Colindatul este o forma de cersetorie? Ca prea seamana bine!

urs

Faceti urmatorul experiment: incercati sa dati unor colindatori covrigi si nuci in loc de bani si urmariti-le reactia. Deja suna riscant, nu? Adevarul e ca fenomenul colindatului are tot mai putin in comun cu traditiile romanilor.

Si colindatorii si cersetorii abordeaza oameni, le fac urari si primesc bani pentru asta
Dintotdeauna cersetorii migreaza catre marile orase si apar in acele locuri unde cred ca oamenii sunt mai instariti sau mai generosi. In zilele noastre, acelasi lucru il fac si colindatorii: vin in marile orase ca sa colinde. Intr-o fractiune de secunda, cersetorul isi evalueaza sansele de a obtine profit si alege: insista sau pleaca. Acelasi lucru il fac si colindatorul, dar de dragul eficientei deschide subiectul inca din primul moment: „Primiti cu colindul?”


In perioada sarbatorilor si cersetorii umbla cu colindul
Pentru un cersetor, singura regula care conteaza e pragmatismul: folosesti orice truc, atata timp cat iti aduce profit. In acest domeniu, daca nu esti productiv mori de foame, asa ca nevoia i-a impins pe cersetori sa devina adevarati maestrii ai eficientei.

dinica

Si cum traim intr-o tara majoritar crestina, este mai eficient sa incerci sa sensibilezi oamenii cu subiecte religioase, mai ales pe perioada sarbatorilor. Plus ca darnicia este una dintre cele mai importante virtuti crestine, nu? Astfel, cersetorii ajung sa le faca concurenta colindatorilor, iar populatia resimte doar saturatia fata de fenomenul colindului.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile


Care a fost primul, colindatul sau cersitul?
Ambele sunt vechi de cand lumea. Totusi, putem presupune ca cersitul ar fi putut sa apara primul, pentru ca nu are nevoie de un limbaj articulat. O postura umila si o atitudine supusa sunt suficiente pentru a obtine ceva de mancare, bani sau alte foloase. Pe de alta parte, colindul tine in mare parte de mesaj, iar pentru asta e nevoie de un limbaj articulat, de versuri si chiar de muzica.


Formula colindului original: „Iti doresc mult belsug, asa ca am venit pana aici doar ca sa-ti spun asta!”
Obiceiul colindatului nu a fost mereu legat de sarbatorile religioase. Colindatul este o traditie pre-crestina si la origini implica grupuri mici de oameni care umblau „din poarta-n poarta” si faceau urari cu diferite ocazii. Venirea primaverii, strangerea recoltei, casatoria sau nasterea unui copil erau prilejuri pentru colindat.
Ideea de baza e ca cineva sa ureze altcuiva ceva, sa il incurajeze, sa ii arate ca este alaturi de el si ca il sustine. Ii doresti vecinului sanatate, asa ca te duci la poarta lui ii spui ca ii doresti sanatate. Ii doresti o recolta mai bogata, te duci si ii spui asta. Iar daca stii sa o spui si in versuri, cu atat mai bine. Fenomenul avea o importanta functie sociala, contribuind la intarirea legaturilor dintre oameni si, in cele din urma, la coeziunea unei societati. Spiritul Sarbatorilor insemna sa te imprietesti cu vecinul cu ocazia strangerii recoltei sau a insamantarilor de primavara. Colindatorii nu obtineau foloase materiale pentru aceste urari, doar unele pur simbolice.

cersetor craciun

Si cersetoria este un fenomen social vechi de cand lumea
Din cele mai vechi au existat anumiti oameni care nu aveau nicio sursa de venit si apelau la mila celorlalti pentru a-si asigura traiul zilnic. Fenomenul s-a perpetuat prin toate epocile istoriei, in ciuda eforturilor unor regimuri totalitare de a eradica cersetoria.
Dintotdeauna, cersetorii au provenit din paturile de jos ale societatii. In general, cersetorii erau oameni fara adapost, fara familie sau cu handipuri fizice vizibile. Din pacate, colindatorii de azi care merg din poarta in poarta sunt in cele mai multe cazuri oameni fara posibilitati materiale, oameni care vor sa obtina un profit.


De ce colindatorii primeau colaci, nuci si prajituri?
E simplu: din ospitalitate. Din puctul de vedere al gazdelor, colindatorii sunt doar niste musafiri. Nu le platesti colindatorilor colinda, nu le achiti urarile, ci pur si simplu ii tratezi ca pe niste musafiri. Unui musafir ii oferi ceva bun, il servesti cu un covrig sau cu un pahar de vin inainte sa plece din curtea ta. In fond, colindul este o vizita, iar colindatorii sunt niste vizitatori.
Treptat, colacii, nucile si prajiturile au ajuns sa fie pomenite in versurile colindelor. Colindul Florile dalbe isi tradeaza singur scopul:
Scoala gazda din patut
Si ne da un colacut


Asadar, colindatorii se folosesc de elementul surpriza. Gazdele dorm, nu se asteapta la colindatori, cand, ce sa vezi: colindatori! Mai rau de atat, sunt colindatori care vor colacuti!
Si sa nu uitam formula de finala a unor colinde, precum Buna dimineata la Mos Ajun, care se termina direct si fara ocolisuri: „Ne dati, ori nu ne dati!” Asadar, colindatorul isi someaza gazda sa-i dea ceva. Nu de altceva, dar timpul trece si mai sunt si alte case de colindat.

Ce preferi: cozonacul facut in casa sau pe cel cumparat?


Drumul pervertirii colindului, de la colaci la bani!
La un moment dat a intervenit comoditatea. Vremurile s-au schimbat, gazdele n-au mai avut timp pentru copt colaci si cozonaci iar banii au fost mai la indemana. A fost un proces lung, dar in cele din urma banii au invins cozonacul si traditia colindatului a devenit o simpla tranzactie financiara. Din pacate, faptul ca se dau bani pentru colinde i-a transformat pe colindatori din musafiri in prestatori de servicii.


Totusi, nu toata lumea colinda doar pentru bani
Evident, sunt si exceptii. In Romania inca se colinda autentic, insa totul se petrece in intimitatea familiei. Atunci cand copiii isi colinda rudele sau cunostintele, retributia financiara a celor mici este doar un aspect secundar. Daca se intampla ca parintii sa le dea bani celor mici pentru colind, asta nu inseamna nimic pentru ca parintii dau mereu bani copiilor. Important e „momentul artistic” al colindului, surpriza pe care copiii o fac parintilor, nu banii.

cersecolindul

Apoi, mai exista si grupuri organizate de colindatori autentici, care fac asta doar din placere. Astfel de grupuri sunt formate din oameni cu studii muzicale, sunt coruri de amatori sau mici trupe muzicale, oameni care nu cer bani si nici nu asteapta vreo retributie pentru urarile pe care ni le fac. Nu cersesc bani si nu ne vand urarile lor. Ne doresc noroc, sanatate si belsug si se bucura la randul lor daca primesc aplauzele noastre.

Citeste si:

Cea mai fericita tara din lume se afla la 2.700 km departare de Romania. Locuitorii, incantati de guvernare

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.