Celula de criza la nivelul MAE, pentru romanii din Fasia Gaza. Netanyahu respinge un armistitiu cu Hamas

cladiri, fum granita Gaza, Israel

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a decis activarea de urgenta a Celulei de criza la nivelul MAE pentru acordarea de asistenta consulara cetatenilor romani din Fasia Gaza, informeaza MAE.

Potrivit MAE, decizia a fost luata in contextul recentelor evolutii de securitate din zona. Acordarea de asistenta consulara implica inclusiv eventuale plecari ale cetatenilor romani din Fasia Gaza, care este, de cateva zile, tinta unor raiduri aeriene israeliene in care si-au pierdut viata cel putin 64 de palestinieni, inclusiv civili.

Membrii Celulei de criza, reprezentanti MAE si ai institutiilor competente in domeniu monitorizeaza situatia din zona, sunt in contact permanent cu autoritatile locale si efectueaza toate demersurile pentru coordonarea activitatilor la fata locului, precizeaza ministerul, adaugand ca in aceasta actiune sunt implicate toate misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei din zona.

Ministerul de Externe mai informeaza ca, suplimentar, din Centrala MAE s-a decis trimiterea unor echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistentei consulare pentru cetatenii romani aflati in Fasia Gaza. La 8 iulie, MAE a ridicat nivelul de alerta de calatorie pentru Israel si Teritoriile Palestiniene, recomandand evitarea calatoriilor in zona, in afara celor strict necesare. Ministerul Afacerilor Externe cere cetatenilor romani aflati in prezent in Israel si Teritoriile Palestiniene sau care se indreapta deja catre aceste destinatii sa isi anunte prezenta la misiunile diplomatice din zona. 

Benjamin Netanyahu respinge un armistitiu cu Hamas

Citește și
Fasia Gaza
Trei rachete, lansate din Fasia Gaza spre centrala nucleara israeliana Dimona. Israelul promite intensificarea atacurilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, joi, un eventual armistitiu cu gruparea islamista palestiniana Hamas, asigurand ca acesta nu se afla pe ordinea de zi, afirma cotidianul Haaretz, citat de AFP. "Nu discutam cu nimeni in acest moment in legatura cu incetarea focului, nu se afla pe ordinea de azi", a declarat premierul israelian, la o reuniune a Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe si Aparare.

Cu toate acestea, Netanyahu a refuzat sa intrerupa aprovizionarea cu electricitate pentru Fasia Gaza, sustinuta de Israel, asa cum au solicitat unii dintre membrii Guvernului israelian si deputati de dreapta si de extrema-dreapta. "Nu ne putem comporta precum Rusia in Cecenia", a mai afirmat el.
Reuniunea comisiei israeliene a avut loc la Ministerul Apararii din Tel-Aviv si nu la sediul Parlamentului din Ierusalim.

In plus, premierul Netanyahu a salutat "sustinerea" primita din partea presedintelui francez Francois Hollande, care a condamnat "ferm" tirurile cu racheta lansate din Gaza asupra Israelului.

Rapirea si uciderea, la 12 iunie, a trei studenti israelieni in Cisiordania atribuita de Israel Hamasului, urmata de asasinarea unui tanar palestinian ars de viu la Ierusalim de catre tineri extremisti de dreapta evrei a declansat un nou ciclu de violente in regiune. Potrivit AFP, aceste violente sunt cele mai grave de la ofensiva israeliana impotriva Fasiei Gaza la sfarsitul lui 2012, al carei obiectiv era de a pune capat tirurilor de rachete.

Operatiunea aeriana israeliana lansata de trei zile impotriva Hamas a provocat cel putin 64 de morti, inclusiv civili. Aviatia israeliana a vizat peste 300 de tinte in Fasia Gaza impotriva Hamas, in cursul noptii de miercuri spre joi, ca raspuns la continuarea tirurilor de racheta lansate inspre Israel, a anuntat un purtator de cuvant al armatei, relateaza AFP.

"Am vizat 322 de tinte in timpul noptii in Gaza, ridicand la 750 numarul total al tintelor Hamas lovite de armata de la inceputul operatiunii "Limita de protectie"
, a anuntat Peter Lerner, un purtator de cuvant al armatei. Potrivit lui, au fost lovite instalatii de lansare de rachete, tuneluri si posturi de comanda ale Hamas.

"Continuam operatiunea pentru a pune presiune pe Hamas", a precizat el, afirmand ca "o operatiune terestra este o optiune potentiala". "Au fost convocati peste 20.000 de militari in rezerva, dar un atac terestru va fi ultima optiune, doar daca vom considera ca este necesar", a adaugat el.

Armata a anuntat ca opt rachete au fost lansate din Fasia Gaza catre Israel in cursul noptii, in timp ce numarul lor total se ridica la aproape 300 de la inceputul operatiunii militare israeliene. Hamas, care controleaza din punct de vedere al securitatii Fasia Gaza, ar detine aproximativ 10.000 de rachete in enclava palestiniana, potrivit armatei israeliene.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Raidurile aeriene au ucis miercuri noapte inca 17 persoane in Fasia Gaza. Presedintele palestinian:
Raidurile aeriene au ucis miercuri noapte inca 17 persoane in Fasia Gaza. Presedintele palestinian: "Este un genocid"

Israelul si-a intensificat raidurile aeriene asupra Fasiei Gaza. Rachetele au ucis miercuri noapte 17 oameni, si bilantul total al victimelor din ultimele 3 zile a ajuns la 64 de morti.

Trei rachete, lansate din Fasia Gaza spre centrala nucleara israeliana Dimona. Israelul promite intensificarea atacurilor
Trei rachete, lansate din Fasia Gaza spre centrala nucleara israeliana Dimona. Israelul promite intensificarea atacurilor

Trei rachete au fost lansate din Fasia Gaza spre centrala nucleara israeliana de la Dimona, insa niciuna nu a cazut in incinta complexului atomic, afirma surse citate de site-ul Ynetnews.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.