Alesii cei mari le-au facut alesilor mai mici un cadou de Craciun. La cat vor ajunge pensiile primarilor si sefilor de CJ-uri
Primarii si presedintii de consilii judetene intra de luni in categoria selecta a romanilor cu pensii speciale. Senatorii le-au facut cadou de Craciun si au votat legea prin care alesii locali, vor primi peste pensie sume care pornesc de la 1500 de lei.
Aceste sume pot ajunge pana la 5.200 de lei. Liberalii au fost singurii care s-au impotrivit si au iesit din sala.
In prag de Craciun, primarii care se apropie de varsta de pensionare, precum si cei care sunt deja retrasi din activitate, primesc o veste mare de la Sentul Romaniei. Cu voturile social-democratilor, ale celor de la UDMR si ale ALDE, senatorii au adoptat legea prin care fostii si viitorii alesi locali isi vor rotunji consistent veniturile. Singura conditie este sa nu fi fost condamnati pentru coruptie si sa isi fi dus la capat mandatul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ioan Denes, senator PSD: "Indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat."
Adica primarul unei comune medii poate castiga, dupa ce implineste 65 de ani, un supliment la pensie de aproximativ 1.500 de lei, primarul unui municipiu - 1.650 de lei, iar edilul Capitalei castiga dupa 4 ani in fruntea orasului aproximativ 1.750 de lei. Sumele cresc daca alesii raman in functii mai multe mandate, iar un primar care a condus Bucurestiul 12 ani, adica trei mandate, poate cumula peste venituri aproximativ 5.200 de lei.
Dorin Dobra, senator PNL: "Nu pensiile suplimentare sunt solutia recunoasterii meritelor primarilor. Domnii primari sunt poate in prima linie a categoriei celor care muncesc cel mai mult, greu, dar de ce vreti sa ii puneti in categoria celor cu pensii speciale, stiind foarte bine ce traim noi. E numai optiunea dumneavoastra."
Octavian Motoc, senator PNL: "Noi iesim din sala."
Verestoy Attila, senator UDMR: "Nu inteleg gestul colegilor de a pleca, cand au posibilitatea sa arate ca voteaza impotriva unei optiuni."
Si presedintii de consilii judetene se pot bucura de aceasta lege. Dupa patru ani de mandat, vor primi aproximativ 1.300 de lei peste pensie. Singura veste proasta este ca cei care benficiaza si de alte pensii speciale, precum cea de parlamentar, de exemplu, trebuie sa opteze pentru una dintre acestea.
Tot luni, senatorii au decis ca prefectul nu mai poate decide suspendarea din functis decat pentru primarii care primesc in instanta condamnari cu executare, nu si impotriva celor condamnati cu suspendare.
Ambele texte trebuie sa fie promulgate de seful statului.
Ce prevede legea pensiilor speciale pentru alesii locali
Proiectul introduce un articol nou in Statutul Alesilor Locali (Legea 393/2004), prin care se stipuleaza faptul ca primarii si viceprimarii, dar si presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, beneficiaza de pensii speciale. Cuantumul acestora se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza prin imultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara. Pe de alta parte, salariile unui ales local difera in functie de numarul de locuitori. Pensia se da si pentru mandate incomplete, cu conditia sa nu fi fost mai scurte de doi ani, si se indexeaza de fiecare data cand se indexeaza salariile pentru respectivele functii. De asemenea, se cumuleaza cu orice alt tip de pensie. Nu beneficiaza de ea „persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte a consiliului judetean, a unei infractiuni de coruptie”. Legea ar urma sa se aplice si retroactiv.
In expunerea de motive, initiatorii, care provin de la PSD si UDMR, dar si din PNL, UNPR si grupul minoritatilor, sustin ca multi dintre alesii locali „au plecat din sfera de activitate privata, renuntand la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune in slujba comunitatilor locale”.
"Pentru a corespunde asteptarilor societatii din Romania, de a avea persoane bine pregatite profesional si dedicate activitatii sferei publice, consideram ca este necesar ca pentru functiile ce fac obiectul prezentei initiative sa existe un sistem de indemnizatii care sa faca atractiva ocuparea functiilor de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean. Drept urmare, propunem o solutie de indemnizatie pe modelul celei care s-a votat pentru deputati si senatori” – respectiv celebrele „pensii speciale”, care au fost respinse de presedintele Iohannis.
Sursa: Pro TV
Etichete: presedinte, PSD, dna, lege, primar, pensii speciale, proiect, camera deputatilor, senat, Parlament, UDMR, tariceanu, alesi locali, viceprimar, consiliu judetean,
Dată publicare:
21-12-2015 16:25