Guvernul amana cu UN AN legea falimentului personal. Ce ar fi insemnat intrarea ei in vigoare pentru sute de mii de romani


Ultimul update: Sambata 26 Decembrie 2015 08:58
Data publicarii: Miercuri 23 Decembrie 2015 09:25
Categorie: Stiri Economice

Adoptata in mai, legea insolventei persoanelor fizice urma sa intre in vigoare la inceputul lui 2016. La Palatul Victoria s-a discutat insa miercuri amanarea aplicarii actului.

UPDATE 12:30 Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat prorogarea legii. "Niciunul dintre pasii de implementare prevazuti de lege nu a fost parcurs. Guvernul este nevoit sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016. Am stabilit un plan de actiune pentru ca acesti pasi sa fie implementati", a spus Dan Suciu, care a precizat ca ANPC se va ocupa de urmarirea acestei implementari.

Pasii care trebuiau parcursi erau crearea Comisiei de insolventa la 3 luni dupa publicarea legii, emiterea normelor metodologice la 60 de zile de la publicare; la 5 luni de la publicare trebuiau stabilite corpurile profesionale; la 6 luni – publicat Buletinul Procedurilor de Insolventa. "Aceasta lege este imposibil de implementat, nu a fost intentia Guvernului sa o amane", a mai precizat Dan Suciu. "Nu s-a facut niciun pas, nu putea fi implementata in acest moment."

 

Pe agenda Guvernului pentru ziua de 23 decembrie figureaza un proiect de ordonanta de urgenta „pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice”. Este vorba despre legea falimentului personal, adoptata inca din luna mai de Parlament si publicata in luna iunie in Monitorul Oficial, care urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

Potrivit acestei legi, orice roman care are o datorie, dar nu mai poate sa o plateasca la 90 de zile de la scadenta, poate apela la instanta. Procedura insolventei persoanelor fizice nu este insa simpla: procesul stergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care datornicul trebuie sa stranga cureaua si sa achite macar jumatate.

Administratorul si lichidatorul ii ajuta pe cei aflati in aceasta situatie sa faca un plan impreuna cu bancile prin care se angajeaza sa virezi anumite sume intr-un cont, lunar, si sa dea socoteala pentru tot ce fac, din 3 in 3 luni. Pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere - totul ca sa fie acoperite datoriile. Dispar si obiectele din casa mai valoroase de 5.000 de lei, de exemplu, un televizor scump sau laptopul.

De asemenea, exista un prag minim al datoriilor: 14.000 de lei, adica suma a 15 salarii minime pe economie. Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an ai acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca ai ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit. Nu pot cere insoventa cei care au fost concediati in ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la fortele de munca sau cei care s-au imprumutat in ultimele 6 luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.

Cu toate aceste restrictii, potrivit estimarilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, peste 800.000 de debitori neperformanti ar putea beneficia de aceasta lege. De asemenea, specialistii in insolventa au atras atentia, dupa adoptarea actului de catre Parlament, ca legea are unele lacune si nu este bazata pe un studiu de impact.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO