Israelul a anuntat ca incepe si o operatiune terestra in Fasia Gaza. In 10 zile de raiduri, au murit 240 de oameni

Fasia Gaza, Hamas

17 iulie 2014. Israelul a lansat joi o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri soldate cu 240 de morti, a anuntat armata intr-un comunicat, relateaza AFP.

00:45 Israelul aproba mobilizarea a 18.000 de rezervisti suplimentari - Guvernul israelian a aprobat cererea armatei de mobilizare a 18.000 de rezervisti suplimentari, la scurt timp dupa declansarea, joi, a unei ofensive terestre in Fasia Gaza, a anuntat armata in noaptea de joi spre vineri, relateaza AFP.

"Cu 18.000 de rezervisti mobilizabili, numarul rezervistilor care pot fi chemati atinge 60.000", a anuntat o purtatoare de cuvant a armatei pentru AFP.

Israelul a lansat joi o operatiune terestra in Fasia Gaza, dupa zece zile de raiduri soldate cu 240 de morti, a anuntat armata intr-un comunicat.

"Dupa zece zile de atacuri aeriene, maritime si terestre ale Hamas, precum si dupa refuzul acestei miscari de a calma situatia, armata a lansat o operatiune terestra in Fasia Gaza", potrivit comunicatului citat.

Citește și
Razboi intre Israel si Fasia Gaza
Prima VICTIMA israeliana in urma conflictului din Fasia Gaza. Israelul anunta extinderea atacurilor impotriva Hamas
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Guvernul israelian a ordonat lansarea acestei operatiuni terestre cu scopul de a "afecta semnificativ infrastructurile teroriste ale Hamas" si de a garanta "securitatea cetatenilor Israelieni", adauga armata.

Aceasta operratiune va include manevre ale infanteriei, artileriei si activitati ale serviciilor de informatii, sustinute de aviatie si de flota, precizeaza armata israeliana.

23:00 Fortele de Aparare Israeliene anunta ca vor incepe operatiunea terestra in Gaza, dupa 10 zile de bombardamente si atacuri cu rachete. 

"Dupa zece zile de atacuri pe cale aeriana, maritima si terestra ale Hamas, precum si dupa refuzul acestei miscari de a calma situatia, armata a lansat o operatiune terestra in Fasia Gaza", potrivit comunicatului citat.

Guvernul israelian a ordonat lansarea acestei operatiuni terestre cu scopul de a "afecta semnificativ infrastructurile teroriste ale Hamas" si de a garanta "securitatea cetatenilor Israelieni", adauga armata.

Aceasta operatiune va include manevre ale infanteriei, artileriei si activitati ale serviciilor de informatii, sustinute de aviatie si de flota, precizeaza armata israeliana.

Conform sursei citate, joi dimineata, in jurul orei locale 12.00, au fost lansate 3 rachete din Fasia Gaza spre Israel, insa nu au fost raportate victime sau pagube importante.

Miscarea islamista Hamas a afirmat joi ca accepta o incetare a focului temporara, ceruta de ONU din motive umanitare si anuntata anterior de armata israeliana, relateaza AFP. "Miscarea si-a dat acordul pentru o incetare a focului timp de cinci ore" incepand de joi, ora 10.00 (10.00, ora Romaniei), a declarat purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zukhri, potrivit unui comunicat. Astfel, "factiunile palestiniene au acceptat propunerea Natiunilor Unite" cu privire la aceasta masura, a adaugat el.

 

Incetarea focului "este in interesul tuturor cetatenilor din Fasia Gaza, deoarece ei pot merge la spital, obtine ingrijiri medicale sau hrana", a declarat miercuri dimineata coordonatorul ONU pentru procesul de pace in Orientul Mijlociu, Robert Serry Moyen, la postul de televiziune israelian Channel Two. Anterior, armata israeliana a anuntat ca va inceta joi, timp de cinci ore, bombardamentele in Fasia Gaza, un "armistitiu umanitar" care va permite locuitorilor sa se aprovizioneze, potrivit unui comunicat publicat miercuri seara.

Armata va "facilita o fereastra umanitara maine, joi, 17 iulie. In intervalul orar 10.00-15.00 (10.00-15.00, ora Romaniei) Tsahal (armata) va inceta activitatile sale operationale in Fasia Gaza si va opri tirurile", informeaza comunicatul. Aceasta decizie a fost luata in urma unor negocieri cu reprezentanti ai ONU, precizeaza sursa citata. Totusi, Israelul a avertizat ca daca "Hamas sau alte organizatii teroriste vor profita de aceasta fereastra umanitara (pentru a ataca), armata va raspunde cu fermitate".

Obama sustine eforturile Egiptului cu privire la un armistitiu intre Israel si Hamas in Fasia Gaza

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat miercuri sustinerea fata de eforturile depuse de catre Egipt in vederea ajungerii la un armistitiu intre Israel si Hamas in Fasia Gaza, relateaza AFP. Obama a declarat ca resimte "o imensa tristete" din cauza mortii civililor in aceasta enclava palestiniana, dar a apreciat ca Israelul, cel mai apropiat aliat al Washingtonului in Orientul Mijlociu, are "dreptul de a se apara de atacurile cu racheta care-i terorizeaza" populatia. "Vom continua sa incurajam eforturile diplomatice in vederea ajungerii la un armistitiu si sustinem eforturile Egiptului in acest sens", a declarat presedintele american intr-un discurs pe teme de politica externa sustinut la Casa Alba.

O prima initiativa egipteana a esuat marti.

