Razboi la un alt nivel. Armata israeliana sustine ca a doborat o drona lansata din Fasia Gaza

×
Codul embed a fost copiat

14 iulie 2014. Dupa o saptamana de atacuri sangeroase, nici israelienii, nici islamistii Hamas nu par dispusi sa negocieze incheierea ostilitatilor. Dimpotriva, ambele tabere isi intensifica atacurile.

Conform sursei citate de Fox News, drona ar fi fost lansata din Fasia Gaza si a fost doborata de o racheta Patriot, in apropiere de orasul Ashdod. Deocamdata nu se stie cu ce era dotata drona si nu exista confirmare din Gaza ca ar fi folosit un asemenea aparat sofisticat.

Israelul a lansat luni dimineata noi raiduri raiduri aeriene si tiruri de artilerie asupra Fasiei Gaza, in a saptea zi ofensivei care vizeaza neutralizarea Hamas, in timp ce eforturile diplomatice pentru dezamorsarea crizei se intensifica, relateaza AFP. Noile raiduri au atins in special instalatii ale Brigazilor Ezzedine al-Qassam, aripa militara a Hamas, dar nu au provocat victime.

Armata israeliana a anuntat, de asemenea, ca "mai multe rachete au fost trase din Liban asupra Galileei occidentale". "Nu a fost anuntat niciun ranit pentru moment", a precizat Tsahal. Armata israeliana a mai precizat ca a ripostat cu tiruri de artilerie si a depus o plangere la fortele ONU desfasurate in zona. De asemenea, Israelul a arestat cinci lideri ai miscarii islamiste Hamas la Nablus si la Jenin, au declarat surse din serviciile de securitate palestiniene. In pofida apelurilor comunitatii internationale, nici Israelul si nici Hamas, care controleaza Fasia Gaza, nu par dispuse sa negocieze incheierea ostilitatilor soldate pana in prezent cu 172 de morti si cel putin 1.130 de raniti, majoritatea civili palestinieni, de la declansarea operatiunii "Limita de protectie".

Agentia ONU responsabila de refugiati palestinieni (UNRWA) a inregistrat prezenta a 17.000 de refugiati in taberele sale duminica seara, fata de 4.000 anterior. La Ramallah, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas a cerut, intr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa plaseze oficial statul Palestina "sub sistemul de protectie internationala al ONU". Intre timp, in Fasia Gaza mii de locuitori au parasit nordul teritoriilor cu masinile, sau pe jos. in total, aproape 715 rachete au vizat Israelul si peste 160 au fost interceptate de la izbucnirea confruntarilor, fara a provoca victime.

Citește și
israel-fasia gaza - 12
Civili folositi ca scuturi umane si atacuri de pedeapsa asupra palestinienilor. Imagini violente ale conflictului Israel-Gaza
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Manifestatii violente la Paris, in timpul unor actiuni impotriva Israelului

Cateva mii de manifestanti au defilat duminica in Franta, in semn de sustinere fata de palestinieni si impotriva raidurilor israeliene, iar la Paris au avut loc incidente. Initial, la Paris, cateva mii de manifestanti s-au indreptat fara incidente catre Piata Republicii, primii din coloana purtand o banderola de mari dimensiuni pe care se putea citi mesajul "Sustinere totala a luptei poporului palestinian". Numerosi manifestanti purtau pancarte pe care erau lipite fotografii ale unor copii palestinieni ucisi sau raniti, case distruse sau "ciuperci" de fum urcand catre cer in cursul unor bombardamente asupra Fasiei Gaza.

"Bombardeaza nevinovati. Sunt lansate, cu siguranta, rachete de catre Hamas, dar riposta israeliana este disproportionata. Ei ataca populatia civila si nu conducatorii Hamas", a declarat pentru AFP Amid Hamadouch, in varsta de 30 de ani. Alaturi de el defila un grup de tinere care purtau valul islamic, ducand panouri pe care au scris "A rezista este un drept" sau "Palestinienii nu vor pleca, ei se afla acasa". In apropiere, un tanar a lipit o fotografie a presedintelui francez François Hollande cu mesajul "Complice".

Cand capatul coloanei a ajuns la Piata Bastilia, pe anumite strazi au izbucnit confruntari cu fortele de ordine. Fatadele unor magazine au fost usor avariate. Ciocnirile nu au durat foarte mult timp si nu s-au propagat la restul manifestatiei, care s-a dispersat duminica seara, a constat un jurnalist AFP. Potrivit Prefecturii de politie, aceste confruntari au fost provocate de catre grupuri mici, care au fost "controlate cu usurinta". Nu s-au inregistrat raniti. Au fost operate sase arestari. In cursul manifestatiei, "anumiti indivizi au provocat tulburari si au incercat sa patrunda cu fota in doua sinagogi", dar "au fost impiedicati sa faca acest lucru de catre fortele de ordine", a denuntat intr-un comunicat primarul Parisului Anne Hidalgo.

Presedintele Consistoriului Central Joël Mergui a declarat pentru AFP ca este "profund socat si revoltat". "Agresivitatea fata de comunitatea evreiasca ia o turnura absolut inadmisibila", a adaugat el. La Lille, intre 2.300 si 6.000 de persoane potrivit politiei si, respectiv, organizatorilor, s-au adunat duminica in semn de sustinere fata de locuitorii Fasiei Gaza si impotriva Israelului. Sambata, mii de persoane au defilat pasnic la Bordeaux si Marsilia.

O racheta lansata de pe teritoriul Siriei a explodat pe Platoul Golan

O racheta lansata de pe teritoriul sirian a cazut duminica seara in partea ocupata de Israel a Platoului Golan, a anuntat armata israeliana, precizand ca incidentul nu s-a soldat cu victime, relateaza AFP. "Consideram ca nu este vorba de o (racheta) pierduta", a anuntat un purtator de cuvant al armatei, adaugand ca racheta a cazut intr-o zona nelocuita. Armata nu a precizat daca acest tir a fost efectuat dintr-o zona controlata de forte siriene sau de rebeli.

