De la "Tipatul" lui Munch la "Muza" lui Brancusi, arta ramane valoroasa in ciuda recesiunii

O Muza

Arta a cunoscut o renastere in 2012, in ciuda crizei economice, iar pictura "Tipatul" de Edvard Munch a fost adjudecata pentru 119,92 milioane de dolari, fiind cea mai scumpa lucrare vanduta vreodata la licitatie.

In topul celor mai valoroase opere de arta se regasesc si doua opere de Brancusi:

1. "Tipatul" de Edvard Munch - 119,92 milioane de dolari O versiune a tabloului "Tipatul" realizata de pictorul norvegian Edvard Munch (1863-1944) a fost adjudecata, pe 2 mai, la New York, cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu aceasta ocazie un nou record absolut de pret si devenind opera de arta cel mai scump vanduta vreodata la licitatie, potrivit Huffington Post.

Licitatia, organizata la sediul casei Sotheby's din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse in joc cresteau cu peste 10 milioane de dolari intr-un singur minut. Sapte cumparatori si-au disputat atunci cu multa incrancenare aceasta opera de arta, estimata la 80 de milioane de dolari.

Pastelul realizat in 1895, reprezentand un barbat in timp ce tipa, cu mainile in jurul fetei, avand in fundal cerul insangerat al orasului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Tipatul" care era inca detinuta de un colectionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin unor muzee norvegiene.

Citește și
O muza, Brancusi
"Muza" lui Brancusi, vanduta cu 12,4 milioane dolari, dupa o licitatie care a avut loc la New York
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

2. "Orange, red, yellow" (Portocaliu, rosu, galben) de Mark Rothko - 86,9 milioane de dolari Tabloul "Orange, red, yellow" (Portocaliu, rosu, galben), realizat de pictorul expresionist abstract american Mark Rothko (1903 - 1970) a fost vandut cu 86,9 milioane de dolari, pe 8 mai, la New York, intr-o licitatie organizata de casa Christie's, aceasta suma reprezentand un nou record pentru o opera de arta contemporana postbelica.

Tabloul "Orange, red, yellow" (Portocaliu, rosu, galben), pictat in 1956, a doborat precedentul record de pret pentru o panza realizata de Rotkho - 72,84 milioane de dolari, in 2007, pentru lucrarea "White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose)" - si a devenit opera de arta contemporana cel mai scump vanduta vreodata la licitatie.

3. "No. 1 (Royal Red and Blue)" de Mark Rothko - 75,1 milioane de dolari Tablou abstract "No. 1 (Royal Red and Blue)", realizat de pictorul american Mark Rothko, a fost vandut pentru suma de 75,1 milioane de dolari, pe 13 noiembrie, in cadrul unei licitatii care a fost organizata de casa Sotheby's, la New York. "No. 1 (Royal Red and Blue)", realizat in 1954, este considerat de criticii de arta un exemplu reprezentativ pentru stilul lui Rothko, prin juxtapunerea simpla, dar frapanta, a unor benzi de culori.

4. "Head of a Young Apostle" (Cap de Apostol) de Raphael - 47,8 milioane de dolari Un desen realizat de maestrul renascentist Raphael (1483-1520) a fost vandut cu 47,8 milioane de dolari - un record de pret pentru operele artistului italian -, la o licitatie organizata pe 5 decembrie, la Londra, de casa Sotheby's.

Pretul de vanzare a acestui desen in creion a depasit de doua ori estimarile specialistilor. Desenul "Head of an Apostle" reprezinta un studiu realizat de Raphael in secolul al XVI-lea pentru ultimul sau tablou, "Apoteoza" (denumit in alte cercuri "Schimbarea la fata"), care este expus la Muzeul Vaticanului din Roma.

5. "Sleeping Girl" de Roy Lichtenstein - 44,9 milioane de dolari Tabloul "Sleeping Girl" de Roy Lichtenstein (1923-1997) a fost vandut cu 44,9 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby's, pe 9 mai, la New York.