"In urmatoarele 24 de ore vom ramane in contact strans cu prietenii nostri, iar toate partile din regiune si noi vom recurge la toate resursele diplomatice pentru a sustine eforturile vizand ajungerea la un acord asupra unui armistitiu", a adaugat el. Concomitent, armata israeliana anunta ca va inceta bombardamentele in Fasia Gaza timp de cinci ore, joi, o "fereastra umanitara" care sa le permita locuitorilor sa se aprovizioneze. Miscarea islamista palestiniana Hamas si-a exprimat acordul ulterior.

In a noua zi a ofensivei israeliane, opt copii palestinieni au fost omorati in Fasia Gaza. In total, 227 de palestinieni au fost ucisi, iar alti peste 1.600 au fost raniti. De partea israeliana a fost ucis un civil, in varsta de 37 de ani, intr-un tir de racheta, in apropiere de frontiera cu Fasia Gaza. "Popoarele israelian si palestinian nu vor sa traiasca in acest fel. Ele merita sa traiasca in pace si in securitate, fara frica", a subliniat Obama in alocutiunea sa. Un pic mai devreme, secretarul de Stat John Kerry a dat asigurari ca Statele Unite fac "tot ceea ce le sta in putere" pentru a se ajunge la un armistitiu. El a declarat ca se afla in contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si reprezentanti de rang inalt din tari arabe.

In ultimele zile, Kerry a discutat cu omologii sai din Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite (EAU) si cu secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi. Seful diplomatiei americane este pregatit, de asemenea, sa revina in regiune, in cazul in care prezenta sa se dovedeste necesara, a subliniat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, in conferinta de presa zilnica.

Liderii UE indeamna Israelul sa raspunda "masurat" tirurilor Hamas

Sefii de stat si de Guvern din cadrul Uniunii Europene (UE) au condamnat miercuri tirurile de rachete de pe teritoriul Fasiei Gaza vizand Israelul, indemnand totodata israelienii sa le raspunda in mod "masurat" si sa "asigure protectia civililor", relateaza AFP. Liderii celor 28 de state membre UE, reuniti la summit la Bruxelles, au afirmat intr-un comunicat ca "urmaresc cu o mare ingrijorare violentele din Israel si (Fasia) Gaza". Ei "condamna tirurile de rachete vizand Israelul de pe teritoriul (Fasiei) Gaza si faptul ca civili sunt luati drept tinta fara discernamant".

"Israelul are dreptul sa-si apere populatia de acest tip de atacuri. Dar, facand acest lucru, el trebuie sa actioneze in mod masurat si sa asigure in orice circumstante protectie civililor", se subliniaza in comunicat. Liderii europeni "regreta profund pierderile de vieti nevinovate, numarul de civili raniti in Fasia Gaza, in urma operatiunilor militare israeliene, si sunt foarte preocupati de rapiditatea si gravitatea cu care se deterioreaza situatia umanitara". Ei indeamna cele doua parti la "dezescaladare", cerandu-le sa puna capat violentelor, cerand ca accesul populatiei la ajutor sa fi asigurat si indemnand la revenirea la calm. Europenii "saluta eforturile in curs ale partenerilor din regiune, in special initiativa lansata de catre Egipt in vederea implementarii unui armistitiu si indeamna Hamasul sa-l accepte".

Israelul a anuntat miercuri un armistitiu "umanitar" de cinci ore, o perioada in care va inceta atacurile asupra Fasiei Gaza, in care au fost ucisi opt copii palestinieni in a noua zi a unei ofensive aeriene majore, in timp ce Hamasul a tras zeci de rachete asupra teritoriului israelian, la o zi dupa ce Egiptul a propus un armistitiu, acceptat de catre Israel, dar refuzat de catre miscarea islamista palestiniana.

Joi dimineata un palestinian a fost ucis intr-un raid israelian in centrul Fasiei Gaza, bilantul victimelor palestiniene ajungand la 227 de morti de la inceputul ofensivei israeliene "Limita Protectoare", pe 8 iulie. De partea israeliana a fost ucis un civil, in varsta de 37 de ani, intr-un tir de racheta, in apropiere de frontiera cu Fasia Gaza.

De asemenea, armata israeliana a anuntat ca aviatia a efectuat 37 de raiduri in Fasia Gaza incepand de la miezul noptii de miercuri spre joi si ca in acelasi interval de timp sapte rachete au fost trase catre teritoriul israelian, fara sa provoace pagube sau victime.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Israelul a lansat noi raiduri aeriene in Fasia Gaza. Sase palestinieni, printre care doi copii, au murit
Israelul a lansat noi raiduri aeriene in Fasia Gaza. Sase palestinieni, printre care doi copii, au murit

16 iulie 2014. Sase palestinieni, inclusiv doi copii, au murit in urma raidurilor aeriene israeliene efectuate miercuri seara in Fasia Gaza, anunta surse medicale citate de AFP.

Prima VICTIMA israeliana in urma conflictului din Fasia Gaza. Israelul anunta extinderea atacurilor impotriva Hamas
Prima VICTIMA israeliana in urma conflictului din Fasia Gaza. Israelul anunta extinderea atacurilor impotriva Hamas

15 iulie 2014. Un civil israelian a murit, marti, dupa ce a fost ranit intr-un atac cu racheta la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza.

Razboi la un alt nivel. Armata israeliana sustine ca a doborat o drona lansata din Fasia Gaza
Razboi la un alt nivel. Armata israeliana sustine ca a doborat o drona lansata din Fasia Gaza

14 iulie 2014. Dupa o saptamana de atacuri sangeroase, nici israelienii, nici islamistii Hamas nu par dispusi sa negocieze incheierea ostilitatilor. Dimpotriva, ambele tabere isi intensifica atacurile.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.