Noapte sub semnul violentelor in Capitala. Peste 2.000 de oameni au protestat in Piata Universitatii

Ultima actualizare: 02-10-2012 12:46

De aceasta data insa au avut loc scene dure, s-au imbrancit cu jandarmii si au aruncat cu petarde si pietre in ei. La randul lor, fortele de ordine au ripostat si au folosit gaze lacrimogene.

29 de persoane, printre care si cinci jandarmi, au avut nevoie de ajutorul medicilor. Alti 29 de manifestanti au fost retinuti.

Oamenii stransi in Piata Universitatii au rabufnit sambata seara, la patru ore de la inceperea demonstratiei.

Putin dupa ora 18 a izbucnit primul incident, dupa ce protestatarii au blocat circulatia dinspre Piata Romana spre Universitate.

400 de manifestanti au pornit apoi spre Cotroceni, unde nu au stat insa prea mult. Dupa aproximativ o jumatate de ora au revenit in Piata Universitatii.

Apogeul protestului a fost atins in jurul orei 20, cand 2.000 de oameni isi strigau vehement nemultumirile in piata.

Jandarmii au incercat la un moment dat sa elibereze bulevardul. Si mai multi oameni au sarit atunci furiosi si au incercat sa "rupa" cordonul format de fortele de ordine.

In busculada creata un jandarm a fost ranit la cap cu o piatra.

Si din randul celor care scandau mai multe persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor.

"Serviciul integrat de asistenta ambulanta si SMURD au dat asistenta medicala la 17 persoane, dintre care 7 au ajuns la spital", a declarat Alice Grasu, medic sef Ambulanta Bucuresti.

Dupa alte zeci de minute tensionate, jandarmii au intervenit in forta ca sa imprastie multimea nervoasa.

La miezul noptii, cand protestul a fost declarat ilegal, in Piata Universitatii mai erau 150 de persoane.

"Au fost ridicate fie pentru ca au tulburat linistea publica, fie ca au incitat sau au blocat caile de transport, unii au exercitat forta importriva fortelor de ordine. Din randul protestatarilor s-au aruncat cu obiecte contondente si pirotehnice si s-au identificat in multime grupuri de persoane ca facand parte din galeriile bucurestene", a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti.

Cele 17 cazuri au fost inregistrate de SMURD si Ambulanta Bucuresti pana la ora 22.30.

In ceea ce-i priveste pe cei patru jandarmi, unul a primit ingrijiri de la Ambulanta, iar trei de la SMURD. Doi dintre jandarmi au fost transportati la spital.

Traficul rutier a fost din nou blocat in Piata Universitatii, dupa ce timp de zece minute jandarmii reusisera sa degajeze banda catre Piata Romana. In jurul orei 22.00, dupa patru ore de la oprirea circulatiei in zona de catre protestatarii adunati in Piata Universitatii, jandarmii au reusit, impreuna cu politistii rutieri, sa dea drumul circulatiei.

Grupuri de tineri au refuzat sa treaca pe trotuar pentru a fi degajat bulevardul, unii punandu-se pe carosabil. Un barbat a fost luat si dus catre o ambulanta. Jandarmii au evitat sa intervina in forta, in pofida instigarilor. Asupra lor s-a aruncat cu bucati de caldaram si alte obiecte, in acest atac cazand si victime colaterale, respectiv chiar unii dintre nemultumitii adunati in Piata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO