Romania risca sa se vaccineze si in 2013 de la straini. Cine tine pe butuci Institutul Cantacuzino
In ciuda declaratiilor optimiste facute acum trei luni de ministerul sanatatii, nici in acest an nu vom avea vaccin antigripal romanesc, sustine fostul director al Institutului Cantacuzino.
Desi unitatea nu a primit banii promisi, ministrul ii transmite ca, pana la sfarsitul anului, institutul Cantacuzino va merge ca pe roate. Dincolo de aceste replici, daca situatia nu se rezolva, noi vom fi obligati sa cumparam vaccinuri din import, mult mai scumpe.
In pofida declaratiilor facute de reprezentantii Ministerului in mai, cand spuneau ca va fi produs ser romanesc, iata ca intram in al treilea an cand Institutul Cantacuzino sta pe butuci. Asa ca vom cumpara de la straini vaccinuri si de 3 ori mai scumpe.
Acum 4 luni, ministrul Sanatatii declara ca 2,3 milioane de euro vor fi dati de stat pentru reluarea productiei la vaccinul antigripal.
Conform planului, serul trebuia sa fie gata pana in noiembrie
Din pacate, nimic nu s-a miscat la Cantacuzino. Fostul director Radu Iordachel, demis de ministrul sanatatii acum o luna, spune ca linia de productie a fost prost proiectata si nici n-au venit banii promisi.
"Motivul pentru care nu se produce vaccin este pentru ca nu s-a trimis o foaie de catre cei din Ministerul Sanatatii la Finante pentru transferul sumei de 10 milioane de lei, suma blocata din mai. Astfel, n-am cumparat materii prime", a declarat Radu Iordachel.
In plus, statul plateste salariile pentru 100 de angajati care nu mai fac nimic. Cei din Minister vad altfel situatia si au transmis ca
"Au fost luate masurile tehnice pentru repornirea productiei de vaccin gripal, pentru deblocarea activitatii. In plan financiar, au fost renegociate mai multe contracte, realizandu-se o economie de circa 25.000 euro."
Problemele la Institutul Cantacuzino au inceput in 2010, cand s-a oprit productia la vaccinul impotriva tuberculozei. Cea mai grea lovitura a venit in 2011, cand 21 de produse au ramas fara autorizatie.
Cum a ajuns institutul pe butuci? De vina ar fi managementul defectuos, concurenta acerba de pe piata si desfiintarea unor linii de productie, spun cei care lucreaza in domeniu.
"Acum se fac importuri si factorii decizionali sunt interesati la importuri ca primesc, si nu imi e frica sa spun, comisoane", spunea Dan Ionescu, seful laboratorului de la Institutul Cantacuzino in mai, la "Romania, te iubesc".
Au fost insa si interese imobiliare, pentru ca institutul are imobile si terenuri in zone extrem de atractive. 7 hectare in Darvari-Ilfov, 11 hectare in Baneasa si aproape 4 hectare in Cotroceni.
Citeste si: Romania, te iubesc: Institutul Cantacuzino, ingropat de virusii hotiei si incompetentei
Citeste si: Falimentul Institutului Cantacuzino. Cum a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal
Citeste si: Vaccin impotriva falimentului. Institutul Cantacuzino, in pragul unui dezastru
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, director, institutul cantacuzino,
Dată publicare:
22-08-2013 22:44