Realitatea trista a romancelor transformate in sclave sexuale de patronii sicilieni: "Faci avort cu 50 de euro"

Ultima actualizare: 19-02-2015 07:06

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, ep. 8. Exista un capitol in Sicilia, la care romanii conduc detasat - numarul avorturilor.

Campania Sclavi pe pamantul Mafiei ajunge in spitalele si maternitatile siciliene, acolo unde se vorbeste limba romana, iar romancele se programeaza, in valuri, pentru intreruperi de sarcina. Cele mai multe sunt aduse de patronii lor care le forteaza sa renunte la copii pentru a ascunde astfel abuzurile din ferme.

Unele romance care lucreaza in Sicilia si au fost violate de patroni, isi ascund burta, cu haine largi, in speranta ca acestia nu vor vedea ca au ramas gravide si nu le vor concedia. Prin spitale, circula multe povesti, despre femei din Romania, care au devenit sclave pe pamantul mafiei. Cele mai multe sarcini sunt urmarea abuzurilor care au loc pe insula de ani de zile.

Cand spui Ragusa din Sicilia, spui agricultura intensiva. O provincie cat un judet romanesc, care de doi ani mai inseamna ceva in statisticile italiene. "Este o situatie jenanta si totusi exista. Anul trecut, din toate avorturile savarsite la Vittoria, 90% au fost femei de nationalitate romana. Va spune ceva asa, in sufletul dumneavoastra nu va cutremura niciun pic acest procent? " spune Nicolae Chilcos, preot Ragusa.

Preotul vorbeste, femeile dau in plans. Provincia Ragusa e leaganul avorturilor in Italia. Sunt 3 spitale si 2 maternitati pe la care romancele trec mai des ca la biserica. Intreruperile de sarcina nu au loc doar din cauza unor patroni italieni, abuzatori. Sunt si barbati romani care cer partenerelor sa recurga la avort pentru ca vor sa le vada la munca, nu crescand copii. Aceasta tanara a ajuns la maternitate la doar 18 ani. Are un baietel si spune ca se considera norocoasa, pentru ca sotul ei a acceptat sa-l aduca pe lume. O cheama Iuliana si sustine ca daca sotul i-ar fi cerut sa faca avort, nu s-ar fi putut impotrivi. Pentru ea, primul copil putea insemna primul avort si o trauma intensa. Stie povestile altor fete, colege de lucru la sere si sustine ca nu s-ar mai incumeta sa faca un al doilea copil.

Reporter: E primul copil? Mai ai acasa?
Iuliana: Primul si cred ca ultimul!

E povestea trista a multor fete simple de la tara, din satele sarace ale Moldovei. Fete care vin sa munceasca in agricultura siciliana, dar lipsa educatiei si constrangerile, le fac vulnerabile in fata propriilor parteneri, dar si a patronilor care le cuceresc, dar ulterior se pot dispensa usor de ele. Problema mare intervine atunci cand tatal - patron sicilian, are acasa propria familie si nu concepe sa aiba un bastard, de pe urma unor aventuri, dincolo de celofanul serelor. Sicilienii isi aduc partenerele romance la spital, iar vointa acestora nu inseamna nimic, in situatia creata. Medicii ginecologi au fost filmati pe ascuns de cativa ziaristi italieni, iar stirea a fost preluata in toata Italia.

"Pentru femei e trauma, ca sa nu auda bataile inimii fatului oprim aparatul si intoarcem monitorul", au marturisit medicii. "Patronul Italian are nevasta, cand aude, imediat o aduce aici!", explica un barbat.

"Aici in orasul asta cu 50 de euro il dai afara! Cu 50 de euro ai scapat, faci avort cu 50 de euro", sustine o femeie.

Romanii stiu mersul atat la spital cat si la cabinetele private. Unitatile din Vittoria si Ragusa au clienti din plin. Medicii nu vor sa vorbeasca oficial despre valul de romance aflate pe listele de asteptare. Au invocat intimitatea pacientelor, dar confirma numarul mare. "Intreruperi de sarcina, da, aici le facem! Vorbeste cu fetele, vezi daca vor, nu stiu daca vor sa vorbeasca cu voi."

"Am mers la seful spitalului din Ragusa pentru explicatii. Unde am aflat neoficial realitatea trista pe care autoritatile o evita: din 450 de intreruperi de sarcina anul trecut, 104 au fost solicitate de romance. Procentul de 25% este cu atat mai mare cu cat in provincia Ragusa sunt 320.000 de locuitori, din care doar 15.000 sunt romani", a relatat Rares Nastase, corespondent ProTV.

Filmare camera ascunsa
Director spital: Noi am facut o mica verificare in ce priveste numarul.
Reporter: Si cate sunt?
Director spital: In ultimii ani se inregistreaza o crestere si la romance si la albaneze, de la tarile din est.
Reporter: Sunt multe?
Director spital: Da sunt multe!

E Omerta in toata Sicilia, din sera de legume pana la patul din spital. Sefii din unitatile medicale ar trebui sa ceara explicatii de la romancele care se prezinta la avort. Dar asa ar afla despre un abuz, si ar fi trebuit sa sesizeze constrangerile la politie si carabinieri. Or, cat timp e pus prosopul pe tambal, fenomenul avorturilor numeroase nu dezvaluie siluirile din fermele siciliene. In toata ecuatia, femeia care "ramane grea" nu are nicio alternativa daca refuza sa faca avort. Chiar daca nu e amenintata cu arma, risca sa ramana pe drumuri. "Nu te mai lasa la munca, te trimite acasa!", povestesc femeile.

Muncind la negru, nu au drepturi. Unele femei ascund sarcina pana in ultimul moment, sperand ca patronul le va ierta si va accepta copilul.

Femeie: A ascuns sarcina nora mea, nu mi-a spus acum 5 luni in urma
Reporter: Si cum a ascuns sarcina?
Femeie: S-a legat asa pe burta.
Reporter: Ah, si muncea la negru?
Femeie: Da. Muncea la negru cu noi...Se lega asa si muncea. I-a fost frica.

E greu de crezut ce se intampla in mintea si sufletul unei tinere care doreste sa nasca dar aude peste tot in jurul ei ca ar trebui sa renunte la prunc. Rudele unei proaspete mamici spun ca femeia s-a gandit de multe ori la avort. "S-a dus acasa in Romania, cand era ea in vreo 3 luni, era mare si nu a putut sa mai faca nimic! Si a venit tot asa gravida. S-a gandit la avort. Da, ca nu avea casa, am venit sa muncim nu sa facem copii."

Avorturile si sarcinile ascunse au devenit parte din munca in serele siciliene. Ambele sunt dovada pretului platit de romance in fermele unde lucreaza. Sunt sute de exemple ca locul de munca vine la pachet cu o sarcina nedorita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!