FOTO. Ultimele clipe de viata ale ofiterului care ar fi putut schimba cursul istoriei

Dată publicare: 31-12-2012 11:13
Dată actualizare: 03-01-2013 07:09


Erwin Rommel

O scrisoare impresionanta a unui adolescent care descrie ultimele clipe de viata ale tatalui sau a fost vanduta la licitatie. Tatal era feldmaresalul nazist Erwin Rommel, unul dintre liderii militari acuzati ca au incercat sa-l asasineze pe Hitler.

Scrisoarea tanarului Manfred Rommel contine doua pagini si relateaza clipele tulburatoare in care ofiterul si-a luat ramas bun de la familia lui, dupa ce a fost acuzat de tradare si i s-a cerut sa se sinucida.

Feldmaresalul Erwin Rommel, poreclit Vulpea Desertului, a fost unul dintre cei mai respectati lideri militari din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, relateaza Daily Mail.

Porecla i-a fost data de militarii britanici, impotriva carora a luptat in Nordul Africii si facea referire la istetimea si priceperea sa in tactica militara.

Spre deosebire de alti lideri ai regimului nazist, Rommel si trupele sale, Afrikakorps, nu au fost niciodata acuzati de cruzime.

Ofiterul a refuzat de fiecare data ordinele primite, care ii cereau sa ucida civili sau evrei in zonele in care a luptat.

Rommel a murit pe 14 octombrie 1944, “in urma unui atac cerebral”, insa ulterior s-a aflat ca a fost obligat sa se sinucida, in urma acuzatiilor privind participarea sa la un complot pentru uciderea lui Hitler.

Atantatul la care a luat parte Erwin a avut loc pe 20 iulie 1944 in buncarul lui Hitler de langa Rastenburg, numit Barlogul Lupului.

Asasinarea Fuhrerului ar fi fost urmata de o lovitura de stat care ar fi inlaturat de la putere guvernul nazist.

Desi ranit in explozia bombei, Hitler a supravietuit, iar cele 7.000 de persoane care alcatuiau Rezistenta germana au fost arestate. Dintre acestea, 4.980 au fost executate.

Erwin Rommel a acceptat sa ia singur o fiola de cianura, dupa ce a primit asigurari ca familia lui nu va avea de suferit in urma acuzatiilor care il vizau.

El a luat otrava in timp ce se afla intr-o masina, supravegheat de alti generali germani, in drum spre spital, unde a fost declarat mort imediat.

Daca ar fi refuzat ordinul de a se sinucide, Rommel ar fi fost judecat si condamnat la moarte, iar familia lui dezonorata.

Procesul lui public ar fi dus la scaderea popularitatii Partidului Nazist, pentru ca Rommel era o personalitate foarte apreciata in randul germanilor.

Sinuciderea prin ingestarea unei fiole de cianura era considerata un mod onorabil de a muri. Decesul survenea in doar 5 secunde.

Fiul sau, Manfred, care avea atunci 15 ani, povesteste ca tatal lui i-a marturisit ca va fi obligat sa-si ia viata.

Scrisoarea sa a fost pastrata de capitanul britanic Noel Chavasse, care il aprecia mult pe Erwin. Acum, fiiica lui a vandut la licitatie acest document, alaturi de altele datand din timpul razboiului.

Manfred Rommel a devenit avocat, politician si este acum primarul orasului Stuttgart.

 

Sursa: Daily Mail

Tags: erwin rommel,


VIDEO PROTVPLUS.RO