40 de porci găsiți într-o autoutilitară de poliția din Vâlcea, au fost eutanasiați

Ultima actualizare: 11-01-2020 14:03
porci
Getty

Poliţiştii din judeţul Vâlcea au găsit, în urma unui control pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, 40 de porci care erau transportaţi de un bărbat cu o autoutilitară, fără a avea documente de provenienţă şi transport.

Potrivit Poliţiei Judeţene Vâlcea, poliţiştii din oraşul Călimăneşti au oprit pentru control, vineri, în comuna Sălătrucel, o autoutilitară condusă de un bărbat de 30 de ani, din judeţul Dâmboviţa, relatează News.ro.

În autoutilitară au fost găsiţi 40 de porci, de diferite greutăţi, pentru care bărbatul nu deţinea documente de provenienţă şi transport.

Specialiştii din cadrul DSVSA ajunşi la faţa locului au procedat la confiscarea, eutanasierea şi îngroparea suinelor. Totodată au fost recoltate probe biologice pentru efectuarea examenului virusologic.

Bărbatul a fost amendat cu 720 de lei şi a fost întocmit un dosar penal pentru răspândirea bolilor la animale sau plante.

Poliţiştii vâlceni acţionează împreună cu specialişti ai DSVSA Vâlcea pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului pestei porcine africane.

Bilanțul porcilor eliminați

 

Potrivit datelor ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 545.022 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.473 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 2.282 de focare.

ANSVSA subliniază că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru ei, însă are impact la nivel economic şi social.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO