Ce scrie in contractul unui roman care lucreaza in serele din Sicilia. "E o invarteala, una e in acte, alta e in realitate"

×
Codul embed a fost copiat

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, ep. 7. Lucreaza aproape 365 de zile pe an, dar in acte figureaza cu de trei ori mai putine. Este situatia multor romani care muncesc in agricultura din Sicilia.

Patronii au inceput sa intre in legalitate, adica le intocmesc contracte de munca, insa folosesc numeroase tertipuri si ii invata pe oamenii din sere cum sa mascheze munca la negru. Ca sa-si pastreze postul, multi dintre ei ascund adevarul in fata inspectorilor de la Camera de Munca. Pe chipuri si maini li se citeste insa truda grea.

Munca la negru acapareaza de ani buni fermele siciliene. Fenomenul a luat amploare in ultimii ani, iar sindicatele de munca din Italia au sesizat Parlamentul Italian. De mai bine de un an patronii serelelor au inceput sa se conformeze si sa le faca romanilor contracte de munca.

Acesti doi tineri s-au cunoscut si casatorit intr-o ferma din Sicilia. El e din Prahova, ea din Caras-Severin si cel mai probabil in Romania nu s-ar fi vazut niciodata. Au acceptat sa munceasca la negru din prima zi cand au venit pe pamant Italian, in urma cu 5 ani. De un an lucreaza cu contract.

Citește și
sicilia, romani
Ce fac romanii cand "evadeaza" din sere. Povestile barbatilor care ajung in Mafie si ale femeilor care devin prostituate

"Eu am venit pentru asta, pentru o casa si o masina. Pentru altceva nu am venit. Am reusit sa avem casa noastra, masina noastra. Un an doi sa mai strangem bani sa deschidem ceva in agricultura. "

Contractul de munca e doar de fatada, pentru ca actele intocmite tinerilor nu reflecta deloc realitatea.

Ion Ichim spune ca pe langa tertipul cu zile mai putine trecute in acte, mai exista unul, la care apeleaza patronii sicilieni. Trec putine ore de lucru, intr-o zi de munca. Asa reiese din fisele fiscale de venit, de la sfarsit de an.

"Pe octombrie mi-a dat 4 zile si eram platit cu 54 de euro si asa mai departe. Bine, asta-i alta invarteala. Una e in acte si alta e in realitate. Daca vine un control, eu trebuie sa ii spal camasa domnului ca sa spun asa. Ma invata ca sa il pun pe el bine, domnule lucrezi doua, trei zile pe saptamana, 3,4 ore pe zi, ceva in genul respectiv”, spune Constantin Ifrim, muncitor. "Zi de zi, zi de zi, nu lipsesti o zi de la munca!"

Romanii devin captivi in sere, unde muncesc zi de zi. Daca se impotrivesc, isi pierd pe loc slujba. Iar unii muncitori spun ca patronii isi manipuleaza lucratorii de pe plantatie si ii starnesc unii impotriva altora.

Rares Nastase: "In spatele meu se afla cel mai mare bazin agricol din Italia. Provincia Ragusa, din insula Siciliei. Vorbim de un loc cu peste 17 mii de hectare de sere, ferme si livezi pomicole. Un loc in care oficial in scripte, figureaza peste 40 de mii de imigranti, din care oficial doar 5 mii sunt romani. Se estimeaza insa ca numarul romanilor ar fi de 3 ori mai mare. Asta inseamna ca la fiecare roman cu contract de munca, exista alti 2 care presteaza munca la negru."

Fenomenul exploatarii sexuale a fost, este si va fi rezultatul muncii la negru. Care in Sicilia e tolerata de ani de zile. Insula e pe primul loc in ce priveste angajarea fara forme legale. Garda de finante italiana apreciaza ca agro-mafia siciliana prejudiciaza in fiecare an statul cu 32 de milioane de euro.

"Uitati, cu siguranta e ceva care nu functioneaza. Noi vedem din rezultatele cercetarilor primite de la politie , pe care le-au tot facut pentru ca fenomenul nu este nou, acest fenomen a reaparut ciclic, si cu ani in urma. A mai fost o alarma . Intotdeauna a fost vorba de lucratori romani”, explica Annunziato Vardè prefectul din Ragusa.

