CAMERA ASCUNSA. Universitatile din Romania, BAZAR cu doctorate si masterate, unde totul se cumpara

Ultima actualizare: 31-10-2012 17:49

Daca ai bani orice este posibil in sistemul nostru de invatamant. Inclusiv sa cumperi lucrari de licenta, masterat sau doctorat.

Si nu de pe internet sau de la colt de strada, ci direct din universitati, prin intermediul profesorilor care negociaza pretul ca la piata.

Asta s-a intamplat la doua facultati din Capitala, unde li s-au oferit reporterilor ProTV, fara prea multe intrebari, lucrari de dizertatie originale.

"Este un fenomen, nicidecum o exceptie", confirma un profesor.

La vestita Universitate de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Capitala, reporterul ProTV a incercat pentru prima data "imposibilul": a cerut, contracost, o lucrare de masterat.

Cel care a ascultat povestea este lector la catedra de design. Lectorul nu doar ca a acceptat fara sa stea pe ganduri propunerea, dar a explicat senin ca astfel de practici sunt frecvente in cadrul facultatii.

In scenariul prezentat de reporter diploma de master ar fi pentru un intreprinzator cu bani.

"Vreau sa va spun ca poate fi intre 2500 de euro si poate ajunge pana la 5000 de euro. Depinde de complexitatea ei", precizeaza lectorul.

Odata stabilite detaliile, reporterul si mai departe. Incurajat de atitudinea relaxata a lectorului, ii propune sa il ajute si cu doctoratul, ca tot e la moda.

Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, profesorul isi recunoaste greseala.

"O sa analizam aceasta situatie in comitet si vedem ce se intampla. Putem merge pana la eliminarea lui din Universitate", a declarat rectorul Facultatii de Arhitectura.

Oricat ar parea de grav, se poate si mai rau.

La Universitatea Biottera din Bucuresti, un profesor universitar ofera pe loc doua lucrari de disertatie, contra sumei de 400 de euro, una pe turism si una pe energie verde.

Contactat, profesorul a negat ca ar fi avut o astfel de conversatie. Nici din partea conducerii Universitatii nu a fost obtinut un raspuns oficial.

Astfel de cazuri demonstreaza ca industria doctoratelor e doar varful aisbergului si ca mergand in profunzime se intampla la fel cu lucrarile de masterat si cele de licenta.

Explicatiile vin, sub protectia anonimatului, din partea unui profesor din invatamantul privat.

"Sunt la ordinea zilei astfel de practici, cel putin in sistemul privat. Poti sa cumperi licenta, lucrare de master, de doctorat.
Cel mai adesea vorbesti cu secretara. Te imprietenesti cu ea, ii dai un pachet de cafea si ea se duce sa vorbeasca cu profesorul, cu lectorii sau asistentii. Isi ia o parte din bani, cel care o face alta parte.  Se poate vorbi direct si cu profesorul"
, spune acesta.

Ministerul Educatiei s-a sesizat in acest caz si a declansat o ancheta. Sanctiunile sunt cat se poate de dure si pot merge pana la eliminarea celor gasiti vinovati din sistemul de invatamant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO