Unde se duc toti banii din drepturile de autor. Singurul mostenitor al lui Brancusi sta in Canada

Ultima actualizare: 23-02-2013 01:14

Repatrierea lui Constantin Brancusi va fi discutata zilele acestea in capitala Frantei. Aflat in vizita la Paris, premierul Victor Ponta are pe lista de prioritati si acest subiect atat de controversat.

Este Romania pregatita sa-l primeasca acasa pe Brancusi? Rudele artistului lupta pentru repatriere

Ce a mai ramas in tara din mostenirea lui Constantin Brancusi, cel mai bine cotat artist roman

In scurt timp ar putea incepe procesul dintre statul roman si primaria Parisului, in urma caruia sa fie demarata procedura de repatriere.

In paralel, singurul mostenitor al sculptorului, aflat in Canada, incaseaza drepturile de autor si se tine departe de dorinta lui Brancusi de a se odihni in pamantul tarii sale, la Hobita, langa mama sa, pe care a iubit-o nespus.

Prin testament, Brancusi a lasat intreaga avere celor doi prieteni ai sai, sotii Alexandru Istrati si Natalia Dumitrescu.

La randul sau, Natalia Dumitrescu si-a cedat bunurile unui nepot, Theodor Nicole, stabilit de mai bine de 20 de ani in Canada.

Acesta este de fapt singurul mostenitor in viata, care beneficiaza de pe urma drepturilor de autor asupra tuturor capodoperelor semnate de Constantin Brancusi.

Compania din Romania care administreaza drepturile de autor ale marelui sculptor sustine ca banii stransi sunt in mare parte din fotografii, albume, carti, videoclipuri, emisiuni si filme.

'Noi trebuie sa colectam banii si sa-i varsam la Paris, acolo unde trebuie sa ajunga acesti bani privind utilizarea imaginii operei lui Constantin Brancusi, indiferent unde s-ar afla ele si cine este proprietarul", spune Gheorghe Voican, VISARTA.

Lucrurile sunt putin diferite in ceea ce priveste "Coloana Infinitului", "Poarta Sarutului", si "Masa Tacerii". Desi aceste opere estimate la aproximativ 7 miliarde de dolari se afla in patrimoniul si administrarea primariei din Targu Jiu, institutia respectiva nu are niciun drept de a comercializa obiecte care sa le reprezinte. Doar cateva firme private fac acest lucru, iar banii pentru drepturile de autor ajung tot in posesia mostenitorului din Canada.

In spatele acestor discutii la vedere au aparut de-a lungul timpului copii ale lucrarilor lui Brancusi. La Uricani, in parcul din centrul localitatii, primarul a ridicat in urma cu 6 ani replici ale operelor "Poarta Sarutului " si "Masa Tacerii". In momentul in care Teodor Nicole a cerut bani pentru drepturi de autor, primarul i-a dat un raspuns care l-a facut sa renunte.

I-a transmis ca daca nu se opreste o sa le ceara tuturor patronilor din oras sa amenajeze la fel, ca sa se judece cu toata lumea.

Ideea repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi a readus in discutie atat valoarea operelor sale, cat si importanta lui pentru Romania.

Acesta va fi unul dintre subiectele pe care premierul Victor Ponta ar putea sa-l lamureasca in vizita pe care o sustine in aceste zile la Paris.

Constantin Brancusi provine dintr-o familie cu 6 copii. Oficial, marele sculptor nu a avut urmasi directi. Exista insa 162 de descendenti proveniti din familiile fratilor si surorilor sale. Sunt nepoti si stranepoti din randul carora nimeni nu a solicitat vreun drept de mostenire.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO