„Zarurile au fost aruncate”, cuvintele care au schimbat cursul istoriei
Celebra expresie latinească „Alea iacta est”, tradusă în limba română „Zarurile au fost aruncate”, apare enunțată pentru prima dată în opera marelui istoric roman Suetonius, care i-a atribuit-o lui Gaius Iulius Caesar.
Expresia, care în zilele noastre s-ar traduce prin „soarta a decis” sau „nimeni nu poate schimba destinul sau ceea ce este scris”, are o importantă semnificație istorică.
Suetonius povestește că aforismul a devenit celebru din timpul Războiului Civil, cu care s-a confruntat Imperiul Roman.
Legenda spune că aflat pe celălalt mal al Rubiconului, Iulius Caesar s-a întors spre comandanții Legiunii a XIII-a „Gemina” și le-a spus „Alea iacta est” (Zarurile au fost aruncate.”
Însuși râul Rubicon are o valoare simbolică, întrucât reprezintă granița naturală dintre Galia Cisalpină și Italia. Imediat după rostirea cuvintelor celebre, în data de 10 ianuarie 49 î. Hr, Caesar împreună cu trupele sale au declanșat una dintre cele mai mari campanii militare din istoria Imperiului Roman: Războiul Civil îndreptat împotriva lui Pompei.
Expresia „A trece râul Rubiconului” se referă la un moment de cumpănă din viața unui om care nu mai are posibilitatea de-a se întoarce, așa cum i s-a întâmplat în anul 49 î Hr. lui Caesar.
Textul original al aforismului
Caesarum XII. vitae (Viața celor 12 Cezari) [XXXII] "Cum stătea la îndoială, el văzu un semn. Dintr-odată i-a apărut o figură de statură foarte mare și puternică stând așezată și jucându-se pe o trestie; și după ce se apropiaseră de el nu numai ciobanii ci și mulți dintre soldați, care își abandonaseră posturile, printre ei erau fiind și trâmbițași, apariția îi smulse unuia dintre ei trâmbița, se repezi în râu și cântând o melodie războinică se îndreptă spre malul opus. Atunci Cesar exclamă: „Să urmăm calea pe care ne-o arată zeii și spre care ne împing acțiunile nedrepte ale dușmanilor noștri. Zarul este aruncat."
Dat fiind faptul că în anul 50 î. Hr. mandatul de proconsul a lui Caesar expirase, Pompei i-a ordonat să se întoarcă la Roma și i-a cerut să-și demobilizeze armata la intrarea în Cetate.
Caesar era conștient că soarta lui va pusă în primejdie dacă se va întoarce fără putere armată la Roma, așadar pe 10 ianuarie 49 î. Hr. trece râul Rubicon și își atacă propria-i patrie, Roma.
Caesar este triumfător și este numit dictator, dorindu-l pe Marc Antoniu ca prim locotenent. În cele din urmă, Caesar a demisionat din postul de dictator după unsprezece zile și a impus să fie ales pentru a doua oară consul.