Marul discordiei intre Arafat si Basescu. Cum s-ar schimba serviciul de urgenta intr-o piata libera
Demisia lui Raed Arafat pleaca de la pozitiile transante ale presedintelui Traian Basescu, care l-a catalogat pe acesta ca fiind cel mai mare dusman al sanatatii private.
Sinteza ultimelor 24 de ore:
"Imi pare rau ca s-a ajuns aici, eu plec trist ca n-am terminat ce am inceput. Trag un semnal de alarma ca ne distrugem ce avem fara sa fim siguri ca vom avea ceva mai bun"
La ora 8 dimineata, demisia lui Raed Arafat era deja pe masa lui Ladislau Ritli. La ora 14 ministrul anunta ca nu l-a convins pe subsecretarul de stat sa se razgandeasca. Decizia subsecretarului de stat vine si dupa ce presedintele Traian Basescu a avut mai multe iesiri publice prin care l-a criticat dur pe acesta pentru opozitia pe care o are fata de noua lege a sanatatii. Arafat se opune vehement liberalizarii serviciului public de urgenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acest moment, serviciul de urgente majore e asigurat de doua entitati integrate: SMURD si ambulanta publica. SMURD are astazi 200 de echipaje: unele care asigura prim ajutor cu paramedic, altele cu ajutor calificat si capacitati de terapie intensiva.
Apelul catre 112 te trimite la un dispecerat unic, aflat sub tutela Ministerului Administratiei si Internelor. De aici se coordoneaza resursele SMURD, ambulanta, politia si pompierii. Aici cererile sunt triate in decurs de cateva secunde. Dispecerul stie exact ce dotari si ce specialisti sunt in momentul X pe fiecare masina. In functie de nevoile cazului, sunt mobilizate echipaje de la SMURD, de la ambulanta ori din ambele parti.
In continuare, pacientul nu va plati bani din buzunar, ci interventia va fi acoperita de stat. Se va cauta, in fiecare caz punctual, cea mai buna varianta de proximitate si dotare a masinii de ambulanta.
Aceasta varianta e sustinuta de ministrul sanatatii care l-a numit pe doctorul Tudor Ciuhodaru consilier onorific. El insusi sustinator al noii legi.
Demisia subsecretarului de stat se afla acum pe masa premierului Emil Boc, care a transmis ca va avea un raspuns pentru Raed Arafat, cel mai probabil, miercuri.
Arafat spune ca va cere de la Spitalul Targu Mures, acolo unde este in continuare angajat, un concediu fara plata de 2-3 luni, pentru a-si sustine in conferinte publice punctul de vedere asupra capitolului urgente din proiectul sanatatii.
Ceea ce vor face, de altfel, de la pupitrul Ministerului Sanatatii, si ministrul impreuna cu noul sau consilier pentru domeniul urgentelor.
Pana la transarea problemei noii legi a sanatatii mai pot trece insa 2-3 luni. Nu exista, ca pentru alte proiecte, un termen-limita de 30 de zile pentru dezbateri.
In Olanda, tara unde Urgentele sunt acum suta la suta private, pana la implementarea sistemului au fost 5 ani de discutii, tatonari si probe.
Arafat: Sunt dispus sa revin la munca pe care am facut-o, daca expertii sunt lasati sa lucreze
Raed Arafat a declarat, marti ca este dispus sa revina la munca pe care a facut-o, nu la functie, cu conditia sa fie lasati expertii sa lucreze si ca probabil isi va lua concediu fara plata doua - trei luni, pentru ca sa organizeze dezbateri privind propunerile pentru sistemul de urgenta.
Intrebat ce va face dupa ce va pleca din minister, Raed Arafat a raspus ca are post in spitalul din Mures. "Am post in spitalul din Mures, o sa ma intorc la noi", a sustinut fostul subsecretar de stat. El a spus ca inca nu stie cu exactitate ce va face si ca se gandeste ca poate chiar isi va lua concediu fara plata doua-trei luni. "Poate cer concediu fara plata doua-trei luni ca sa organizez dezbateri privind noul proiect al Legii sanatatii, capitolul urgenta. Vreau sa organizez si alte intalniri intrucat vreau sa prezint mai multe date legate de activitatea sectorului de urgenta, intrucat actuala propunere va rupe sistemul integrat care functioneaza acum", a adaugat Arafat.
Colegiul Medicilor Cluj:Exemplul lui Arafat trebuie urmat de numerosi decidenti din conducerea tarii
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Barsan, sustine, intr-o scrisoare deschisa trimisa lui Raed Arafat, in care il felicita pentru "integritatea morala" de care a dat dovada, ca exemplul acestuia ar trebui urmat de "numerosi decidenti din conducerea tarii".
Cele mai importante declaratii facute de Raed Arafat in conferinta de presa in care si-a anuntat demisia:
- "Am primit foarte multe telefoane, sa nu-mi dau demisia, sa stau sa apar sistemul din interior.
- Eu nu sunt de acord cu punctul oficial al Ministerului in ce priveste sistemul de urgenta.
- Nu poti sa reglementezi relatia intre doua ministere, care fiecare are buget propriu, doar la nivel de ordin.
- Toate aceste propuneri s-au discutat si multe alte aspecte legate de conceptul viitorului sistem de urgenta.
- Una este sa scrii pe hartie cateva chestii generale si alta e sa le intelegi si sa le pui in aplicare, ca sistem nou care are alta viziune decat vechiul sistem.
