„Am pierdut o zi”, aforismul care a devenit rutina „filantropului universal”
Moștenirea romană a rămas una actuală, în ciuda faptului că omul secolului XXI trăiește într-un „secol al vitezei”.
Obișnuim să folosim adesea cuvintele sau expresiile străbunilor noștri, în ciuda faptului că s-au scurs veacuri de atunci.
De pildă, marele istoric roman Suetonius povestește că Titus obișnuia să încheie fiecare zi spunând: „Am pierdut o zi”, atunci când nu a făcut nimic notabil pentru imperiu.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Suetonius povestește că Titus se afla la o masă alături de prietenii săi, iar la un moment dat împăratul a realizat că în ziua respectivă nu a ajutat pe absolut nimeni, atunci le-ar fi spus; „Amici, diem perdidi” (Prieteni, am pierdut o zi).
Din acel moment, Suetonius scrie că împăratul Titus, cunoscut ca fiind „filantropul universal”, obișnuia să spună în fiecare zi aceste cuvinte, atunci când nu se simțea mulțumit de realizările sale.
Aforismul a fost păstrat până în zilele noastre și adesea folosim expresii precum „A mai trecut o zi”, „Iar am pierdut o zi”, transpunându-ne astfel din contemporaneitate, în personajul istoric, Titus.
Titus Flavius Vespasianus, fiul lui Vespasian, a fost împăratul Imperiului Roman în perioada 79-81. Evenimentul care a marcat domnia fiului fondatorului Flaviilor a constat în campania militară din Iudeea, care a culminat cu momentul de cucerire a Ierusalimului, în august 70.