Zelenski, la cea de-a 75 ediție a Festivalului de la Cannes: ”Ura oamenilor va trece și dictatorii vor muri”
„Avem nevoie de un nou Charlie Chaplin, pentru a dovedi că cinematograful nu este mut în fața războiului din Ucraina”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său la deschiderea Festivalului de la Cannes.
După două ediții în pandemie, protocoalele sanitare au fost date uitării. Dar ediția cu numărul 75 a festivalului este prima pe timp de război, în Europa.
După doi ani în care pandemia de Covid a bulversat totul, covorul roşu a fost aşternut iarăşi pentru vedetele filmului, spre treptele Grand Théâtre Lumiére.
Și ... "jurații" și-au făcut intrarea în seara de debut a festivalului. Dacă anul trecut testele repetate şi măştile erau absolut obligatorii, iar săruturile erau interzise pe covorul roşu, acum s-a renunţat aproape complet la protocoalele sanitare.
Măştile sunt recomandate în interior, dar mai nimeni nu le poartă. "Dragi prieteni, să ieşim împreună din acest întuneric", a fost îndemnul lui Virginie Eifra, gazda ceremoniei de deschidere.
Virginie Eifra: ”Bună seara tuturor, bine ați venit la a 75-a ediție a Festivalului de la Cannes”.
Forest Whitaker a primit un Palme d'Or onorific - la 34 de ani după trofeul pentru cel mai bun actor, pe care i l-a adus rolul Charlie Parker din filmul lui Clint Eastwood - "Bird".
Forest Whitaker: ”Artiști extraordinari care se adună aici, în această săptămână, sunt purtătorii de torţe ai lumii, care spun poveștile omenirii și existenței noastre”.
După omagii şi momente de reprezentaţie muzicală, Volodimir Zelenski, fostul actor de comedie devenit liderul în război la Ucraina, s-a adresat asistenței prin transmisie video.
”- Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
- Mulțumesc!”
”Trebuie să câștigăm până la urmă această bătălie”
A primit ovaţii şi a vorbit despre legăturile dintre cinematograf şi realitatea şocantă a unei lumi în război, cu referire la filmele "Apocalipsul acum", al lui Francis Ford Coppola şi "Dictatorul" al lui Charlie Chaplin, lansat la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
Volodimir Zelenski: ”Nu avem alternativă, doar să luptăm pentru libertatea noastră. Și sunt sigur că dictatorul va pierde. Dar ar trebui să auzim cuvinte ca cele rostite în 1940 și auzite pe toate marile ecrane ale lumii libere. Avem nevoie de un nou (Charlie) Chaplin, care să ne arate că cinematograful vremurilor noastre nu este mut. Amintiți-vă cum spunea atunci: "Celor care mă puteți auzi, vă spun - să nu disperați! Ura oamenilor va trece și dictatorii vor muri". Trebuie să câștigăm până la urmă această bătălie”.
Vincent Lindon, președintele juriului: ”Lumea în care trăim astăzi, ceea ce se întâmplă în lume astăzi ne afectează, ca oameni. Dar trebuie să încercăm să jurizăm aceste filme în funcţie de noi, ca indivizi. Sper ca asta să nu ne afecteze interpretarea sau evaluarea filmelor”.
De multe ori războiul a fost evocat la festivalul de la Cannes, unde, anul acesta, au fost interzişi ruşii care au legături cu regimul Putin.
Comedia zombie ”Final Cut”, redenumită din ”Z”
La această ediţie sunt prezentate filme ale unor proeminenţi cineaşti ucraineni, printre care documentarul lui Sergei Loznitsa "Istoria naturală a distrugerii".
De asemenea, vor fi difuzate imagini filmate de cineastul lituanian Mantas Kvedaravičius, înainte să fie ucis la Mariupol, în aprilie. Logodnica lui îl va reprezenta.
Chiar şi filmul care a deschis, marți seară, seria proiecţiilor pe Croazetă - comedia zombie "Final cut", în regia lui Michel Hazanavicius - a fost redenumit de la titlul iniţial ... "Z". Adică litera care, pentru mulţi, simbolizează sprijinul pentru invazia rusă în Ucraina.