21 de turişti cazaţi la o pensiune din Costineşti au făcut toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat cârnați cu cartofi

×
Codul embed a fost copiat

Comisarii de la Protecția Consumatorului au suspendat activitatea restaurantului unei pensiuni din Costinești, după ce, luni noaptea, 21 de turiști dintre care 6 copii au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța cu toxiinfecție alimentară.

La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, inclusiv una pentru victime multiple.

Cei 21 de turişti au început să acuze stări de greaţă şi vărsături la două ore după ce au luat cina. În pensiunea din Costineşti sunt cazaţi 60 de oameni în două clădiri diferite, însă cu toţii mănâncă la acelaşi restaurant.

Reporter: Cum v-ați simțit aseară?

Turist: Puțin rău, puțin balonat, atâta tot.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Reporter: Vărsături?

Turist: Au fost și puține vărsături.

Reporter: Pe plajă ce ați mâncat?

Turist: Nimic.

Reporter: Ați mâncat doar aici?

Turist: Doar aici”.

Turist: Ușoare vărsături și o stare de rău.

Reporter: I-a fost rău și celui mic?

Turist: Nu, cei mici au fost bine.

Reporter: Ați fost la spital aseară?

Turist: Da, acuma sperăm să fie totul bine”.

Proprietara pensiunii spune că nu ştie de la ce ar fi putut să se îmbolnăvească oamenii, mai ales că din cei 60 de turişti cazaţi doar 21 acuzau stări de rău.

Angela Mândru, proprietara pensiunii: „Am avut un caz aseară de indigestie, probabil turiştii, nu pot să spun sigur de la ce, sunt împărţiţi, unii au avut simptome, unii n-au avut nimic. Aştept ca organele care sunt în control să hotărască. La 23 am fost sunată de o doamnă care mi-a zis că au chemat ambulanţa pentru că unii dintre prieteni au vărsături”.

Turist: ”Probabil e ceva aici loco, ceva ce ei au mâncat și au băut, pentru că și noi avem copii și, nah, nu știu”.

Reporter: Ați mâncat aici?

Turist: Un cârnat, puțin afumat, foarte gustos, cu o garnitură de cartofi.

Reporter: V-a fost rău?

Turist: Nu, n-am nimic și nici copii, nimeni. Eu cred că au mâncat în altă parte. Sunt familii venite în grup”.

Trei turişti au rămas internaţi în spitalul de boli infecţioase din Constanșa, dar starea lor este bună. Ceilalţi turişti au fost lăsaţi să plece după ce au primit tratament.

ANPC a anunţat că bucătăria vilei va fi închisă

ANPC a anunţat că a verificat Vila Mândru din Costineşti după ce 20 de turişti cazaţi acolo au acuzat probleme de sănătate.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că în urma controlului au fost găsite diverse produse, printre care crenvurşti, parizer, salam feliat, salam victoria, carne porc congelata, cotlet porc gatit-congelat, care erau depozigtate fără elemente de identificate. De asemenea, congelatorul pentru carne de pasăre, congelatorul de legume-fructe, frigiderul pentru lactate şi cel de ouă au urme de rugină, chedere cu mucegai şi mizerie, scrie news.ro.

Comisarii ANPC au mai găsit telemea de vacă şi unt depozitate la temperaturi de peste 20 de grade Celsius în condiţiile în care indicaţia producătorilor este să fie ţinute la temperatură de 2- 4 grade Celsius.

Alte nereguli au fost: prezenţa muştelor în bucătărie, folosirea ustensilelor de plastic, păstrarea ustensilelor de curăţenie (mop, găleată, mătură) lângă materiile prime, urme de mucegai în chiuveta din bucătărie, erau folosite cuţite şi ustensile neconforme, din lemn, uzate şi cu nituri, iar coşurile de gunoi erau fără capac şi sistem de acţionare cu pedala.

Horia Constantinescu a precizat că au fost găsite nereguli şi la meniu, în sensul că nu erau informaţi consumatori cu privire la declaraţiile nutriţionale, la lista substanţelor posibil alergene şi nu era făcută menţiunea "produs din produs decongelat".

Echipele de la ANPC au verificat şi spaţiile de cazare de la Vila Mândru din Costineşti.

“Operatorul economic deţine spaţii de cazare - 22 camere, care la data şi ora controlului erau ocupate în totalitate. S-a permis controlul în una din aceste camere unde s-a constatat lipsa informaţiilor cu privire la serviciile gratuite şi cu plată, conform clasificării, lipsa informaţiilor cu privire la instrucţiunile de utilizare a telecomenzii aferente aparatului de aer condiţionat- televizor, iar furnirul patului era depreciat”, a mai afirmat Horia Constantinescu.

El a adăugat că au fost găsite probleme şi la piscina vilei respective.

“S-a constatat utilizarea unor saltele cu pete şi neigienizate. Nu se menţionează adâncimea acesteia, lipsa punctului negru pe fundul apei care să ateste claritatea acesteia. Nu există registru care să ateste clorinare apei”, a mai declarat preşedintele ANPC.

Horia Constantinescu a mai anunţat că au fost retrase din consum aproape 11 kilograme de produse şi se va face propunere de închidere temporară pentru bucătăria şi piscina vilei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că pompierii au fost solicitaţi să intervină la Vila Mândru din Costineşti unde mai multe persoane acuzau simptome de indigestie. La faţa locului s-au deplasat autospeciala de transport victime multiple de la Mangalia, un echipaj SMURD şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean.

În total au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Constanţa 21 de turişti, dintre care 11 femei, patru bărbaţi şi şase copii.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”
Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”

Polițiștii au descins joi în Ferentari, la proprietatea temutului interlop Nuțu Cămătaru în căutarea unui cal de rasă pe care bărbatul l-ar fi luat fără acceptul stăpânului.  

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă

Un bărbat de 39 de ani, angajat al Serviciului de Pază și Protecție, și-a pierdut viața într-un teribil accident de circulație, produs în București. Era la volan și a virat în fața unui tramvai, care i-a strivit mașina de un stâlp.

13 magazine din București, închise temporar pentru vânzarea de tutun către minori. ANPC a dat amenzi de peste 100.000 de lei
13 magazine din București, închise temporar pentru vânzarea de tutun către minori. ANPC a dat amenzi de peste 100.000 de lei

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au suspendat pentru 30 de zile activitatea a 13 magazine din Bucureşti, pentru vânzarea ilegală de tutun către minori şi au dat amenzi în valoare de aproape 150.000 de lei.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice
Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice

Autorităţile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii.

Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”
Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”

Diana Șoșoacă a avut, miercuri, un discurs antivaccinist în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe tema variolei maimuței (Mpox) și a măsurilor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le ia în fața acestei boli.