- Ce zicem noi ca daca un sistem functioneaza bine in momentul actual, un sistem care nu pot sa spun ca este perfect, insa este un sistem in care multi din alte tari avansate ne-au laudat ca am luat-o inainte ca si concept
- Unul dintre colegii de la Universitatea din new York spunea ca este un miracol cum s-a dezvoltat atat de bine partea de medicina de urgenta
- Nu este vorba de SMURD, de doctorul Arafat, este vorba despre sistemul public de urgenta
- Trebuie sa inteleaga lumea ca avem un sistem de urgenta integrat, dar interdependent
- Daca ambulanta va fi afectata, va fi afectat sistemul public de urgenta
- Am permis privatului sa intre, privatul este in cocnurenta cu noi, deci ele pot sa finanteze ambulante daca doresc. Ba mai mult, am permis si accesul la fondurile publice
- Mergem mai departe. Statutul SMURD-ului, cu care unii au incercat sa se joace - unii ziceau ca SMURD-ul este un ONG pe care statul cheltuie banii din fondurile publice
- Scuzati-ma, cine a vorbit stie foarte bine ce face SMURD-ul, SMURD-ul nu primeste bani de la Casa - este un serviciu public de cand s-a creat si niciodata n-ar fi existat daca nu ar fi fost sprijinit de Ministerul de Interne
- MAI stie foarte bine ce cheltuieste pe SMURD, oricum .. sub 1 milion de lei pe an pentru rularea echipajelor. Nu vorbim de salarii!
- De cand a venit propunerea legislativa eu am incercat sa atrag atentia. Nu vreau sa reproduc sa zic ce am auzit, ce mi s-a spus, cat de neimportant este sistemul de urgenta din Romania, ca doctorul Arafat nu a facut nimic important
- Am primit un telefon de la domnul presedinte, probabil in urma unei reclamatii, ca doctorul Arafat ar fi impotriva reforme. Acest lucru nu se poate spune despre doctorul Arafat ca este impotriva reformei
- Cand am vazut ca nu putem ajunge la nicio solutie, am solicitat o intalnire, care nu a mai avut loc
- Colegii care au scris aceasta propunere nu au nici cea mai mica experienta in domeniul medical de urgenta."
Raed Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor legate de noile prevederi din proiectul Legii sanatatii, dar si ca urmare a criticilor presedintelui Traian Basescu. Anuntul a fost facut de catre ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, care a mai precizat ca medicul Tudor Ciuhodaru (deputat UNPR) va fi consilier onorific in Ministerul Sanatatii, pe probleme ale medicinei de urgenta.
Ritli a precizat ca a luat la cunostinta "cu regret" de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, precizand ca nu stie daca premierul o va accepta.
Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii in 23 august 2007, printr-o decizie semnata de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. In cadrul ministerului, Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenta, iar el este si coordonator al Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare.
Cine este Raed Arafat
Raed Arafat s-a nascut in Siria, la Damasc, pe 24 mai 1964. Este de origine palestiniana si a emigrat in Romania in 1981. A urmat cursurile Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca si s-a specializat in anestezie terapie intensiva. A infiintat si coordonat SMURD (Serviciul Mobil de de Urgenta Reanimare si Descarcerare).
In 2003, presedintele de atunci, Ion Iliescu, i-a acordat Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de Cavaler, pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, pentru contributia deosebita la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania.
Si Traian Basescu l-a decorat, in ultima zi din 2005, cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Ofiter, pentru eforturile depuse in salvarea oamenilor la inundatii si pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani.
Basescu: Raed Arafat este un dusman al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate
Ministrul Sanatatii: Am incercat sa-l linistesc, dar nu am reusit
Ministrul Ritli Ladislau a declarat, marti, intrebat despre o eventuala demisie a lui Raed Arafat, ca va fi decizia subsecretarului de stat, pe care o va respecta. Ministrul Sanatatii a precizat ca Arafat si-a exprimat de mai multe ori ingrijorarea privind Urgenta, ca a încercat sa il linisteasca, dar nu a reusit.
Ministrul Ritli Ladislau a declarat, la intrarea in Ministerul Sanatatii, ca in cursul zilei de marti va discuta cu Raed Arafat, "cu argumente pro si contra", segmentul de Urgenta din proiectul Legii sanatatii. "L-am invitat pe colegul meu sa analizam impreuna acest segment de Urgenta, sa comentam impreuna, cu argumente pro si contra. Eu astazi ma asez sa discut cu el", a spus Ritli.
Intrebat despre o eventuala demisie a lui Raed Arafat, ministrul Sanatatii a spus: "E o decizie a domnului Arafat, respect decizia dansului. Este un coleg foarte bun, cu experienta (...). De fiecare data cand am discutat despre medicina de urgenta din noul proiect, si-a exprimat ingrijorarea, am incercat sa il linistesc, dar nu am reusit".
Intrebat despre opinia presedintelui Traian Basescu in acest sens, ministrul Sanatatii a spus ca seful statului vede lucrurile global. "Domnul presedinte vede lucrurile global, nu putem neglija punctul de vedere al dansuluui. Legea trebuie discutata fara resentimente, fara idei preconcepute", a spus Ritli Ladislau.
Ministrul a subliniat insa ca nu este de acord sa fie proiectata "o imagine de dezastru" referitoare la aceasta lege. "Nu vad un dezastru in sistemul de Urgenta daca aceasta lege va fi aplicata. Sistemul functioneaza bine, dar pot fi aduse reglementari in plus", a mai spus Ritli.
El a precizat ca in mod sigur vor fi schimbate foarte multe articole din proiectul noii Legi a sanatatii, in urma dezbaterilor publice si, de asemenea, vor urma alte acte subsecvente.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, raed arafat, Ritli Ladislau,
Dată publicare:
10-01-2012 09:44