţi de către aceste plante.
Pentru a întreţine acestă seră se folosesc 100 de peşti şi 2500 de litri de apă, care parcurg acest circuit închis. Peştii fac parte dintr-o specie numită Tilapia, dar pot fi folosiţi şi bibanul sau caraşul.
Proiectul - dezvoltat cu bani nerambursabili de la guvernul Elveţiei - este unul pilot şi e menit să-i înveţe pe elevi, dar şi pe fermierii din zona să producă legume bio.
Agricultura acvaponica este foarte populară în Asia sau în America de Sud.
Cristian Coman, directorul Colegiului Silvic „Transilvania" Năsăud: "Este foarte utilă în zonele unde nu se poate face o creştere a zarzavaturilor şi a legumelor respectiv în zona de munte, zone defavorizate din punct de vedere climatic."
Pentru o seră în care se recirculă 1.000 de litri de apă şi în care pot creşte aproximativ 25 de pești, investiţia este de 2.000 de euro.
La Focşani, doi soţi fac deja profit dintr-o fermă acvaponică. Au 8 bazine cu carași, cu ajutorul cărora produc salată verde.