Ce au inteles alesii din deviza "in folosul alegatorilor". Deputatii care isi dau pensii mai mari sau legi "cu dedicatie"
In folosul alegatorilor, dar mai mult al lor personal. Ar putea fi deviza alesilor nostri, care odata ajunsi in Parlament scriu legi care sa ii ajute in viata.
De exemplu, cativa deputati cu terenuri agricole ar vrea sa oblige supermarketurile sa deschida magazine doar in afara oraselor, iar unii senatori, de profesie avocati, propun pensii speciale pentru meseria lor de baza.
Deputat cu mai multe terenuri inscrise oficial in declaratia de avere, Marin Anton s-a gandit la binele celor care vand produse agricole. Lui i-a venit ideea sa oblige retailerii sa deschida magazine doar la 5 km de iesirea din marile orase si sa nu lucreze duminica. Deputatul recunoaste ca i-a venit ideea dupa ce a incercat sa vand prune din propria livada.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marin Anton, deputat UNPR: "Pe mine nu ma ajuta legea, pentru ca produc prea putin."
De profesie avocat, dar si presedinte al uniunii juristilor, senatorul Ioan Chelaru a inregistat o initiativa legislativa dedicata breslei. Aceasta propune infiintarea unei case de pensii exclusiv pentru aceasta profesie, astfel incat sa isi hotarasca singuri contributia lunara, respectiv cuantumul veniturilor la batranete.
Ioan Chelaru, senator PSD: "Am mers la colegii avocati din parlament, au semnat-o si am depus-o. Parerea mea e, si o spune un avocat de 35 de ani, e o greseala sa nu cotizezi de la casa de avocatura pentru pensii, pentru ca la parlament nu se stie daca va fi lege. A fost lege, au dat-o aia jos, deci nu ai nicio siguranta pe veniturile de la parlament."
De altfel, inainte de a pleca in vacanta, alesii si-au votat o lege prin care li se majoreaza pensiile. 255 de parlamentari ar beneficia de sume cuprinse intre 1600 si 4.400 de lei, peste pensie, atunci cand se vor retrage. Documentul a fost retrimis parlamentului de presedintele Klaus Iohannis. Anghel Stanciu a sustinut vehement ideea.
"Astazi, 16 iunie, credem ca e momentul sa ne luam parlamentul inapoi. E timpul sa oferim parlamentului sansa de a fi puternic, sa fie populat cu autentice competente crescand si prin indemnizatii atractivitatate, motivarea. E momentul, stimati tovarasi... Nu, nu radeti. Aveti tovarasi si in casnicie", spunea deputatul PSD Anghel Stanciu pe 16 iunie.
De altfel, politicienii voteaza deseori, fara ezitari, legi care ii privesc in mod direct. De exemplu, in iunie, cand s-au majorat pensiile militarilor, Eugen Berjinariu si Nicoale Mircovici au fost doi dintre sustinatori. Amandoi sunt generali in rezerva.
Nicolae Mircovici, deputat minoritatile nationale: "Ca general inca al Armatei Romane, as vrea in numele militarilor sa multumesc guvernului Romaniei pentru initiativa."
In schimb, in parlamentul Romaniei zac sute de legi fara sa fie citie si votate. Unele dintre acestea se refera la reforma sistemului de sanatate, de exemplu.