Contestatii Bacalaureat 2012. Solutiile pentru cei care au picat: de la recalificare la somaj
Zeci de mii de absolventi de liceu, respinsi la primul examen serios din viata lor, Bacalaureatul, s-au prezentat la prima ora la centrele de examinare si au depus contestatii.
Comisiile de recorectare vor afisa notele pana pe 13 iulie. Intre timp, oficialii ministerului Educatiei trebuie sa spuna in ce masura sunt vinovati pentru esecul generatiei 2012 profesorii si programa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In jur de 200 de mii de contestatii au fost inregistrate luni la centrele de evaluare. Candidatii picati au incercat sa salveze ce mai era de salvat. Am vazut cazuri in care s-a cerut o noua analiza pentru toate cele 3 teze de la probele scrise.
Urmeaza 3 zile in care comisiile de recorectare vor da noile note. Potrivit legii, mediile pot fi modificate doar pozitiv.
Intre timp, toata lumea cauta vinovati. Cei in cauza spun ca, in patru ani de liceu, au fost martori si cobai ai unor schimbari inutile in educatie. Apoi, ca la clasa nu s-au facut ore si cu meditatiile particulare n-au putut sa recupereze materia. Acum ministrul educatiei vrea sa-i pregateasca pe cei picati prin cursuri gratuite organizate de licee.
39 la suta, in Bucuresti. Performanta, desi termenul devine ridicol, este cu 3 procente sub scorul deloc onorant de anul trecut. Sunt insa mult mai numerosi cei care au contestat notele.
Acesta e orizontul lor de asteptare: un 5 chinuit si o medie care sa treaca de 6. Avem licee de centru in care au trecut 2-3 dintr-o suta. Andrei, de exemplu, este sef de promotie si singurul din scoala lui care va primi diploma. Fotografia listelor pe care sunt numai repinsi il uimeste.
A vrut sa conteste nota de 6,15, dar s-a razgandit... de rusine.
"Ma asteptam sa nu ia nimeni. Nici eu. Chiar meritam o palma peste fata pentru ca n-am invatat"
Desi nu invata, unii tot revin la examen. La grupurile scolare, majoritatea celor respinsi au picat de fapt la 2 sau 3 materii, si in general cu note cuprinse intre 1,10 si 3. Chiar daca au depus contestatii, elevii au inceput deja sa se raporteze la data de 27 august, cand e programata prima proba scrisa din sesiunea de toamna.
Probabil ca multi vor ajunge, cu foaia alba in fata, la fel de prost pregatiti ca in sesiunea de vara.
Ar trebui ca ministerul sa spuna apasat de ce nu este pedepsit nimeni pentru lipsa de performanta.
Mai ales ca fenomenul "camerelor de supraveghere" a schimbat si harta performantei pe tara. In multe judete in care s-au instalat abia acum "ochii electronici", procentul de promovare a scazut dramatic, fata de anul trecut. Oricum, din generatia 2011 au revenit la examen doar 25.000, un sfert dintre cei respinsi. In total, la aceasta sesiune s-au inscris 199.000 de absolventi.
Ce solutii sunt pentru acesti absolventi in deriva, care vaneaza chiar si 3-4 ani o hartie? Ei viseaza averi in strainatate.
Dar, pentru piata alba, strainii vor cere macar un certificat de calificare. Azi, cei picati n-au nicio recunoastere a competentelor.
Ministerul propune sa fie dat un asemenea atestat si celor respinsi.
''Sa analizam daca toti absolventii liceelor tehnologice s-au prezentat la examenele de evaluare a competentelor si in situatia in care au aceste certificate sa-i indrumam sa se angajeze cu ele'' spune Ecaterina Andronescu.
Varianta a doua o reprezinta cursurile de calificare. Avem insa doar 10 mii de locuri, pentru comercianti, ospatari, agricultori, iar cei respinsi sunt aproape o suta de mii.
Ar mai fi scolile postliceale, pentru care nu este nevoie de bacalaureat. Cele de stat sunt putine, iar cele private costa pana la 2500 de lei pe an.
Cei care nu-si gasesc loc nici in aceste scoli, ingroasa numarul somerilor pentru 250 de lei pe luna.
Daca vor facultate peste hotare, fara diploma de bacalaureat nu prea se poate. Iar media cantareste greu.