Constantin Brancusi ar putea redobandi, post mortem, cetatenia romana pierduta in 1952
Un nou demers ne aduce tot mai aproape de repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi. La dorinta familiei, a fost depusa o solicitare de redobandire a cetateniei, astfel incat sculptorul sa se poata intoarce acasa.
Ramasitele lui ar putea fi aduse din Franta anul acesta si ingropate in pamantul de la Hobita, unde Brancusi si-a dorit mereu sa se odihneasca.
La dorinta urmasilor sculptorului roman, fondatorul fundatiei internationale "Constantin Brancusi" din Canada a depus o solicitare prin care artistul sa primeasca din nou cetatenia, pierduta in 1952.
Dealtfel, Constantin Brancusi i-ar fi marturisit pe patul de moarte arhiepiscopului Teofil Ionescu dorinta de a fi ingropat langa mama sa.
"Mor cu sufletul neimpacat ca voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea."
Actul de redobandire a cetateniei are girul urmasilor si nu afecteaza repatrierea osemintelor sculptorului, care ar putea fi aduse la Hobita pana la sfarsitul acestui an.
Guvernul Romaniei a anuntat inca din decembrie 2012 ca doreste repatrierea sculptorului, iar luna aceasta trebuie sa aleaga firma de avocatura din Paris care va reprezinta Romania in procesul de repatriere din Franta.
Operele lui Constantin Brancusi sunt apreciate in intreaga lume. "Muza" a fost adjudecata recent cu 12,4 milioane de dolari.
Iar o varianta a "Domnisoarei Pogany" s-a vandut cu 26 de milioane de dolari. Marti se indeplinesc 137 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi.