Dana, românca de la Facebook care schimbă lumea de la Londra. Impresia șefilor ei despre români

×
Codul embed a fost copiat

“Toată lumea se bucură atunci când un român ajunge la Facebook. Ne adaptăm foarte repede. Șefii și colegii nostri sunt uimiți de cât suntem de descurcăreți, de muncitori și de creativi."

O spune Dana Muntean, una dintre puținele românce care fac parte din echipa lui Mark Zuckerberg, la sediul din Londra. S-a născut în Chișinău, dar a crescut în România, iar acum ne reprezintă pe noi toți la una dintre cele mai importante companii din lume.

Dana Muntean este unul dintre liderii tinerei generații. La doar 29 de ani, conduce departamentul care se ocupă de dezvoltarea și promovarea celui mai nou produs Facebook. O noua rețea socială dedicată companiilor globale.

Nu a uitat, însă, de cei de acasă. Românca noastră a initiat un program pentru tineri aflati la început de drum, care vor să studieze sau să lucreze peste hotare. Le oferă sfaturi și îi ajută să treacă mai usor peste momentele grele care apar atunci când esti departe de casă, de familie, de România.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

La Londra este cel mai important punct tehnologic al companiei Facebook din Europa. 3.000 dintre cei mai bine pregatiti ingineri, programatori si experti în comunicare din întreaga lume lucreaza aici. Printre ei este si Dana Muntean, unul dintre cei mai tineri lideri de la Facebook. La doar 29 de ani se ocupa de dezvoltarea si promovarea celei mai noi platforme a companiei în Marea Britanie si Europa de Est.

Dana Muntean: “Eu sunt din păcate una dintre puținele femei care lucrează în softweare, în tehnologie, în Londra și cred că din păcate în toată lumea, dar aici sunt extrem de norocoasă.”

Rețeaua socială promovată de Dana și echipa ei este folosită acum de cele mai importante companii globale pentru a-și conecta angajații din întreaga lume. Se numește Workplace by Facebook, iar românca noastră știe mai bine ca oricine cum funcționează și cum îi poate ajuta pe oameni.

Dana Muntean: “Noi am început să folosim workplace intern ca să ne putem conecta toti, la nivel global și să poți să înțelegi ce se întâmplă în lumea digitală. Este o aplicație ca orice altă aplicație Facebook, pe care o găsim în App Store și Play Store, dar trebuie să plătești ca s-o folosești. Pentru companii costă!”

Dana Muntean a plecat din țară în anul 2010, după ce a primit o bursă la Bard College din New York. A locuit un an în Statele Unite ale Americii, iar în 2013 a ajuns în Marea Britanie, la Universitatea Warwick, unde și-a încheiat studiile și s-a specializat în management creativ și comunicare media. A lucrat apoi pentru mai multe companii cunocute la nivel global, printre care și Google, iar de doi ani și jumătate face parte din echipa lui Mark Zuckerberg, din Londra.

Dana Muntean: “Fiecare decizie pe care o iau eu si colegii mei este din perspectiva unui CEO. Dacă aceasta era afacerea mea ce decizie as fi luat ca sa am impact cat mai mare si sa aduc rezultatele dorite intr-un interval cat mai scurt.”

Românca locuiește, însă, acum în Cambridge. S-a mutat de curând aici, după ce a stat cinci ani în capitala Angliei, la doar patru statii de metrou distanță de Facebook. Și-a dorit să aibă mai multă liniște și să fie mai aproape de parteneul ei de viață, chiar dacă asta înseamnă să se trezească în fiecare zi la șase și să petreacă chiar și două ore pe drum până la serviciu.

Dana Muntean: Am avut nevoie de o pauză de la Londra. Este un oraș superb pe care îl iubesc nespus, dar la un moment dat simți nevoia de mai multă liniște, pace și acest oraș îți oferă și diversitatea și teatru și concerte, dar e și mult mai mic, mult mai verde, mult mai liniștit.”

Dana locuiește aici cu iubitul ei Antonio, originar din Portugalia, care predă la Universitatea din Cambridge.

Dana și Antonio s-au cunoscut în urmă cu șase ani, în Marea Britanie, în perioada studenției. Prietenii îi alintă "românca și portughezul." Au trecut prin multe împreună. Viața departe de casă a fost, însă, mai ușoară pentru că s-au avut unul pe altul. L-a cucerit cu pachetele primite de acasă.

Antonio a ajuns să iubească România datorită Danei. Vacanțele acasă sunt întotdeuna pline de bucurii, amintiri și noi descoperiri.

Călătoriile și cărțile sunt pasiunile Danei. I-a plăcut să aibă biblioteci pline de cărți încă din copilărie. Povestea ei a început în Moldova. A crescut în Chișinău, împreună cu sora sa mai mică, dar străbunicii ei sunt din România.