"Sleeping Girl", portretul unei femei blonde realizat de Roy Lichtenstein, executat in 1964 intr-un pur stil pop art ce pare desprins din romanele grafice, s-a vandut tot cu 44,9 milioane de dolari - inclusiv comisioanele - si a stabilit un nou record de pret pentru operele acestui artist.

6. "Figure Reflected in a Mirror" de Francis Bacon - 44,9 milioane de dolari Tablourile "Figure Reflected in a Mirror" de Francis Bacon a fost vandut cu 44,9 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby's, pe 9 mai, la New York. Lucrarea, creata in 1976, este un ulei pe panza.

7. "Water Lillies" de Claude Monet - 43,8 milioane de dolari Lucrarea face parte din seria "Water Lilies", a pictorului impresionist francez Claude Monet (1840-1926). Pictura, realizata in 1905, a fost vanduta la o licitatie organizata de Christie's in luna noiembrie.

8. "Statue of Liberty/ Statuia Libertatii" - Andy Warhol - 43,7 milioane de dolari Lucrarea "Statue of Liberty" a lui Andy Warhol este prima lucrare realizata de acesta in 3D, o tehnica ce l-a consacrat si care inca ii apartine in exclusivitate.

Copil de imigranti, Warhol a pictat in rosu si verde unul dintre cele mai importante simboluri americane, lucrarea fiind considerata un preludiu pentru celebra sa serie "Death and Disaster". Opera, creata in 1962, a fost vanduta la licitatie in luna noiembrie de Christie's.

9. "Nature morte aux tulipes" de Pablo Picasso - 41,5 milioane de dolari, Tabloul "Nature morte aux tulipes", de Pablo Picasso, a fost vandut cu 41,5 milioane de dolari, pe 8 noiembrie, la o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York. Realizat in 1932, in perioada de maturitate a artistului, tabloul o prezinta pe tanara amanta si muza a lui Picasso Marie-Thérèse Walter.

10. "Untitled" (fara titlu) de Franz Kline - 40,4 milioane de dolari Lucrarea pictorului american Franz Kline (1910-1962), o figura importanta a expresionismului abstract, a fost vanduta pentru suma de 40,4 milioane de dolari, pe 14 noiembrie, la New York, de casa de licitatii Christie's. Tabloul prezinta tuse groase de penel pe un fond negru si a fost vandut contra unei sume de patru ori mai mare decat pretul record inregistrat anterior pentru o panza de Kline.

11. "Double Elvis" de Andy Warhol - 37 de milioane de dolari Tabloul "Double Elvis", realizat de Andy Warhol (1928-1987), a fost scos la vanzare in cadrul unei licitatii organizate pe 9 mai de casa Sotheby's. Realizat in marime naturala, in 1963, tabloul "Double Elvis (Ferus Type)" rezuma obsesia lui Warhol pentru celebritate, vedete si imagine publica.

In acest portret, cantaretul american Elvis Presley este imbracat in cowboy si indreapta spre privitor un pistol.

Cuvantul "double" (dublu) din titlul lucrarii se refera la faptul ca legendarul cantaret apare in acest tablou intr-o ipostaza dubla, a doua imagine fiind identica cu prima.

12. "Peinture (Etoile Bleue)" de Joan Miro - 36,9 milioane de dolari Tabloul "Peinture (Etoile Bleue)" pictat in 1927 de Joan Miro (1893-1993) a fost vandut pentru 36,9 milioane de dolari - un record de pret pentru operele pictorului spaniol -, la o licitatie organizata de casa Sotheby's, pe 19 iunie, la Londra. "Peinture (Etoile Bleue)", una dintre cele mai importante dintre picturile realizate de Miro, a doborat precedentul record de pret pentru operele artistului spaniol, care era de 16,8 milioane de lire sterline (26,4 milioane de dolari).

