"Deprivare materiala severa", boala de care sufera peste 6 milioane de romani. Primul simptom este lipsa acuta a banilor
Lipsa caldurii din casa, facturi neplatite cu lunile, mese fara carne: toate semne ale unei boli grave care, potrivit statisticilor, afecteaza 1 din 4 romani.
Ce este „deprivarea materiala severa”? I-am putea spune „saracie” daca statisticienii nu ar avea o definitie foarte tehnica pentru acest termen inventat chiar de Uniunea Europeana. „Deprivarea materiala severa” este un indicatorul care masoara procentul de populatie ce intruneste cel putin patru din urmatoarele noua criterii:
1. nu isi permit sa plateasca chiria, ipoteca sau facturile la utilitati;
2. nu isi permit sa isi mentina locuinta incalzita adecvat;
3. nu isi permit sa faca fata cheltuielilor neprevazute
4. nu isi permit sa manance carne sau proteine cel putin o data la 2 zile;
5. nu isi permit sa plece in vacante;
6. nu isi permit sa cumpere un televizor color;
7. nu isi permit sa cumpere o masina de spalat;
8. nu isi permit sa detina un autoturism;
9. nu au telefon.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Este vorba despre cei care nu isi permit aceste lucruri, nu despre persoanele care au ales sa nu isi cumpere televizor sau masina, chiar daca financiar le sunt accesibile. Iar cifra lor, in Romania, depasea 6 milioane la ultima evaluare, realizata de INS in 2013. Chiar daca „deprivarea materiala severa” nu e acelasi lucru cu saracia, e greu de gasit un alt cuvand care sa descrie situatia unei familii care nu poate pune o bucata de carne pe masa, sta intr-o casa neincalzita, nu-si poate plati facturile si isi spala rufele la lighean.
In infograficul interactiv puteti vedea cum a evoluat acest indicator in ultima perioada, incepand din 2007, ultimul an dinaintea crizei si primul ca stat membru al UE. Pe atunci, de pilda, romanii care nu-si permiteau telefon sau televizor erau mult mai multi decat azi, in schimb cei care aveau probleme cu facturile sau creditele erau de 3 ori mai putini.
Cifrele arata si alte lucruri pe care nu le stiam despre prosperitatea cetatenilor Romaniei, o tara care se lauda cu apartenenta la UE, dar unde numai 4 milioane de oameni isi permit o vacanta de o saptamana si mai putin de jumatate din populatie poate face fata unor cheltuieli neprevazute. Doi ani par sa fi fost decisivi in evolutia acestei „boli”: 2008, cand numarul suferinzilor de deprivare materiala sevara a scazut dramatic, de la 36,5% din populatia Romaniei la 32,9%; si 2012, cand numarul celor cu probleme financiare (datorii sau imposibilitatea de a face fata unor cheltuieli neprevazute) a atins un maxim, dupa care a inceput sa scada.
Pentru a avea un termen de comparatie, singura tara din UE unde procentul celor care sufera de deprivare materiala severa este mai mare decat in Romania e Bulgaria (43%, in crestere fata de 2008, in vreme ce macar la noi a scazut fata de acelasi an). In Germania, in schimb, doar 5,4% din populatie este in aceasta situatie, in Franta 5,1% iar in Elvetia, 1%.
De asemenea, ne putem lauda ca suntem printre tarile unde scaderea procentului de cetateni afectati de aceasta problema a fost constanta chiar si in timpul crizei – in vreme ce in Grecia, de pilda, a ajuns la peste 20%, aproape dublu fata de 2009. Avem deci sanse sa eradicam in urmatorii ani una dintre cea mai raspandita boala din Romania: saracia.
Sursa: Pro TV
Etichete: saracie, criza, cheltuieli, economie, venituri, cumparaturi, statistici,
Dată publicare:
06-01-2015 15:06