Blestemul de la Cantacuzino. Romania a risipit milioane de euro ca sa produca un vaccin care va fi aruncat la gunoi

×
Codul embed a fost copiat

Romania nu o sa aiba nici anul acesta vaccinuri de productie proprie. Si in 2014 va trebui in continuare sa importam vaccinuri scumpe pentru a ne apara de bolile autohtone. Desi, teoretic, avem un institut care exact cu asta ar trebui sa se ocupe.

Este vorba de Institutul Cantacuzino, pe care atat autoritatile, cat si propria conducere, parca fac tot posibilul pentru a-l impiedica sa produca vaccinuri.

Desi in decembrie 2013 s-au produs, dupa o pauza de 3 ani, 400.000 de doze de vaccin antigripal, fiolele au toate sansele sa fie aruncate la cos. Si odata cu ele: un milion de euro. De ce? Pentru ca cei de la Agentia Nationala a Medicamentului inca asteapta hartii de la Institutul Cantacuzino ca sa poata aviza dosarul si sa permita testarea produsului pe oameni. Si daca ar da acum unda verde, studiul clinic s-ar incheia in martie, la finalul sezonului de gripa.

La inceputul lunii decembrie, premierul, ministrul Sanatatii si directoarea de la Cantacuzino prezentau mandri productia de vaccin antigripal de la Cantacuzino, reluata dupa o pauza de 3 ani. A trecut o luna si jumatate de la aceste declaratii, iar la Cantacuzino fiolele produse stau inca in depozit. NU pot fi administrate pentru ca NU au fost testate pe oameni. Si chiar daca ar fi verificate peste noapte, am afla daca sunt eficiente abia peste doua luni.

Asadar, numai dupa autorizarea dosarului poate incepe testarea pe oameni. Adica in februarie ar putea fi recrutate 100 de persoane sanatoase. Daca e bun, serul va fi administrat abia in martie, cand nu mai are nimeni nevoie de el.

Citește și
special, Petrolul
Romania risca sa se vaccineze si in 2013 de la straini. Cine tine pe butuci Institutul Cantacuzino

Cei din ministerul Sanatatii evita un raspuns clar si anunta ca pentru acest lot e nevoie de un studiu aprofundat. In schimb, managerul institutului nu a comentat situatia absurda.

Ministerul Sanatatii nu va plati pentru cele 400.000 de doze de vaccin, pentru ca valoarea lor se scade dintr-o datorie mai veche a institutului din ianuarie 2012 catre minister. Asa ca acum la capitolul pierderi institutul Cantacuzino mai trece 1 milion de euro. Ramane de vazut cine va achita totusi nota de plata.

Prin urmare, dupa ce a fost unul dintre cel mai importante centre de cercetare in domeniul vaccinurilor din Europa, Institutul Cantacuzino a ajuns sa nu mai produca nimic, desi autoritatile s-au laudat ca au luat masuri pentru a pune Institutul pe picioare si i-au alocat anul trecut peste 2 milioane de euro.

De 20 de ori mai ieftine decat vaccinurile straine
Din cauza ca la Cantacuzino nu se mai produce practic nimic, trebuie sa cumperam vaccinuri mult mai scumpe din strainatate. "Nu doar bugetul fiecarui roman in parte va avea de suferit, ci si cel al Ministerului Sanatatii, care si asa e destul de mic", spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor. De pilda, o fiola de ser antitetanos costa 2 lei daca era produsa Cantacuzino si de 20 de ori mai mult daca e adusa din import iar un vaccin antirabic e 4 lei la Cantacuzino si 45 din import. Din pacate, la ora actuala prima varianta e exclusa, fiindca Institutul nu mai are voie sa produca nici serul, nici vaccinul. De fapt, nu prea mai are voie sa produca nimic. Cine i-a interzis? Chiar propria conducere, se pare.

institutul cantacuzino 2

Fondat in 1921, Institutul Cantacuzino i-a aparat pe romani de epidemii vreme de noua decenii de epidemii. Tuberc uloza, variola, poliomielita, rujeola, tuse convulsiva sunt doar cateva dintre bolile de care ne-au aparat de-a lungul timpului vaccinurile produse aici. Pana de curand, Institutul Cantacuzino era unul dintre cele mai bune din Europa. Dupa ’90, insa, a izbucnit dezastrul.

