Este Romania pregatita sa-l primeasca acasa pe Brancusi? Rudele artistului lupta pentru repatriere

Ultima actualizare: 22-02-2013 00:53
Constantin Brancusi

La 137 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, autoritatile noastre nu stiu deocamdata daca marele sculptor mai este sau nu cetatean roman.

Ce a mai ramas in tara din mostenirea lui Constantin Brancusi, cel mai bine cotat artist roman

Asta in timp ce tot mai multe voci cer sa ii fie indeplinita ultima dorinta, aceea de a-si dormi somnul de veci acasa. De altfel, o fundatie care se bucura de sprijinul unor rude ale artistului lupta pentru repatriere.

Procedura este insa anevoioasa si practic imposibila fara implicarea statului roman. Mai grav, locul sau natal a fost lasat de izbeliste, iar de mormant nu se ingrijeste nimeni.

Cimitirul Montparnasse din Paris. Aici odihneste Constantin Brancusi. Foarte aproape de Emil Cioran, un alt roman care a lasat o opera uriasa departe de tara in care s-a nascut. Pe cat de mult a iubit Parisul, Brancusi a lasat cu limba de moarte sa fie adus acasa, la Hobita.

"Mor cu sufletul neimpacat ca voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea."

Si totusi acelasi Brancusi, in 1952, a facut un gest care ii contrazice ultima dorinta. La propunerea autoritatilor de la Paris a acceptat cetatenia franceza.

"Nu exista nicio semnatura ca Brancusi renunta la cetatenia romana. A fost obligat sa accepte cetatenia franceza pentru a-si salva opera. Opera lui a fost lasata de izbeliste", spune Laurian Stanchescu, Fundatia Constantin Brancusi.

Tocmai acesta e motivul pentru care scriitorul Laurian Stanchescu, fondatorul Fundatiei Constantin Brancusi, a cerut statului roman redobandirea cetateniei romane pentru marele sculptor.

Cererea a fost depusa la Autoritatea Nationala pentru cetatenie in numele unei liste de peste o suta de rude si urmasi ai artistului.

Procedura va dura cel putin trei saptamani, pentru ca in acest moment oficialii habar nu au daca Brancusi a renuntat la cetatenie in 1952, daca i-a fost retrasa de catre autoritatile staliniste din acea vreme sau daca pur si simplu artistul a ramas in tot acest timp si cetatean roman.

Desi demersul de aducere in tara pare sa aiba girul a peste 100 de descendenti ai sculptorului, repatrierea osemintelor nu poate fi facuta fara ca reprezentantii statului sa ceara repatrierea.

Ramane insa intrebarea: Este oare Romania pregatita sa-l primeasca pe Brancusi? Casa copilariei, vie in amintirea sculptorului, e acum o ruina.

In plus, mormantul din Hobita, plin de ciulini, ar trebui reamenajat ca sa poata sa fie inclus intr-un circuit turistic si cultural.

Doamna Ioana Blendea este doar una din cei 162 de descendenti ai lui Constantin Brancusi. Nascut intr-o familie cu 6 frati, artistul nu a avut niciodata copii.

Toti stranepotii ramasi in viata provin din familiile fratilor sai. Si niciunul nu pare sa fi tinut o legatura directa cu marele artist, devreme ce in testamentul sculptorului mostenitori directi ai operei sale si ai drepturilor de autor sunt doi straini.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!