Schingiuiti, batuti si impuscati de patronii italieni. Romanii care muncesc cu arma la cap in Sicilia: "Nu vorbeste nimeni!"

×
Codul embed a fost copiat

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI PART. 2. "Sa mori de pistol aici e un lucru normal!", ne-a povestit un muncitor roman care s-a trezit cu arma la cap, atunci cand a vrut sa isi paraseasca patronul pentru care lucra in Sicilia.

Omul locuia ca un sclav intr-o rulota dezafectata cu un program de lucru infernal si a dorit sa plece. A reusit sa scape cu greu, ajutat de rude, si nu va uita niciodata chinurile indurate. Astazi munceste pentru un alt italian, mai putin sever, dar spune ca mortile misterioase inregistrate periodic in Sicilia il fac sa traiasca in permanenta cu teama.

Sicilia e un loc care emana istorie si traditii vechi italiene. Insula are orase muzeu cocotate pe munti si protejate de Unesco, dar si statiuni cu renume, la marea Mediterana si langa Vulcanul Etna. I se mai spune "Insula condimentelor" si are o uimitoare bucatarie, recunoscuta in toata lumea. Aici gasesti celebrele zone viticole de la Marsala si Mazzarone, dar si campurile cu vestitele portocale rosii de Sicilia.

Cand spui Sicilia, spui "Dolce Far Niente" - e Italia unde barbatii sunt relaxati, zgomotosi si laudarosi, e locul unde familile siciliene sunt numeroase si extrem de "vocale". Paradoxal, locuri turistice renumite, demne de vizitat, au la doi pasi zone agricole de cosmar pentru multi romani care muncesc la negru.

Citește și
Romanca
Italianul care si-a ucis sotia romanca si copilul de 5 ani si-a premediat crima. Ce a publicat pe contul sau de Facebook
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ministrul Agriculturii, o nouă declarație controversată

In fermele din Sicilia domina o teama generala fata de patroni. Romanii intalniti la slujba de la biserica au vorbit doar filmati pe ascuns, despre teroarea instaurata pe plantatiile siciliene.

"Ce poti face tu fara acte fara un euro in buzunar. Ce poti sa faci. Daca ai plecat din Romania dintr-o saracie lucie, ai ajuns aici tot in saracie lucie, nu ai bani, nu poti trai, constrans esti, nu poti, ce poti sa faci?”

Sunt multe ferme in care patronii sadesc teama in randul angajatilor. Aplica un tratament bazat pe violenta, si ameninta rapid cu arma, cand vor sa se impuna. Nu e o regula ca locul de munca in sera de legume sa vina la pachet cu rele tratamente. Dar acolo unde se intampla, romanii si romancele sunt abuzati crunt, si par mult prea socati si umiliti de ce li se intampla, ca sa mai faca sesizari. In serele siciliene gasesti femei violate de stapani fara mila.

Multe tinere fac avorturi pe banda rulanta, si ascund relatiile cu patronii, ca sa nu fie catalogate drept femei usoare. Multe alte romance accepta avansurile si se complac intr-o promiscuitate tacita, doar pentru ca sunt la mana patronilor si au aflat cat de duri si razbunatori sunt unii angajatori sicilieni.

"Te pui in gura cu ei, imediat valiza si afara. Nu e bine, afara!
-Si nu e greu pentru o femeie?
- E greu dar ce sa faci."

Sunt filiere, nu poti sa scapi. Da un telefon si iti vine o echipa din oras cu masina 4, 5 persoane, si te bate de te nenoroceste, iti rupe cocoasa. Vine fecioru-su, prietenii, neamurile, astia tineri. El stie ca a patit, noi am patit."

"- Eu am vazut numai patroni asa, batranei, de 60, 70 de ani.
-Astia sunt periculosi. Aia iti pun pistolul la cap. Vine cu pistolul la tine si nu ai ce face. Ce faci tu singur in campanie pe proprietatea lui? Iti face si o groapa intr-o noapte."

Ion lucreaza de 10 ani in agricultura din Vittoria. Povesteste cum a procedat patronul sau, atunci cand el a vrut sa plece din cauza conditiilor proaste si a multor saptamani neplatite.

"Stateam asa, si a zis cumnatul ca nu mai pot sta si el s-a dus si a scos pistolul ai a zis va impusc te impusc. Ceva de genul asta."