Proprietarii fermelor negociaza inteligent - ofera cazare printre sere, cu conditia sa nu faca forme legale la angajare. Iar romanii se multumesc.

"Este avantajul ca esti aici, nu mai platesti benzina la masina, nu mai platesti chirie, nu mai platesti lumina, stai aici pe plan local, te-ai sculat ai plecat la munca."

Munca la negru ramane ascunsa dincolo de zidurile de celofan din ferme. Multi patroni au ajuns in arrest si sunt cercetati pentru ca au tocmit cu ziua, muncitori "falsi" - asa cum ii numesc procurorii italieni. De vina sunt si romanii care vin in Sicilia si accepta usor angajarile fara forme legale.

Aproba practic sa ia parte la o exploatare de proportii impamantenita in Sicilia de mai bine de un deceniu . Iata ce declara niste romance sindicalistilor de la Camera de Munca italiana, cand au fost depistate la cateva zile dupa sosirea in Italia.

"Suntem toate din Romania si ii asteptam pe patronii italieni sa vina sa ne ia la munca."

Autoritatile locale stiu despre munca la negru si contractele paravan, dar spun ca fara denunturi e greu de combatut. Romanii si romancele accepta usor orice li se ofera, pentru ca ajung pe strazi in cautarea unui loc de munca.

La Roma politicienii recunosc neoficial ca fara munca la negru si fara sclavii din ferme, economia Siciliei nu ar atinge nici jumatate din nivelul din prezent.

Oamenii stiu ca vor merge sa lucreze la negru de cand parasesc Romania. Accepta un venit de 15-20 de euro pe zi, adica mult peste cat ar putea castiga in saracia din satele natale. Se multumesc si cu o cazare mizera, pentru ca e gratis. Iar cand cer conditii, exista riscuri si repercursiuni.

La Caltagirone un copilas roman de doar 5 ani a murit si alti doi frati mai mici au ajuns in stare grava la spital, dup ace au fost otraviti cu insecticid. Substanta a fost injectata in niste bomboane, lasate la usa de la locuinta unor romani. Micutul a fost inmormantat in Romania, in comuna ieseana Podul Iloaiei. Bunicul copilului spune ca nici pana azi nu a fost gasit autorul, in Sicilia.

"Ne-a venit mort, cu avionul cu masina, dar cine l-a omorat, nu se stie. Toate prostiile acolo se intampla! Nu la noi, si in Romania se intampla dar ca acolo nu.”

Romanii sunt robii moderni, pe pamant Sicilian. Cat timp exista portite in legislatia italiana, vor fi si metode si practici pentru a masca munca la negru. Sclavia a imbolnavit de multi ani munca din ferme, iar solutii pentru starpirea fenomenului, nu se intrezaresc.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cand barbatii inchid ochii in fata abuzurilor sexuale la care sunt supuse femeile lor. Compromisurile romanilor din sere
Cand barbatii inchid ochii in fata abuzurilor sexuale la care sunt supuse femeile lor. Compromisurile romanilor din sere

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI EP. 6. Multe femei tac pentru ca si partenerii lor de viata tac, atunci cand au loc abuzuri in fermele siciliene. Este o situatie umilitoare, iar romanii se complac in fata unui patron care ii plateste la negru.

Ce fac romanii cand
Ce fac romanii cand "evadeaza" din sere. Povestile barbatilor care ajung in Mafie si ale femeilor care devin prostituate

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI EP. 5. In fata unui castig mic, la negru, intr-o ferma din Sicilia, orice oferta de munca in marile orase de pe insula pare o uriasa oportunitate.

"Doar Dumnezeu ma mai aude". Cum raspunde Nea Costica la intrebarea "cati bani ati strans in 10 ani de munca in Sicilia?"

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, part. 4. "Aici ma plang doar lui Dumnezeu, pentru ca e singurul care ma aude", povesteste Constantin Ifrim, un roman care la 55 de ani considera ca si-a irosit viata in Sicilia.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.