Cannes 2021: Lungmetrajul "Titane", de Julia Ducournau, premiat cu trofeul Palme d’Or. Lista completă a câștigătorilor

Dată publicare: 18-07-2021 08:46
Dată actualizare: 18-07-2021 10:21


Filmul "Titane", al unei tinere regizoare din Franţa, a primit trofeul Palme d'Or la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. Este a doua femeie din istoria festivalului care primeşte prestigiosul trofeu.

Evenimentul a fost însă marcat de o gafă de proporţii, venită tocmai din partea președintelui juriului, Spike Lee, care a dezvăluit numele marelui câştigător încă de la începutul galei.

În ciuda acestei gafe, momentul primirii trofelui a fost extrem de emoționant pentru regizoarea franceză Julia Ducournau.

Laureata spune că dezvăluirea de la începutul galei nu a diminuat cu nimic tensiunea și nici bucuria momentului.

Julia Ducournau, regizoarea filmului "Titane": "A fost atât de ciudat, că în final nu îmi venea să cred. M-am gândit că am înțeles greșit sau a citit el greșit ce scria acolo. Dar n-am vrut să cred, așa că am fost la fel de nerăbdătoare cum aș fi fost dacă n-ar fi zis-o deloc".

Marele câștigător din acest an, "Titane", spune povestea unei tinere a cărei viață este marcată de un accident de mașină, în care a fost implicată în copilărie.

În competiţie au fost selectate 24 de lungmetraje, cu trei mai multe decât în urmă cu doi ani. Ediţia din 2020 a fost transformată complet din cauza pandemiei. Filmele selectate au fost prezentate, sub eticheta Cannes 2020, în alte festivaluri de renume.

"La civil", primul lung metraj în regia Teodorei Ana Mihai, cu cineastul român Cristian Mungiu printre producători, a fost premiat în secţiunea "Un Certain Regard".

Coproducția româno-belgiană-mexicană a primit Prix de l'Audace, adica Premiul Îndrăznelii din această secțiune.

La categoriile celor mai buni actori - americanul Caleb Landry Jones a câştigat premiul pentru interpretare masculină pentru rolul său în pelicula "Nitram" și actriţa norvegiană Renate Reinsve pentru rolul din filmul "Cea mai rea persoană din lume".

În competiția de anul acesta au fost înscrise aproximativ 2.000 de producţii. Evenimentul atât de așteptat, având în vedere pauza de anul trecut, Festivalul de la Cannes s-a desfășurat cu anumite reguli stricte din cauza pendemiei. Dar a arătat și dorința tuturor de revenire la normalitate, la festivalurile de altă dată - cu parada vedeteleor pe covorul roșu, îmbrățișări și petreceri.


VIDEO PROTVPLUS.RO