Ion spune ca astazi poate vorbi despre incident fara sa se ascunda doar pentru ca a plecat de la patronul respectiv. Marturiseste ca a reusit sa faca asta nevatamat pentru ca a adus un alt inlocuitor la ferma.

"La ei pistoalele sunt cum sunt la noi acasa lingurile. La ei daca nu au acasa arma e ca si cum nu ai avea tu caine in curte in Romania."

Nu a facut niciodata plangere, nu numai de teama armelor, ci si pentru ca nu si-ar mai fi gasit loc de munca. Patronii discuta intre ei si evita sa ii mai angajeze pe romanii care fac denunturi.

"Sa mori impuscat aici nu e mare lucru”.

In labirintul si pustietatea serelor au loc periodic crime. La Caltagirone un roman de 43 de ani a fost gasit mort in ianuarie 2013 dupa ce primise 2 gloante in cap. Locuia singur intr-un fost garaj de la o ferma.

Un alt roman de 60 de ani a fost ucis in 2012 in conditii suspecte. Anchetatorii italieni au vorbit de o executie in stil mafiot. Era un om linistit si locuia intr-o ferma izolata in zona Foggia.

 

In urma cu 3 luni un alt roman, de 60 de ani, a fost gasit carbonizat intr-o locuinta modesta, de la periferia comunei Vittoria. Anchetatorii au clasat cazul ca fiind moarte accidentala, dupa ce pompierii au stabilit ca incendiul a pornit de la o candela. Sunt morti misterioase despre care in tara noastra nu se vorbeste, iar asta alimenteaza si mai mult teama romanilor din Sicilia.

"Sunt si accidentale, dar sunt si "cusute", noi le stim, sunt asa, facute accidentale, ca daca nu ai familia sa te caute cu avocati, nu-I intereseaza, patronul poate te-a batut sau te-a mierlit si spune ca ai cazut si te-a abandonat. Sunt si cazuri dintr-astea.
- Si politia nu investigheaza?
- Politia investigheaza pana la un punct. Si ce probe sa aiba politia?"

Am cerut clarificari la Consulatul Romanesc de la Catania.

"- Au fost morti suspecte, pe care politia sa le fi identificat ca morti suspecte?
- Nu, nu avem niciun caz de moarte suspecta”, spune Ion Iacob consul Catania.

Tinerii care vorbesc filmati pe ascuns ne-au aratat fotografii cu un prieten de-al lor impuscat in abdomen in urma cu 3 saptamani. A fost salvat in spitalul din Palermo.

"L-a impuscat de aici, a iesit pe aici, si i-a gaurit toate intestinele. Te impusca ma, sunt zeci de cazuri in anii astia, romani impuscati, in picioare, in maini, batuti, schingiuiti, sechestrati, dar nu vorbeste nimeni. Nu intelegi?"

"Posibil sa existe, pentru ca daca nu este foc nu iese fum", mai spune consulul.

Imaginile puse la dispozitie de politia italiana demonstreaza ca multe ferme siciliene ascund un urias arsenal de arme. In case si grajduri carabinierii si comisarii garzii financiare gasesc pistoale Beretta dar si pusti si mitraliere. Sicilia ramane un taram de temut iar proprietarii fermelor au legaturi de rudenie cu clanurile mafiote care actioneaza in marile orase din Sudul Italiei. Sunt locuri in care romanii din agricultura traiesc si muncesc cu o spaima permanenta.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Sute de romance au ajuns sclave sexuale in serele siciliene. Tanara violata de patron si apoi obligata sa renunte la copil
Sute de romance au ajuns sclave sexuale in serele siciliene. Tanara violata de patron si apoi obligata sa renunte la copil

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 1. A plecat de acasa impreuna cu barbatul ei, insa a sfarsit prin a fi violata si batuta. A ramas gravida, si-a parasit copilul in spital a doua zi dupa nastere, pentru ca a primit amenintari cu pistolul la tampla.

Italianul care si-a ucis sotia romanca si copilul de 5 ani si-a premediat crima. Ce a publicat pe contul sau de Facebook
Italianul care si-a ucis sotia romanca si copilul de 5 ani si-a premediat crima. Ce a publicat pe contul sau de Facebook

O noua drama, soldata cu moartea unei romance si a baiatului ei, a socat Italia. O tanara de 28 de ani din Turda care a sperat ca-si va gasi fericirea in peninsula a sfarsit chiar de mana celui cu care s-a casatorit.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.