Harta interactiva a SARACIEI in Romania. Regiunile unde peste jumatate dintre locuitori traiesc de pe azi pe maine
2 din 5 romani traiesc in saracie sau mai un pas pana sa ajunga in aceasta situatie: o spun chiar statisticile guvernamentale. Cum se imparte insa penuria? Care e cea mai instarita parte a tarii si care e cea mai amarata?
La sfarsitul lui 2014, Ministerul Muncii a publicat o “Strategie Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei”, care urmeaza sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern. Pe langa masurile propuse in document, statisticile facute publice cu acest prilej arata o situatie absolut deprimanta pentru o tara a Uniunii Europene.
Dincolo de cresterea economica cu care ne laudam, cifrele saraciei arata o realitate mai putin demna de lauda. Din 5 romani, unul traieste in mizerie iar un altul e la limita saraciei. Astfel se traduc, in cuvinte simple, cifrele prezentate de oficiali. In termeni tehnici, saracia absoluta afecteaza intre 22% si 27 din populatia tarii noastre, conform datelor Bancii Mondiale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce inseamna saracie absoluta? Inseamna ca acesti oameni nu isi permit nici macar un cos minim de consum cu o valoare de circa 300 de lei/persoana. In acest cos intra insa nu doar mancarea, ci si curentul, incalzirea, apa si alte servicii. Pare o suma infima, insa o cincime sau chiar un sfert dintre romani nu dispun de ea lunar.
Statistica devine si mai dramatica atunci cand ne uitam la romanii expusi riscului de saracie si excluziune sociala. Ce vrea sa spuna aceasta expresie pretentioasa? Ea se refera la cei care fie au venituri mai mici de 60% din venitul mediu national, fie traiesc in gospodarii unde se munceste pe bani mai putin de 20% din an, fie nu isi pot permite produse si servicii de baza – de pilda, televizor,masina de spalat, carne pe masa macar o data la doua zile sau caldura in casa. Pe scurt, persoane pe care in mod normal le consideram sarace.
Cat de multi sunt acestia? Peste 40% dintre romani se afla in aceasta situatie, potrivit cifrelor Eurostat, confirmate si de Guvernul de la Bucuresti, mai ales ca provin de la Institutul National de Statistica. Singura tara din UE care ne depaseste este Bulgaria (48%). De asemenea, avem o regiune in top 5 european – regiunea Sud-Est, unde mai bine de 53% dintre locuitori sunt expusi riscului de saracie.
Pe baza datelor pe regiuni de dezvoltare oferite de INSSE si Eurostat, am realizat o harta a saraciei in Romania care arata cum se imparte aceasta geografic, dar si cum a evoluat din 2007, cand am intrat in Uniunea Europeana, si pana acum. In vreme ce in unele regiuni a scazut simtitor numarul celor aflati in pragul mizerii, in altele a crescut.
Chiar daca datele nu sunt detaliate pe judete sau localitati, exista totusi si un clasament al celor mai sarace locuri din Romania. Acesta a fost realizat in 2013 de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, sub coordonarea profesorului universitar Dumitru Sandu. S-au luat in considerare atat nivelul de educatie al locuitorilor, cat si speranta de viata, numarul de autoturisme, consumul de gaze, suprafata medie a locuintei, iar pe baza acestor paramentri comuna Necsesti, din judetul Teleorman, a fost identificata drept localitatea cu cea mai mica dezvoltare sociala din Romania., Ii urmeaza Rasuceni (Giurgiu), Coroiesti (Vaslui), Seaca de Padure (Dolj) si Schitu (Giurgiu).
Nu e primul demers de acest gen din ultimele decenii. Banca Mondiala a realizat o harta pe judete, folosind insa date din 2011. In 2005, la cererea Comisiei Nationale Anti-Saracie, Universitatea Bucuresti si INS au realizat un alt raport. Luand in calcul o lunga serie de parametri, acesta stabilea ca Mehedinti si Botosani erau cele mai sarace judete iar comuna Pietroasa din Timis, cea mai saraca localitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: mizerie, INS, saracie, venituri, judete, eurostat, statistici, harta, regiuni, dezvoltare,
Dată publicare:
05-01-2015 15:46