Cazul pădurarului ucis, ajuns în presa internațională. Ce scrie BBC despre incident


Ultimul update: Luni 21 Octombrie 2019 12:12
Data publicarii: Luni 21 Octombrie 2019 12:12
Categorie: Stiri externe
pădurar

Povestea pădurarului în vârstă de 30 de ani împuşcat miercuri în Maramureş şi aruncat într-o râpă a ajuns și în presa britanică. BBC prezintă pe larg filmul incidentului.

Pădurarul, angajat al Ocolului Silvic din Strâmbu Băiuţ, din judeţul Maramureş, a mers săptămâna trecută în pădure pentru că ar fi avut informaţia că nişte hoţi de lemne s-ar afla în zonă.

Ore în şir, colegii lui l-au căutat după ce nu au mai reuşit să dea de el, a anunţat poliţia. Pădurarul a fost găsit în cele din urmă fără viaţă, abandonat într-o râpă, bătut crunt și împuşcat chiar cu arma pe care o avea în dotare.

Acesta a fost al şaselea deces de acest tip în pădurile României. Angajaţii Romsilva din toată ţara au protestat luna trecută şi au cerut să li se permită să poarte arme cu care să se apere în fața hoţilor. În ultimii ani s-au înregistrat peste 650 de atacuri, soldate cu rănirea pădurarilor.

În articol este prezentată situația pădurilor din România, dar și lupta violentă a autorităților împotriva hoților de lemne.

Mai mult, BBC relatează despre cercetările efectuate de Greenpeace, care estimează că România pierde până la trei hectare din suprafața totală a pădurii în fiecare oră, ca urmare a degradării și a exloatărilor.

De asemenea, luna trecută, trei ONG-uri, Agent Green, ClientEarth și EuroNatur, au depus plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului României, susținând că practicile sale de exploatare adesea contraveneau legislației UE privind protecția naturii.

Jurnaliștii BBC a vorbit și cu Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green.

„Mafia forestieră a încercat să mă ucidă și pe mine de câteva ori. În urmă cu patru ani investigam în apropiere de Parcul Național Retezat, când un grup de hoți de lemne au încercat să mă ucidă. Mi-au rupt coastele și o mână și mi-au spart capul”, spune Gabriel Păun.

Anul acesta au fost cel puțin 16 atacuri ale hoților de lemne, iar sindicalistul Silviu Geană spune că pădurarii nu au cum să se apere în fața acestora.

Sursa: BBC

Tags: bbc, crimă, pădurar,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16