Raed Arafat - cine este omul pentru care Romania a iesit in strada
Nascut in 24 mai 1964, in Damasc, Siria, Raed Arafat este un un medic roman de origine palestiniana, specializat in anestezie-terapie intensiva.
Daca aveti imagini de la protestele din ultimele zile si detineti un telefon cu sistem de operare iOS sau Android, le puteti trimite la redactia www.stirileprotv.ro cu ajutorul aplicatiei noastre, iar noi le vom publica.
Descarca aplicatia pentru iPhone aici!
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Descarca aplicatia pentru Android aici!
Pasiunea pentru medicina de urgenta a demonstrat-o inca de mic, atunci cand, alaturi de mai multi colegi de clasa, infiinteaza in orasul copilariei, Nablus, Cisiordania, o echipa de prim ajutor.
In 1981, pe atunci abia un adolescent in varsta de 17 ani, Raed Arafat hotaraste sa emigreze in Romania pentru a se dedica pasiunii sale - medicina.
Limba romana a invatat-o la Pitesti, ulterior urmand cursurile Universitatii de Medicina "Iuliu Hategan" din Cluj. Specializarea - anestezie terapie intensiva - a urmat-o la Targu Mures si Cluj.
SMURD - Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare
La aproape un an de la Revolutia din '89, in 1990, si la o varsta - 26 de ani - la care cei mai multi dintre tineri nici macar nu si-au facut ordine in prioritati, Raed Arafat ia o decizie care va schimba definitiv fata medicinei de urgenta romanesti si infiinteaza Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare.
Serviciul de prim ajutor, infiintat cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a functionat initial sub numele de SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare). Si asta pentru ca, la aceea vreme, nu se puteau face descarcerari.
De atunci SMURD a continuat sa se dezvolte, sub atenta supraveghere a creatorului sau, ajungand sa opereze astazi in 36 de judete din tara si municipiul Bucuresti.
SMURD a reusit sa stabileasca de-a lungul timpului si legaturi cu mai multe state europene, printre care Marea Britanie si Norvegia.
Incercarea de reformare a sistemul sanitar a scos Romania in strada
Traian Basescu: SMURD si serviciul public de urgente nu vor fi privatizate
Marul discordiei intre Arafat si Basescu. Cum s-ar schimba serviciul de urgenta intr-o piata libera
In 23 august 2007, Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, de catre Calin Popescu Tariceanu, pe atunci prim-ministrul Romaniei. Este postul pe care l-a pasasit, saptamana aceasta, in 10 ianuarie 2012, dupa un conflict deschis cu presedintele Traian Basescu.
In 11 ianuarie, in functia pe care o ocupase Arafat timp de cinci ani este numit seful Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Andrei Georgescu.
Dupa lungi dezbateri televizate si inceperea protestelor in tara, seful statului retrage, vineri, legea sanatatii. Efectul este opus celui scontat, iar bucurestenii au iesit instant in strada. Protestul spontan din Piata Universitatii s-a mutat aseara in fata Palatului Parlamentului.
Raed Arafat: Rog oamenii sa nu mai iasa in strada, sa nu se lase manipulati politic
Sambata protestele au continuat in toata tara, dar si in Capitala, unde protestatarii s-au batut cu jandarmii, care au folosit gaze lacrimogene. In conflictul dintre cele doua parti au picat victime si mai multi jurnalisti.
Pornite initial ca mitinguri de sustinere a lui Raed Arafat, manifestatiile s-au transformat rapid in proteste la adresa Guvernului si a presedintelui Traian Basescu.
Presa internationala: Cele mai violente proteste impotriva lui Basescu de cand a venit la putere
Premii si distinctii
- 2003 - Ordinul National „Pentru Merit” in gradul de Cavaler acordat de presedintele Romaniei in functie in acea perioada, Ion Iliescu, pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, pentru contributia deosebita la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania;
- 31 decembrie 2005 - Raed Arafat a fost decorat de catre Traian Basescu, presedintele Romaniei, cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Ofiter, pentru eforturile depuse in salvarea oamenilor la inundatii si pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani;
- 2010 - Raed Arafat a fost numit profesor invitat la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.
Sursa: Wikipedia
Etichete: proteste, smurd, raed arafat, traian basescu,
Dată publicare:
15-01-2012 09:40