Primele doze de vaccin antigripal produse la Cantacuzino, dupa 3 ani
Intr-un moment in care nici premierul nu mai credea ca o sa mai vada vreun vaccin romanesc, iata ca exista si minuni. Dupa trei ani de pauza, la Institutul Cantacuzino s-au produs primele 200.000 de doze de ser antigripal.
Cam tarziu, daca tinem cont de promisiunile de asta vara cum ca nu vom mai apela la importuri. Deja le-am cerut olandezilor 600.000 de doze pentru campania de vaccinare gratuita.
De cinci zile, linia de productie a vaccinului antigripal sezonier merge zi si noapte. La Institutul Cantacuzino s-a produs, in sfarsit, primul lot de 200.000 de doze, dupa oprirea productiei in 2010.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din fiecare lot, 120 de fiole vor fi trimise la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) pentru analiza. Se va verifica eficacitatea si sterilitatea, iar analizele dureaza 14 zile.
Abia dupa avizul ANM produsul poate fi administrat in campania de vaccinare gratuita a copiilor si batranilor, care deja a fost intarziata cu aproape doua luni.
Oricum, ca sa putem vaccina gratuit un milion de romani, asa cum si-a propus ministerul, s-au cumparat deja din Olanda 600.000 de doze a cate 13, 5 lei bucata. Restul de 400.000 sunt asteptate de la Cantacuzino.
O minune in care premierul nu mai credea. "E un pariu pe care ma bucur ca l-am pierdut", a spus Victor Ponta.
Si care aduce costuri scazute in bugetul Sanatatii, devreme ce vaccinul romanesc e mai ieftin.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Pentru anul viitor, bugetati 5 milioane de euro".
Sperante sunt si pentru reluarea productiei vaccinului BCG , impotriva tuberculozei, urmand ca pana in 2016 sa fie primite si licentele pentru alte produse precum Cantastim si Polidin.
Problemele de la Institutul Cantacuzino au inceput in 2010, cand s-a oprit productia la vaccinul impotriva tuberculozei. Cea mai grea lovitura a venit in 2011, cand 21 de produse au ramas fara autorizatie.
Au fost, insa, si interese imobiliare, pentru ca institutul are imobile si terenuri in zone extrem de atractive: 7 hectare in Darvari-Ilfov, 11 hectare in Baneasa si aproape 4 hectare in Cotroceni.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, institutul cantacuzino, vaccin atigripal,
Dată publicare:
02-12-2013 19:23