Israelul nu a ripostat acestui tir de racheta, care este, de fapt, primul tir dinspre Siria dupa sase zile de la inceputul ofensivei israeliene impotriva Fasiei Gaza. Anterior, un adolescent arab israelian a fost ucis in iunie in Platoul Golan, in urma unor tiruri atribuite armatei israeliene.

Israelul promite sa bombardeze si mai mult Fasia Gaza

Israelul a promis duminica sa intensifice bombardamentele in Fasia Gaza, dupa ce i-a "invitat" pe locuitorii din nordul enclavei sa evacueze zona, in a sasea zi a unei ofensive vizand Hamas, ca raspuns fata de tiruri de racheta. Atacurile s-au soldat duminica cu trei morti, potrivit salvarii palestiniene. Bilantul a ajuns la 166 de morti si sute de raniti, incepand de marti.

Potrivit unui studiu al Biroului ONU insarcinat cu Afaceri Umanitare, 70% dintre victime sunt civili, iar 21% sunt minori.

Israelul a numarat aproximativ 50 de proiectile care au cazut pe teritoriul sau incepand de sambata, de la miezul noptii. Alte zece au fost distruse de catre apararea antiaeriana. In total, aproape 700 de rachete au atins Israelul, iar peste 150 au fost interceptate, de la declansarrea ostilitatilor.

Pe de alta parte, aproximativ 100 de persoane au manifestat duminica seara la Cairo, denuntand ofensiva aviatiei israeliene asupra Fasiei Gaza. Coloana - care a pornit de la sindicatul jurnalistilor, locul de plecare obisnuit al manifestatiilor in capitala egipteana - a defilat in centrul Cairo, manifestantii sautand "rezistenta palestiniana" si denuntand pozitia egipteana. Guvernul egiptean afirma ca este in contact atat cu Israelul, cat si cu Hamas, dar s-a lovit de "incapatanarea" protagonistilor, indemnand comunitatea internationala sa intervina. Presedintele egiptean Abdel Fattah el Sisi a avertizat sambata ca escaladarea conflictului va costa alte "vieti nevinovate".

Mahmoud Abbas cere ONU sa plaseze "Palestina sub protectie internationala"

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut ONU sa plaseze Autoritatea Palestiniana sub "protectia internationala" a Natiunilor Unite, in contextul deteriorarii situatiei in Fasia Gaza, a anuntat duminica Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), citata de AFP. Abbas a trimis o scrisoare coordonatorului ONU pentru procesul de pace in Orientul Mijlociu, Robert Serry, adresata secretarului general Ban Ki-moon, cu scopul de a "plasa oficial statul Palestina sub regimul de protectie internationala a ONU", a precizat OEP. El cere, de asemenea, infiintarea imediata a unei comisii de ancheta, potrivit unui comunicat.

"Conducerea palestiniana este hotarata sa ia masuri concrete pentru a face fata situatiei oribile din Fasia Gaza", a subliniat Hanane Ashrawi, membra a Comitetului executiv al OLP.

Anterior, liderul palestinian a solicitat Elvetiei sa reuneasca partile contractante la Conventia de la Geneva din 1949, pentru a le cere sa sanctioneze Israelul in calitate de "putere ocupanta", responsabila de securitatea civililor. Accederea la rangul de "stat observator non-membru al ONU" a permis deja palestinienilor sa semneze mai multe conventii internationale, inclusiv Conventiile de la Geneva. Ei isi rezerva dreptul de a continua aderarea lor la alte conventii si tratate internationale.

Printre obligatiile unei puteri ocupante, specificate in articolul 49 al Conventiei, figureaza interzicerea transferurilor fortate si deportarilor in masa sau individuale, cea a modificarii statutului functionarilor sau magistratilor si cea a distrugerii bunurilor mobile sau imobiliare, in afara de cazul cand acest fapt este "absolut necesar prin operatiunile militare".

Totodata, palestinienii intentioneaza sa sesizeze cu privire la acest dosar ministrii de Externe ai Ligii Arabe, care urmeaza sa se intalneasca luni, la Cairo.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Armata israeliana a intervenit terestru in Fasia Gaza, pentru prima data in noul conflict. Un nou bilant anunta 160 de morti
Armata israeliana a intervenit terestru in Fasia Gaza, pentru prima data in noul conflict. Un nou bilant anunta 160 de morti

Soldati israelieni s-au confruntat cu militantii Hamas in urma unui raid, derulat duminica in Fasia Gaza, in ceea ce pare a fi prima interventie terestra a Israelului in zona dupa ofensivele din ultimele 6 zile, relateaza Reuters.

Civili folositi ca scuturi umane si atacuri de pedeapsa asupra palestinienilor. Imagini violente ale conflictului Israel-Gaza
Civili folositi ca scuturi umane si atacuri de pedeapsa asupra palestinienilor. Imagini violente ale conflictului Israel-Gaza

Sambata numarul mortilor in Fasia Gaza a ajuns la 127 dupa raiduri si atacuri cu rachete aeriene ale armatei israeliene.

Doua explozii violente, sambata la Ierusalim. Netaniahu: Presiunile internationale nu ne vor impiedica sa lovim teroristii
Doua explozii violente, sambata la Ierusalim. Netaniahu: Presiunile internationale nu ne vor impiedica sa lovim teroristii

Doua explozii violente s-au auzit sambata seara la Ierusalim, la scurt timp dupa ce sirenele au rasunat in oras, potrivit AFP.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.