De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.
Deși prețurile sunt mai mari cu aproape zece procente față de anul trecut, cei care țin la tradiție s-au asigurat că au ce pune pe masă.
Peștele proaspăt sărea în ochii cumpărătorilor în funcție de prețuri. Cu banii pregătiți, cei mai mulți știau ce caută.
Client: „Un crap viu vreau să cumpărăm”.
Reporter: Cum îl preparați?
Client: „Prăjit, cu mujdei de usturoi și cu mămăliguță”.
Client: „Ne uitam la scrumbie, dar încă mai analizăm”.
Client: „File de ton că se gătește ușor”.
Cu lăzile pline de pește, comercianții așezau rapid marfa în galantare.
Comerciant: „Avem calcan de Marea Neagră, scumbie de Dunăre de la Sfântu Gheorghe, de la mama ei de acasă, caras”.
În piețe, prețurile sunt asemănătoare celor din supermarketuri, atunci când sunt promoții. De exemplu, crapul viu se vinde cu 29 de lei și 90 bani, iar scumbia cu 39 de lei și 90 de bani, în timp ce dorada și bibanul ajung 45 de lei kilogramul.
Client: „Scrumbie. Am luat niște scrumbie, e cam scumpă. 32 de lei. Cam scumpă”.
În magazinele de profil, cu pește sălbatic de captură din Marea Mediterană, clienții au alte gusturi. Aici am aflat și povestea peștelului San Pedro. Legenda spune că Sfântul Petru a prins peștele și l-a înțepat, iar de aceea a rămas cu semn.
Sunt căutate și fructele de mare. Stridiile se vând la bucată, cu prețuri între 16 și 22 de lei, iar pentru caracatiță plătiți în jur 41 de lei.
Comerciant: „Stridiile le desfacem, dar trebuiesc consumate în maxim două ore. Mulți clienți le iau acasă și le deschid dânșii. Caracatița este prefiartă de bucătarii noștri”.
Client: „Am cumpărat creveți. Îmi plac foarte mult pentru că au un gust foarte fantastic și sunt așa moi”.
Sunt și români care au preferat să cumpere novac, păstrăv sau crap direct de la sursă - din bazinele unei păstrăvării din Brătești, Prahova au plecat peste 700 de kilograme în ultimele zile.
Client: „Șase kilograme pentru întreaga familie, câte două de fiecare”.
Client: „E mai proaspăt. Mișcă, e proaspăt și ai bază că iei ceva calumea”.
Client: „Undeva la 8-10 pești. E familia mai numeroasă. Bunicul este bucătarul șef”.
Cei care nu se încumetă să îl curețe îl cumpără gătit de la punctul gastronomic local. 80 de lei costă un meniu.
Marian Moise, administrator păstrăvărie: „Avem un păstrăv afumat de noi, chifteuțe de crap, tradiționalul storceag, un borș tradițional din zona deltei care se face exlusiv din sturion”.
În popor se spune că peștele consumat de Florii are puteri tămăduitoare. În România, consumul anual de pește pentru o persoană a ajuns la aproape nouă kilograme.