Disparitia misterioasa a vaccinurilor romanesti
Incet-incet, sectiile de productie pentru diferitele vaccinuri au inceput sa fie desfiintate, cu toate ca produsele erau eficiente si ieftine. Doar ca, odata cu trecerea la economia de piata, aveau concurenta iar concurenta avea prieteni mai sus-pusi decat cei de la Institut. "Rand pe rand, vaccinurile pe care le producea Cantacuzino au fost inlocuite de produse straine. Care au intrat pe piata prin licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii, pentru ca Ministerul Sanatatii se ocupa de programele nationale", spune doctorul Monica Balteanu, angajata la Institutul Cantacuzino.

institutul cantacuzino

Primul care a disparut a fost vaccinul impotriva poliomielitei. „Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin 1994, a spus ca poli va fi o boala care se va eradica si ca nu mai exista utilitatea de a produce acest vaccin", explica doctorul Balteanu. In realitate, boala nu este eradicata nici acum, doar ca vaccinul se mai face la Cantacuzino, ci se importa.

In 2009, Institutul a lansat totusi si un vaccin nou: Cantgrip, impotriva gripei porcine, pandemia care tocmai lovise Romania. Dar, ca un blestem, vaccinul a fost refuzat chiar si de cei care il primeau gratuit – militari, politisti, elevi, studenti sau doctori – deoarece pe Internet au aparut zvonuri cum ca ar putea provoca paralizia sau chiar decesul. Mii de doze au expirat in depozite, asa ca Institutul a oprit si productia Cantgrip.

Vaccinuri expirate, recomandate de producator bebelusilor
In 2010, situatia de la Cantacuzino a devenit publica atunci cand autoritatile s-au trezit ca nu au vaccin impotriva tuberculozei pentru a-i imuniza pe nou-nascuti. Sau, mai precis, aveau vaccin, doar ca era expirat si deci nu avea niciun efect. De vina era chiar cineva de la Cantacuzino, care instiintase maternitatile ca termenul de valabilitate al vaccinului poate fi prelungit. Nu se stie nici acum cine, dar institutul a primit o amenda usturatoare.

Si mai grav, cei de la Cantacuzino nu au avut cu ce sa inlocuiasca vaccinurile expirate, deoarece se faceau lucrari de retehnologizare si modernizare la linia de productie. Asa ca autoritatile au fost nevoite sa apeleze la ajutorul UNICEF si al vecinilor maghiari pentru a-i putea proteja pe bebelusi impotriva TBC. Intre timp, sectia de la Cantacuzino s-a modernizat, dar nu au mai fost bani pentru a incepe productia. Iar apoi, cand s-au gasit acesti bani, trecuse deja prea mult timp si sectia trebuia reevaluata de Agentia Nationala a Medicamentului, reevaluare pe care a picat-o.

Dorel de la Cantacuzino
Totusi, in acel moment Institutul mai avea inca destule produse autorizate pentru a supravietui, mai ales ca erau mult mai ieftine fata de cele ale concurentei. Dar in 2011 Agentia Nationala a Medicamentului a primit o adresa de la Cantacuzino prin care i se solicita sa elibereze decizii de incetare a autorizatiilor de punere pe piata pentru 21 de produse aflate in portofoliul Institutului. Printre acestea Polidin, Cantastim (un produs original romanesc utilizat chiar si impotriva cancerului), vaccinul stafilococic, si serul anti-tetanic. Incetarea autorizatiei e un gest cu consecinte extrem de greva, deoarece pentru a obtine iar autorizatia trebuie ani de retestare a produsului. Deci, printr-o simpla adresa, conducerea de atunci a Cantacuzino, in frunte cu directorul Radu Dorel, a condamnat institutul la moarte.

Dezastrul auto-provocat de la Cantacuzino parea atat de absurd incat Avocatul Poporului a inceput sa ancheteze situatia. Dupa aproape jumatate de an, a ajuns la concluzia ca nu e vorba de un blestem, ci de „lipsa de interes al autoritatilor competente si management defectuos”, care se vad in faptul ca, „doar 2 vaccinuri mai indeplinesc standardele europene si se mai produs, spre deosebire de 300 de produse, cat se produceau in anii anteriori”. Tot Avocatul Poporului a recunoscut insa si ca inchiderea Institutului Cantacuzino este „o incalcare grava a dreptului la sanatate” al romanilor.

