„Banii n-au miros”, semnificația expresiei care a scos Imperiul Roman din criză
„Banii nu au miros” este o expresie des folosită în zilele noastre, căreia i se acordă semnificații diverse, diferite față de sensul inițial.
Expresia „Banii n-au miros” datează din perioada Romei Antice, mai exact din timpul domniei împăratului Vespasian, fondatorul Dinastiei Flaviilor.
În limba latină „Pecunia non olet”, tradusă ca „Banii n-au miros”, exemplifică o realitate curentă din timpul Romei Antice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar dacă pentru secolul XIX practica romană ar putea părea una dezgustătoare pentru acele timpuri reprezenta un mod de viață.
Sursă de avuție a vremii
În societatea romană antică, urina era utilizată pe post de agent de curățare pentru țesături, armuri, pentru înmuierea pielii tăbăcite, dar și pentru perierea dinților. Astfel, această practică a devenit o sursă de avuție pentru o anumită clasă socială. Pe baza acestor considerente, „Pecunia non olet”, cunoscută ca „Banii nu au miros” care era coroborată cu impozitul impus de către împărații Nero și Vespasian pe toaletele publice.
Istoria din spatele expresiei
Conform istoricului Suetonius, expresia „Banii nu au miros” a fost folosită de către Vespasian într-un dialog cu fiul său,Titus, care era dezgustat de măsura impozitării tatălui său. Atunci, Vespasian i-a întins o monedă de aur și l-a întrebat dacă s-a simțit ofensat și de mirosul banilor „sciscitans num odore offenderetur”. În acel moment, Titus a mirosit moneda și a răspuns că nu simte mirosul, atunci Vespasian i-a răspuns. „Totuși, banul vine din urină” (Atqui ex lotio est).
Venirea lui Vespasian la domnie vine într-o perioadă în care Imperiul Roman depășise faza unui război civil, care a aproape că a condus la colaps. Recunoscut pentru pasiunea sa față de bani, dar și pentru impozitarea nemiloasă, Vespasian și-a asumat rolul de-a restabili imperiul.
Printre măsurile impuse de către acesta se numără și impozitul pentru colectarea urinei din „Cloaca Maxima” din Roma. În plus, primele toalete publice din istorie au fost introduse de însuși Vespasian în anul 74.
Sursa: Ancient Origins, Pro TV
Etichete: taxe, istorie, toalete publice,
Dată publicare:
16-10-2017 15:58