Profesorii cer schimbarea sistemului. Cum ar putea avea un viitor elevii de la liceele tehnice
Dezastrul se vede cel mai rau la liceele tehnice. Sunt foarte multe asemenea unitati fara nici un absolvent care sa fi promovat. Aceste licee sunt fostele scoli profesionale desfiintate in 2009, cand sefa educatiei era tot Ecaterina Andronescu.
Elevii ar trebui indrumati sa invete o meserie pentru ca Bacalaureatul nu poate fi obtinut de toata lumea spun tot mai multi profesori, care cer schimbarea sistemului de invatamant.
Copiii sa mearga la scoala potrivita nivelului lor de pregatire, nu sa piarda 4 ani la un liceu si sa se trezeasca la 18 ani, fara diploma si fara nicio calificare.
Francesco a terminat liceul CFR din Capitala si era in drum spre mare, cand a aflat ca a luat putin peste 4. Vestea nu l-a afectat prea mult.
"Nu ma intereseaza, imi traiesc viata. Urmatoarea sesiune e in toamna. Pana atunci, plaja la Mamaia"
La un liceu agricol din judetul Iasi este al treilea an consecutiv cand nici un absolvent nu trece de Bac. Printre candidatii inscrisi, dar respinsi, s-a numarat si Cosmin. A dat bacul a treia oara, pentru ca s-a angajat si are nevoie de diploma la serviciu.
Din pacate mii de tineri au terminat licee tehnice si s-au trezit si fara bacalaureat si fara o diploma de calificare. Aceste institutii sunt fostele scoli profesionale, desfiintate in 2009, cand ministru era tot Ecaterina Andronescu si transformate in licee. Inflatia de someri cu diploma si mai ales disparitia meseriasilor demonstreaza ca a fost o decizie proasta.
Ecaterina Andronescu: "Scoala profesionala nu a fost desfiintata, a fost suspendata ca sa fie racordata la piata muncii. Daca vom reusi sa facem acest lucru, scoala profesionala va avea succes pentru ca absolventii isi vor gasi de lucru"
Noua lege a invatamantului, aflata la senat prevede reintroducerea invatamantul profesional si bacalaureatul diferentiat. Specialistii spun ca elevii care n-au chemare pentru carte, trebuie indrumati la scoli de meserii, nu obligati sa mearga la un liceu din care nu se aleg cu nimic.
Statistic, peste 80 de mii de copii ajung in liceele tehnice. Sunt elevii care in urma cu patru ani obtineau rezultate proaste si la examenele de capacitate.
Dupa 12 ani de scoala, tinerii care nu iau bacalaureatul ajung muncitori necalificati ori traiesc din ajutorul de somaj.