Romanii, campionii Europei la cumparaturi de Craciun. Procentul important din venituri cheltuit pe cadouri si masa festiva
Romanii se rasfata de sarbatori, sau cel putin incearca, indiferent de cat de putin castiga. Cheltuiesc aproape 30 la suta din veniturile lunare pentru cadouri sau masa de Craciun, iar aceasta cifra ne plaseaza in fruntea Europei.
Potrivit unui studiu recent, danezii cheltuiesc cel mai putin - 13 la suta din veniturile lunare, insa ei au salarii de 6 ori mai mari decat noi. De ce ne intindem mai mult decat ne este plapuma? Ne place sa fim fericiti macar de Craciun, este explica psihologii.
Romanilor le place sa-si cheluiasca banii de sarbatori. In afara de masa de Craciun, bat magazinele in cautarea cadourilor. Fie ca le face placere, fie ca se simt obligati ca darurile sa fie cat de cat... consistente.
Romanii spun ca 28 la suta din bugetul alocat pentru Craciun va fi cheltuit pe haine, 15 la suta pe jucarii, 15 la suta pe dulciuri, iar 14 la suta pe aparate electronice si electrocasnice, iar 8 la suta din banii alocati vor fi cheltuiti pe cosmetice.
CE CADOURI CUMPARA EUROPENII DE CRACIUN
ESTONIA:
CARTI - 22%
JUCARII - 15%
FINLANDA:
JUCARII - 17%
HAINE - 16%
LITUANIA:
JUCARII - 23%
DULCIURI - 16%
POLONIA:
COSMETICE - 27%
HAINE - 20%
MAREA BRITANIE:
HAINE - 21%
JUCARII - 21%)
Spre deosebire de noi, estonienii cumpara carti si jucarii cand e vorba de cadouri. In Finlanda se daruiesc jucarii si haine. In Lituania jucariile si dulciurile sunt pe primul plan. In Polonia cosmeticele si hainele, iar in Marea Britanie hainele si jucariile.
Cei care au facut studiul sustin ca cheltuiala mare este o traditie a Europei de Est. Vesticii ori nordicii sunt mai cumpatati.
Marius Solescu, analist: "Tarile mai bogate dedica o felie mai mica din bugetul lor lunar. Romanii sunt cu dare de mana."
Jeni Chiriac, psiholog: "Ne activam valori precum generozitatea, nevoia de familie, nevoia de a crea un confort, de a crea bucurie. Incercam sa ne gratificam, nu neaparat sa ne razbunam pe portofelul nostru la sfarsitul anului."
La fel de adevarat este ca 30 la suta din veniturile noastre inseamna 190 de euro, in Polonia, 350 de euro, iar in Lituania peste 200 de euro. Germanii declara ca vor cheltui de Craciun 18 la suta din venituri, adica 380 de euro. Finlandezii, 18 la suta, adica 470 de euro. Cea mai mica pondere din venituri este alocata in Danemarca - 13 la suta. Dar acest procent relativ mic din castiguri reprezinta cea mai mare suma, adica 500 de euro. E drept ca si preturile lor sunt altele, in unele cazuri mult mai mari.
CATI BANI CHELTUIE EUROPENII DE CRACIUN
Polonezi - 350 euro - 32% din venit
Romania - 190 euro - 30% din venit
Lituania - 210 euro - 28% din venit
Germania - 380 euro - 21% din venit
Finlanda - 470 euro - 18% din venit
Danemarca - 550 euro - 13% din venit
Potrivit aceluiasi studiu, europenii din vest uita de cheltuielile de Craciun in doua saptamani. Romanilor le trebuie si doua luni ca sa-si revina financiar.