Legile a caror soarta va fi decisa la inceputul lui 2016. Unde s-au "impotmolit" deciziile privind fumatul sau darea in plata
La inceput de 2016, facem bilantul marilor legi care au fost in ultima perioada pe agenda publica. Si asta pentru, ca desi au trecut de Parlament, nu toate au intrat si in vigoare.
Daca asupra pensiile speciale pe care si le-au votat senatorii si deputatii nu mai planeaza niciun semn de intrebare, nu la fel stau lucrurile in cazul dispozitiilor privind fumatul in spatii inchise sau a celor care urmau sa vina in ajutorul romanilor indatorati la banci. Mai jos facem bilantul legilor care au statpe prima pagina in ultima perioada:
Legea anti-fumat
Legea ce interzice fumatul in spatiile publice inchise a fost adoptata pe 15 decembrie de Parlament. Momentan, ea nu poate fi insa promulgata deoarece 33 de senatori si deputati au depus la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate, care va fi discutata pe 27 ianuarie. Ei spun ca legea reprezinta o "ingerinta nepermisa" in modul de viata al oamenilor si ca discrimineaza, de pilda, detinutii sau pasagerii din aeroporturi in raport cu ceilalti fumatori.
Potrivit unor surse parlamentare, sesizarea ar avea un alt motiv: ea ar fi fost redactata dupa o intalnire cu mai multi reprezentanti ai producatorilor de tigarete. ONG-urile care militeaza pentru stoparea fumatului sustin ca au dovezi pe care le vor depune la DNA despre lobby-ul pe care industria tutunului l-a facut printre alesi. Oricum, presedintele nu o poate promulga decat dupa decizia CCR.
Legea darii in plata
Legea darii in plata, care prevedea ca romanii care au cumparat case sau terenuri si nu mai pot plati ratele scapa de credit daca renunta la proprietati, nu a trecut de Cotroceni. Presedintele a retrimis-o la Parlament pe 18 decembrie, afirmand ca in forma adoptata de alesi va crea confuzie.
Ca urmare, initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a anuntat ca o va modifica astfel incat sa le foloseasca doar celor care au luat credite pentru uz propriu - nu si „samsarilor imobiliari” care au facut afaceri cu banii bancilor.
Legea falimentului personal
Adoptata in mai 2015, legea insolventei persoanelor fizice trebuia sa intre in vigoare la inceputul lui 2016. Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat insa pe 23 decembrie prorogarea legii de care ar fi urmat sa beneficieze in jur de 800.000 de datornici.
"Niciunul dintre pasii de implementare prevazuti de lege nu a fost parcurs. Guvernul este nevoit sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016. Am stabilit un plan de actiune pentru ca acesti pasi sa fie implementati", a spus Dan Suciu, care a precizat ca ANPC se va ocupa de urmarirea acestei implementari.
Pensiile speciale pentru parlamentari
Legea a fost promulgata de presedinte pe 23 decembrie, dupa ce in iulie seful statului o trimisese spre reexaminare Parlamentului. Prin acest act, alesii si-au acordat intre 2.000 si 6.000 de lei lunar, la pensie, in functie de numarul mandatelor. Un parlamentar cu vechime care a detinut functii de conducere poate castiga peste 11 mii de lei.
De asemenea, a trecut de Klaus Iohannis si legea prin care alesii si-au votat sume forfetare pentru transportul in teritoriu in locul masinilor de serviciu, si ea trimisa la reexaminare. Presedintele era obligat sa promulge cele doua legi.
Pensiile speciale pentru alesii locali
Legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali a fost adoptata de Parlament, dar Guvernul a contestat-o la Curtea Constitutionala pe 26 decembrie. Prin acest act, primarii si viceprimarii, dar si presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, ar urma sa beneficieze de pensii speciale. Astfel, primarul unei comune medii poate castiga, dupa ce implineste 65 de ani, un supliment la pensie de aproximativ 1.500 de lei, primarul unui municipiu - 1.650 de lei, iar edilul Capitalei castiga dupa 4 ani in fruntea orasului aproximativ 1.750 de lei. Sumele cresc daca alesii raman in functii mai multe mandate.
Guvernul sustine insa ca in forma actuala, legea are cel putin 16.300 de beneficiari, ceea ce ar insemna ca din buget ar trebui scosi in plus aproape jumatate de miliard de lei pentru pensille alesilor locali. Ar rezulta astfel un deficit peste cel agreat de Parlament.
Noul Cod fiscal
Presedintele a promulgat, in ultima zi din 2015, o ordonanta de urgenta a Guvernului prevazand cateva modificari la Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Este vorba despre masuri privind dividendele, dubla impunere in cazul persoanelor care au asigurari pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania are acord bilateral de securitate sociala , dar si clarificarea modului in care se precep anumite impozite si taxe.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, guvern, cod fiscal, pensii speciale, parlamentari, insolventa, darea in plata,
Dată publicare:
04-01-2016 14:10