A fost declarata cea mai frumoasa cadere de apa din lume. Cum arata Cascada Bigar dupa ce a fost aproape distrusa de viituri

13-11-2014 15:12


bigar

In urma cu an, Cascada Bigar a fost declarata drept cea mai frumoasa din lume de catre site-ul The World Geography, iar cotidianul Huffington Post o numea "un loc desprins din basme".

In luna septembrie insa, o viitura a facut prapad pe Valea Minisului, iar cascada Bigar a fost puternic afectata de suvoaiele de apa care au distrus muschiul verde de pe stanca.

Dupa ce apele s-au retras, cascada s-a refacut spectaculos, iar privelistea celei mai frumoase caderi de apa din lume, asa cum o declara in urma cu un an site-ul The World Geography, a ramas neschimbata.

 

 

"Cateodata vezi o fotografie cu un peisaj natural ce ti se pare ireal. Asa se intampla cu Izvorul Bigar care parca e desprins din basme... E un loc magic" ,scria publicatia americana Huffington Post. Autorul materialului compara caderea de apa din Caras Severin cu o scena din filmul Disney, "Mica Sirena".

Stanca acoperita cu muschi, alaturi de izvorul subteran creeaza un colt de natura de o frumusete unica. Este usor de inteles de ce acest loc situat in Muntii Aninei, in vestul Romaniei, este nu doar unul dintre cele mai frumoase locuri din tara, ci si din lume, spun americanii.

Cascada Bigar face parte din Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita. La 12 kilometri de localitatea Bozovici, apa izvoraste de la 200 de metri altitudine si se varsa in raul Minis, de pe o stanca acoperita cu muschi.

 

Laudata de straini si mai putin cunoscuta romanilor, Cascada Bigar a fost lasata in paragina ani de zile. "Nu sunt bani pentru investitii", se plangeau in urma cu un an edilii. Odata cu cresterea notorietatii cascadei a crescut insa si numarul de turisti din zona. In luna iulie, radioresita.ro anunta ca Directia Silvica din Caras-Severin a renovat un foisor si l-a mobilat cu mese si lavite.

Investitia in valoare de 40.000 de lei a fost suportata din fondurile proprii ale institutiei. Asta in conditiile in care un calcul simplu arata ca, intr-o singura luna, turistii lasa la casacada Bigar aproximativ 10.000 de lei. O  mare parte din suma vine din taxa de masina introdusa de autoritati dupa ce sute de turisti au auzit de frumusetea zonei.

Sursa: Opinia Timisoarei

VIDEO PROTVPLUS.RO