Vaccinurile intrate la apa
In 2012 mai ramasese un singur vaccin, cel antigripal. Dar blestemul a lovit din nou: 400.000 de doze, care fusesera deja platite de Ministerul Sanatatii, au fost retrase de pe piata. Motivul: se pare ca un angajat de la Cantacuzino a introdus tot lotul de vaccinuri in apa calda, pentru a indeparta etichetele de pe fiole, ocazie cu care vaccinurile au devenit ineficiente. Asa ca acum Institutul s-a mai ales si cu o datorie de un milion de euro, in contul vaccinurilor nelivrate.

Ministerul Sanatatii nu a vrut insa sa falimenteze Cantacuzino, asa ca Institutul a mai primit o sansa: sa produca vaccinurile macar pentru 2013. Doar ca in 2013 cei de la Cantacuzino au fost la limita supravietuirii iar fiindca ministerul a uitat sa trimita o cerere la Finante pentru a le debloca 10 milioane de lei, nu au avut bani de materii prime si nu au putut fabrica vaccinul la timp. Asa ca a fost amanat iar, pentru 2014.

Si in 2014 vom importa vaccinuri
Intre timp, insa, s-a schimbat tulpina virusului gripal si la sfarsitul anului trecut cei de la Cantacuzino au trebuit sa o ia de la zero cu documentatia pentru a primi aviz de la Agentia Nationala a Medicamentului. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a pus chiar un pariu cu premierul Ponta, care nu l-a crezut cand a spus ca Institutul va produce in continuare vaccinul. Si bine a facut premierul ca nu l-a crezut.

Blestemul Cantacuzino a lovit din nou: vaccinul e gata, exista toate cele 400.000 de doze cu care Institutul e dator la Ministerul Sanatatii, doar ca nu poate fi folosit, desi statul a dat 2.3 milioane de euro pentru reluarea productiei. Documentatia pentru avizare a fost insa depusa tarziu si incomplet la Agentia Nationala a Medicamentului de catre cei de la Cantacuzino, asa ca, daca ANM respecta toate procedurile, vaccinul nu poate fi avizat la timp, pana in martie, cand componenta vaccinului trebuie schimbata. In acest moment nu a inceput nici macar testarea pe oameni, iar din momentul in care aceasta incepe mai dureaza doua luni pana cand se afla daca vaccinul este sau nu eficient.

Asta deoarece, pentru a tine cont de schimbarile virusului gripal, Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta in fiecare an, in luna martie, o noua componenta a vaccinului. Dozele produse acum de Cantacuzino sunt facute pe baza componentei din martie 2013, care e valabila doar pana in martie 2014, dupa care vaccinurile nu mai pot fi folosite si trebuie distruse.

Ceea ce inseamna ca Institutul va ramane cu datoria de un milion de euro la Ministerul Sanatatii, iar romanii vor trebui sa apeleze si in 2014 la vaccinuri antigripale din import, care sunt de doua ori si jumatate mai scumpe. In decembrie, Ministerul promitea ca le va da anul acesta celor de la Cantacuzino 5 milioane de euro pentru a-si termina noile linii de productie. Intrebarea este: are vreun sens, cat timp Institutul produce vaccinuri care merg direct la gunoi?

Tragedia e ca desi poate produce vaccinuri impotriva a nenumarate boli, Institutul Cantacuzino nu are un vaccin si impotriva incompetentei. Sau relei vointe, fiindca cele doua au cam aceleasi simptome.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Primele doze de vaccin antigripal produse la Cantacuzino, dupa 3 ani
Primele doze de vaccin antigripal produse la Cantacuzino, dupa 3 ani

Intr-un moment in care nici premierul nu mai credea ca o sa mai vada vreun vaccin romanesc, iata ca exista si minuni. Dupa trei ani de pauza, la Institutul Cantacuzino s-au produs primele 200.000 de doze de ser antigripal.

Romania risca sa se vaccineze si in 2013 de la straini. Cine tine pe butuci Institutul Cantacuzino
Romania risca sa se vaccineze si in 2013 de la straini. Cine tine pe butuci Institutul Cantacuzino

In ciuda declaratiilor optimiste facute acum trei luni de ministerul sanatatii, nici in acest an nu vom avea vaccin antigripal romanesc, sustine fostul director al Institutului Cantacuzino.

Institutul Cantacuzino cere finantare pentru un vaccin anti-TBC. Avantajele serului autohton
Institutul Cantacuzino cere finantare pentru un vaccin anti-TBC. Avantajele serului autohton

Vaccinul anti-TBC continua sa nasca polemici. In timp ce in maternitati bebelusii sunt imunizati tot cu serul danez, cei de la Institutul Cantacuzino cer sprijinul autoritatilor.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.