„Banii n-au miros”, semnificația expresiei care a scos Imperiul Roman din criză

Ultima actualizare: 25-10-2017 19:13
Vespasian
Getty

„Banii nu au miros” este o expresie des folosită în zilele noastre, căreia i se acordă semnificații diverse, diferite față de sensul inițial.

Expresia „Banii n-au miros” datează din perioada Romei Antice, mai exact din timpul domniei împăratului Vespasian, fondatorul Dinastiei Flaviilor.

În limba latină „Pecunia non olet”, tradusă ca „Banii n-au miros”, exemplifică o realitate curentă din timpul Romei Antice.

Chiar dacă pentru secolul XIX practica romană ar putea părea una dezgustătoare pentru acele timpuri reprezenta un mod de viață.

Sursă de avuție a vremii

În societatea romană antică, urina era utilizată pe post de agent de curățare pentru țesături, armuri, pentru înmuierea pielii tăbăcite, dar și pentru perierea dinților. Astfel, această practică a devenit o sursă de avuție pentru o anumită clasă socială. Pe baza acestor considerente, „Pecunia non olet”, cunoscută ca „Banii nu au miros” care era coroborată cu impozitul impus de către împărații Nero și Vespasian pe toaletele publice.

Istoria din spatele expresiei

Conform istoricului Suetonius, expresia „Banii nu au miros” a fost folosită de către Vespasian într-un dialog cu fiul său,Titus, care era dezgustat de măsura impozitării tatălui său. Atunci, Vespasian i-a întins o monedă de aur și l-a întrebat dacă s-a simțit ofensat și de mirosul banilor „sciscitans num odore offenderetur”. În acel moment, Titus a mirosit moneda și a răspuns că nu simte mirosul, atunci Vespasian i-a răspuns. „Totuși, banul vine din urină” (Atqui ex lotio est).

Venirea lui Vespasian la domnie vine într-o perioadă în care Imperiul Roman depășise faza unui război civil, care a aproape că a condus la colaps. Recunoscut pentru pasiunea sa față de bani, dar și pentru impozitarea nemiloasă, Vespasian și-a asumat rolul de-a restabili imperiul.

Printre măsurile impuse de către acesta se numără și impozitul pentru colectarea urinei din „Cloaca Maxima” din Roma. În plus, primele toalete publice din istorie au fost introduse de însuși Vespasian în anul 74.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!