30.000 de oameni cer schimbarea anchetatorilor în cazul pădurarului ucis din Maramureș
30.000 de români îi cer Procurorului General al României să preia ancheta legată de moartea pădurarului din Maramureş. Cu toţii au semnat o petiţie care a fost depusă joi oficial la Ministerul Public.
Reprezentaţii comunităţii Declic au strâns în doar câteva săptămâni peste 30.000 de semnături în mediul virtual, semnături cu care încearcă să îl convingă pe procurorul general al României cu care se şi întâlnesc, să dispună preluarea anchetei legate de moartea pădurarului Liviu Pop din Maramureş, eveniment dramatic petrecut în urmă cu o lună, de procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică.
„Vrem o anchetă imparţială”, spun protestatarii şi activiştii, cei care sunt convinşi că după o lună de zile lucrurile ar fi trebuit să stea altfel, că anchetatorii de la parchetul de pe lângă tribunalul Maramureş ar fi trebuit să aibă deja reţinuţi suspecţii în urma acestei tragedii.
Chiar dacă s-a creditat ideea că s-ar putea să fie vorba şi despre o moarte accidentală, o variantă pe care de altfel ancheatorii o investighează, este clar că cei care au fost în preajma pădurarului au abandonat un om care se afla în reală suferinţa şi l-au lăsat să moară în pădure.
Din Baia Mare, de unde este coordonată anchetă, vin informaţii legate de evoluţia acestor investigații, iar cei care se ocupă de această tragedie spun că cel puţin deocamdată au o singură certitudine, că au identificat persoanele cu care Liviu Pop a avut altercaţia în urma căreia şi-a pierdut viaţa.
Sunt lucruri care nu pot fi lămurite decât prin nişte expertize extrem de complicate, pe deoparte de la Institutul de Criminalistică, de unde se aşteaptă rezultatele unei expertize de genetică pentru că arma a fost trimisă la Bucureşti şi s-au prelevat urme biologice de pe aceasta.
Pe de altă parte, rămân de văzut răspunsurile pe care trebuie să le ofere experţii Instiutului de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Chiar şi aşa, lucrurile nu sunt pe deplin lămurite, iar procurorii din Maramureş nu se încumetă să arate cu degetul spre cineva, pentru că nu au probe directe. Acuzaţii au fost duşi şi la detectorul de minciuni, însă cel puţin până în acest moment nicio sursă oficială nu vrea să vorbească despre rezultatele acestui test poligraf, pentru a nu înclina balanţa într-un fel sau în altul.
Cert este ca procurorul general ar putea decide mutarea acestei ancheta dacă este convins de cei de la Declic că acolo la Baia Mare nu are loc o anchetă imparţială.
În plus, activiştii „profită de ocazie” pentru a atrage atenţia că mult prea mulţi pădurari sunt atacaţi de „mafia lemnului”.
De aceea au amenajat şi o scenă pentru a sensibiliza procurorii și au întins pe jos contururi ale unor siluete prin care vor să sublinieze număr de oameni care şi-a pierdut viaţa în încercarea de a combate tăierile ilegale de lemne din România.