13. "The Pink of Blue" de Yves Klein - 36,8 milioane de dolari Lucrarea "The Pink of Blue Opera", realizata de pictorul francez Yves Klein (1928-1962), a fost vanduta pentru o suma de 36,8 milioane de dolari, la o licitatie organizata in luna iunie de casa Christie's. Yves Klein este una dintre marile personalitati din arta contemporana franceza, fiind considerat un reprezentant al neo-dadaismului si al postmodernismului timpuriu. Lucrarea - in a carei compozitie se regasesc bureti naturali si pietricele imprastiate pe o placa, totul fiind colorat in roz - a fost finalizata in 1960.

14. "Tulips" de Jeff Koons - 33,7 milioane de dolari Lucrarea de arta contemporana "Tulips" a artistului contemporan american Jeff Koon, a fost vanduta pentru suma de 33,7 milioane de dolari la o licitatie organizata, in noiembrie, de casa Christie's.

Lucrarea prezinta niste lalele stilizate, de dimensiuni foarte mari si de diferite culori. Lalele sunt realizate din otel inoxidabil, lustruit. Jeff Koons, nascut pe 21 ianuarie 1955, este un artist conceptual american, cunoscut pentru reproducerile la scara larga a unor obiecte banale, cum ar fi animale confectionate din baloane. Caracteristicile principale ale operelor sale constau in utilizarea unei cromatici pure, intense, dar si a unor materiale de cele mai multe ori de factura neconventionala. Unii critici observa in arta acestuia elemente specifice de kitsch si o atitudine comerciala de factura cinica.

15. "Prometeu" (Prométhée) de Constantin Brancusi - 12,6 milioane de dolari "Prometeu" (Prométhée), un cap turnat in bronz de Constantin Brancusi in 1911, a fost vandut pentru suma de 12.682.000 de dolari la o licitatie organizata la New York, pe 2 mai, de casa Sotheby’s. Sculptura lui Brancusi, avand forma unui cap inclinat si o dimensiune de 17,7 centimetri, a fost turnata intr-o editie de patru bronzuri similare in 1911, provenind in prezent "dintr-o importanta colectie privata din Europa", potrivit catalogului Sotheby’s.

16. "Une Muse" ("O Muza") de Constantin Brancusi - 12,4 milioane de dolari Sculptura "Une Muse" ("O Muza") de Constantin Brancusi s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitatii de arta moderna si impresionista care a fost organizata de casa Christie's, la New York, pe 7 noiembrie. Lucrarea s-a vandut cu suma de 12,4 milioane de dolari.

"O Muza", lucrata in ghips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brancusi care au fost expuse in Statele Unite ale Americii.

Realizata in 1912, lucrarea, cu forme delicate ce reprezinta capul unei femei, a starnit admiratia publicului si a colectionarilor de arta atunci cand a fost prezentata la editia inaugurala a expozitiei "Armory Show", in 1913, la New York.

Opera "O Muza" a fost inspirata de baroneasa Renée-Irana Frachon care i-a servit drept model sculptorului roman pentru o lucrare precedenta a acestuia - "La Muse Endormie" ("Muza adormita"), realizata in 1909-1910.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Constantin Brancusi, artistul care a revolutionat sculptura, s-ar putea intoarce, in sfarsit, acasa
Constantin Brancusi, artistul care a revolutionat sculptura, s-ar putea intoarce, in sfarsit, acasa

Reprezentant al modernismului si avangardismului in sculptura, Constantin Brancusi a parasit meleagurile natale pe care le iubea atat de mult, pentru o cariera de succes in strainatate. Acum, artistul s-au putea intoarce, pentru totdeauna, ACASA.

"Muza" lui Brancusi, vanduta cu 12,4 milioane dolari, dupa o licitatie care a avut loc la New York

Lucrarea a fost achizitionata de un american, care a ales sa isi pastreze anonimatul. Creata in 1912, "O muza" este considerata o capodopera a artei moderne si una dintre cele mai bune lucrari ale lui Brancusi.

Record mondial.
Record mondial. "Tipatul", tabloul pictorului norvegian Edvard Munch, s-a vandut cu 120 mil dolari

Cel mai cunoscut tablou al pictorului norvegian Edvard Munch, "Tipatul", a facut istorie, dupa ce s-a vandut cu aproape 120 de milioane de dolari la o licitatie de arta de la New York.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.