Ce a mai ramas in tara din mostenirea lui Constantin Brancusi, cel mai bine cotat artist roman
Constantin Brancusi este la aceasta ora cel mai bine cotat artist roman. Operele lui se vand cu preturi ametitoare la cele mai prestigioase case de licitatii si foarte multi dintre bogatii lumii sunt gata sa isi dea o parte din avere pe ele.
Este Romania pregatita sa-l primeasca acasa pe Brancusi? Rudele artistului lupta pentru repatriere
Noua ne-au ramas "Coloana Infinitului'', ''Masa tacerii'' si ''Poarta sarutului''. Deocamdata, oficialii din Ministerul Culturii promit ca din primavara ansamblul va intra intr-un proces de restaurare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
1937 - La Targu Jiu se lucra de zor la Coloana infinitului. Constantin Brancusi a venit special de la Paris ca sa asiste la ridicarea operei. Era vorba despre o structura metalica uriasa de aproape 30 de metri pe care au fost montate 15 margele, cum le spunea el. In paralel, artistul supraveghea plin de energie cum se construia si restul ansamblului: Masa Tacerii si Poarta Sarutului.
Momentul entuziasmului de atunci este rememorat de o stranepoata a sculptorului. Bunicul Ioanei Blendea a fost Nicolae Radu Brancusi, unul din cei 6 frati ai lui Constantin.
Desi a fost un mare iubitor de tara si un roman pana in ultima sa celula, Parisul a fost visul lui Brancusi. Dupa ce a plecat din Hobita, strainii i-au recunoscut opera si i-au admirat primele expozitii.
''El a trebuit saracu sa mearga pe jos, sa ajunga la Paris, acolo a vrut, nu s-a dus cu trenul, nu cu avionul, a povestit aici la noi. Mergea pana intr-un oras, intra la munca la splalat de vase si facea un ban pana a juns acolo", povesteste stranepoata.
In Orasul Luminilor, Brancusi a avut o sansa uriasa cand a devenit ucenicul lui Auguste Rodin.
Din atelierul lui din Impasse Ronsin au iesit si marile opere: "Sarutul, "Domnisoara Pogany" sau"Pasarea Maiastra".
In 2009, sculptura lui, "Madame L.R" se vinde la un pret record pentru un artist roman. 26 de milioane de euro pentru piesa care facea parte din uriasa colectie de arta a regretatului creator de moda Yves Saint Laurent.
O alta creatie a sa, "Pasarea in spatiu" s-a adjudecat la pretul de 27, 5 milioane de dolari, iar "Domnisoara Pogany" a fost vanduta in conditii dubioase. Desi nu se cunoaste pretul de achizitie, specialistii vorbesc despre suma de 20 de milioane de dolari.
In 1956, Brancusi lasa prin testament statului francez atelierele sale. Face acest gest pentru ca autoritatile de la Bucuresti ii refuza lucrarile si, mai mult decat atat, il catalogheaza drept un reprezentat al „formalismului burghez cosmopolit".
Apoi, pentru ca nu avea copii, tot prin testament, le cedeaza drepturile de autor pictorilor Natalia Dumitresco si Alexandru Istrati.
Cei doi pictori romani, ajunsi la Paris cu bursa, au avut grija de Brancusi in ultimii noua ani de viata si devenisera ucenicii lui.
De altfel, Brancusi este inmormnatat in cimitirul din Montparnasse din Paris alaturi de cei doi.
In acest moment, toate drepturile i-au revenit urmasului acestui cuplu, un cetatean canadian, pe nume Teodor Nicola.
La Paris, toti cei care doresc pot vizita la Centre Pompidou atelierul lui Brancusi reconstruit.