A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux
Joi este Sărbătoarea Luminii pentru creștinii ortodocși și prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Fie că respectă tradiția, ori doar au vrut să profite de oferta bogată, mulți au mers încrezători în piețe și magazine.
Au căutat îndeosebi pește proaspăt și au cumpărat ce le-a permis bugetul.
Scorpii de mare, bibani, păstrăvi, somoni și limbi de mare ies la lumină de sub grămada de așchii de gheață. Vânzătorii jonglează cu vânzarea la raft și comenzile primite pe site.
Reporter: „Îl luați?”
Bărbat: „Da, avem o comandă online, numai file. 2-3 kilograme de file.”
Este una din pescăriile profilate pe specii sălbatice. Înainte de sărbătorile când se mănâncă pește, cantitățile scoase din depozit se dublează. La fel și vânzările.
Femeie: „Ton, poate crap din când în când, sau păstrăv.”
Reporter: „Cum îl gătiți?”
Femeie: „La tigaie, cu unt.”
Magazinele de pește fac însă eforturi ca să păstreze fiecare client.
Vânzător: „Avem un program de fidelitate de aproape un an de zile, cu discount de 10% pentru fiecare cumpărătură de la noi.”
Între timp, în piețele populare, o parte mare din peștele de import ajunge sub formă congelată. Peștii - inclusiv afumați - sunt dezghețați înainte de a ajunge în fața clienților. Acolo, speciile scumpe se vând mai greu. Un calcan rotunjor pleacă întreg la o reuniune de familie. Dar e o excepție.
Sunt 21 de zile în calendarul bisericesc ortodox sub care scrie ”dezlegare la pește”, iar cei care-l respectă pot consuma, desigur, feluri de mâncare cu pește oricând, în afara posturilor. Însă peștele a devenit un lux, chiar dacă prețurile nu au crescut la fel de mult ca la alte produse alimentare. Pentru anul trecut, consumul de peste estimat a fost de 8 kg pe cap de locuitor.
Reporter: „Cam de câte ori pe an mâncați?”
Bărbat: „A, nu... e ziua asta... Macrou. Congelat.”
Reporter: „Altceva?”
Bărbat: „Altceva... binișor.”
Carasul, șprotul, plătica și crapul de cultură costă sub 20 de lei kilogramul. Macroul, șalăul, știuca și crapul sălbatic - sub 30 de lei. Oamenii iau cam 200 de grame, pentru fiecare mesean.
Deși sunt în afara tradiției, au fost căutate și fructele de mare. Puțini importatori reușesc să le aducă proaspete din Grecia sau Spania, sursele cele mai aproape de noi. Acest domn a ales, pentru prima dezlegare din post, trei calcani.
Bărbat: „Mi s-au părut un pic mai mici, ca să pot să-i fac pe grătar, și... pătrunjel, lămâie.”
Reporter: „Calamarul tradițional!”
Bărbat: „Da! ”
Mai sunt 5 dezlegări la pește până la finalul anului, Tot atâtea șanse ca un negustor să prindă peștele cel mare. Adică să vândă asemenea sturioni, de peste 30 de kilograme.
Vânzător: „980 de lei.”
Reporter: „Câte kg are?”
Vânzător: „9 kg 300.”
Sursa: Pro TV
Etichete: peste, postul craciunului, dezlegare la pește,
Dată publicare:
21-11-2024 18:31