Si-au dat pensii speciale de mii de lei, au aplaudat si au oferit explicatii ridicole. "Spectacolul" de marti din Parlament
Intr-o Romania saraca si plina de lipsuri, parlamentarii nostri si-au asigurat fara jena batranetile si si-au votat pensii speciale.
Practic, si-au acordat intre doua si 6 mii de lei lunar, la pensie, in functie de numarul mandatelor petrecute ca senatori sau deputati. Sefii lor sunt insa si mai castigati. Un ales cu vechime si cu functii de conducere poate castiga peste 11 mii de lei. Liberalii au fost singurii care s-au impotrivit acestor privilegii.
Cu aplauze si urale, parlamentarii au adoptat cu amendamente o cerere de reexaminare a legii pensiilor speciale a presedintelui Klaus Iohannis. In document, seful statului le ceruse asta-vara sa renunte la aceste privilegii. Parlamentarii nu au fost de acord.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marin Anton, deputat UNPR: "Ne place, nu ne place, parlamentarii care sunt demnitari ai acestei tari trebuie sa fie bine platiti."
Unul dintre initiatorii proiectului, social-democratul Anghel Stanciu, este de 23 de ani in Parlament si anul viitor ar vrea sa se retraga. Pe langa pensia de profesor, deputatul a votat marti sa mai primeasca inca 6.300 de lei. Stanciu spune insa ca, atunci cand a scris legea, nu a facut-o pentru el, ci pentru a "investi in viitor".
Anghel Stanciu, deputat PSD: "Nu se poate face resetarea fortei politice, asa cum cere strada, cu un parlament de doi lei."
Iar un deputat sau un senator fara functie va castiga, pe langa pensie, aproximativ 2.100 de lei dupa patru ani pe bancile parlamentului. Alesii cu doua mandate se vor alege cu 4200 de lei, iar cei cu trei sau mai multe mandate aproximativ 6.300 de lei.
Cristiana Anghel, senator PC: "In momentul in care ai lucrat 3-4 mandate si vrei sa iesi la pensie, nu ai anii de lucru, pentru ca aici nu se considera vechime si atunci trebuie sa ai ceva suplimentar."
Si mai mult vor primi alesii care au macar o luna functii de conducere. Cu o indemnizatie bruta de peste 15 mii de lei si pensiile acestora se vor rotunji consistent. Asadar, presedintii celor doua camere sau deputatii care au avut functii de conducere vor incasa 4200 de lei peste pensie dupa numai patru ani in fotoliile legislativului. Un ales care timp de opt ani a fost mereu intr-un post de conducere poate ajunge la 8400 de lei. Liberalii au fost singurii care s-au impotrivit proiectului si au iesit din sala.
Ludovic Orban, deputat PNL: "Unul sau doi au ramas in sala. Vedem ce va face conducerea PNL. Nu putem sa sesizam CCR, pentru ca CCR nu se poate pronunta pe numarul de parlamentari care au fost in sala."
In acest moment, sunt 700 de fosti senatori si deputati care ar beneficia de aceasta lege.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: klaus iohannis, presedinte, PNL, lege, pensii speciale, deputati, Parlament, cod penal, senatori, indemnizatii,
Dată publicare:
15-12-2015 13:31