Dana Muntean: “-Eu mă consider româncă, după naționalitate și moldoveancă după locul de baștină, unde m-am născut. Am multe rude în România, străbunii mei sunt din România. Mi-am petrecut toate vacanțele de vară, de iarnă, în România, Vama Veche, Brașov, Sinaia

-De ce ți-e dor din România? Ce-ți lipsește cel mai mult?

-Oamenii! Oamenii noștri sunt sufletiști și au multă pasiune și îmi lipsește această conexiune de la primele secunde. Te întâlnești cu cineva și brusc poate să te invite și acasă, să-ți arate toată familia, mâncarea. Aici durează până când lumea se deschide și devii prieten cu cineva."

A întâlnit români, însă, și în Marea Britanie. Aproape 100 de tineri din țara noastră lucrează acum în sediul Facebook din Londra.

Erdal este unul dintre românii care lucrează împreună cu Dana la Facebook. Conduce echipe de ingineri care se asigură în fiecare zi că sistemele Facebook din Europa funcționează întotdeuna la cele mai înalte standarde.

Erdal: “De exemplu la biroul ăsta din spatele meu stă un tip din Brazilia, lângă el cred că este un bulgar, aici un italian, acolo un portughez, acolo un polonez și un croat. Contează că eu sunt din România? Ăștia suntem!”

Dana Muntean: “Nu cred că este vreo țară din această lume care să nu fie reprezentată la Facebook. În fiecare zi descopăr noi culturi, indentități. Avem o diversitate globală.

Erdal: “ Pentru mine liderul este persoana care inspiră o echipă sau o comunitate să meargă mai departe într-o direcție.”

Iar asta face și Dana prin munca și dorința ei de a arăta unei lumii întregi cât de puternici și frumoși sunt românii și moldovenii de pretutindeni. Așa a apărut programul MENTOR ME, pe care l-a inițiat în urmă cu cinci ani pentru a-i ajuta pe tinerii aflați la început de drum să-și găsească un loc de muncă.

Dana Muntean: "Noi conectăm liderii de azi cu liderii de mâine și le prezentăm oportunități faine, ne prezentăm mentorii noștri, pe care îi pot ghida, ajuta cu sfaturi, să-i susțină ca să-și găsească o facultate faină sau o stagiere, un job.”

Mulți dintre tinerii îndrumați de Dana au ajuns să lucreze la Google, Amazon și Facebook sau să învețe la Universități ca Oxford, Bath, Warwick sau MIT, din Statele Unite ale Americii.

Dana Muntean: “Practic pentru mine succesul înseamnă impactul pe care îl am în societate și la momentul ăsta sunt într-o relație la distanță cu țara mea, dar vreau să contribui cumva. Acest proiect mă ajută să îndrum alți tineri ca mine sau care se află la început de drum, să creadă în potențialul lor și să-I ajute să ajungă acolo mai repede.”

Erdal: “Dacă în România spuneam despre un manager că face managementul echipei, se ocupă de echipa respectivă, aici folosim alt termen, mi-a luat ceva timp până am înțeles. Aici spunem că managerul ajută echipa.”

Dana Muntean: “Cred că nu trebuie să fii neapărat acasă ca să ai un impact mare. Poti să o faci si de la distanță, doar că este mai dificil.”

Pentru Dana a fi lider înseamnă să fii un exemplu pentru cei din jurul tău. A învățat asta din copilărie și a crescut cu dorința de a-i ajuta pe alții și de a arăta lumii întregi că și Moldova este România și că, noi, românii de pretutindeni, suntem mult mai puternici împreună, oriunde în lume.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Lacul lebedelor speciale. Ea e Daiana, balerina-coregrafă care integrează sindromul Down în dans, în viață, în normalitate
Lacul lebedelor speciale. Ea e Daiana, balerina-coregrafă care integrează sindromul Down în dans, în viață, în normalitate

În inima Clujului, o tânără balerină face adevărate minuni. Prin dans, ajută persoanele cu Sindrom Down să facă mișcare, să ducă o viață cât mai apropiată de normalitate și să se integreze în societate.

Bucureștenii, fascinați de parade, expoziții și luminile tricolorului. Cum a arătat Ziua Națională a României în Capitală
Bucureștenii, fascinați de parade, expoziții și luminile tricolorului. Cum a arătat Ziua Națională a României în Capitală

După parada militară, surprizele plăcute nu s-au terminat pentru bucureșteni. Lângă Arcul de Triumf au putut admira o expoziție cu tehnică militară de ultimă generație.  

„Minunat, nu vedem nimic”. Cum a fost admirată parada de Ziua Națională în București. Spectatorii au făcut echilibristică
„Minunat, nu vedem nimic”. Cum a fost admirată parada de Ziua Națională în București. Spectatorii au făcut echilibristică

Peste 80 de parade au avut loc în toată țara de 1 Decembrie, cea mai amplă fiind, ca în fiecare an, în București.  

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.