Festivalul de film de la Cannes se încheie sâmbătă. Ce premii au fost decernate până acum

Dată publicare: 17-07-2021 17:57
Dată actualizare: 17-07-2021 19:53


Festivalul de film de la Cannes se încheie sâmbătă seară și vom afla câștigătorul marelui trofeu Palm d'or.

Dincolo de competiția oficială, deja au fost decernate premiile altor secțiuni ale festivalului. "La civil", primul lung metraj în regia Teodorei Ana Mihai, cu cineastul român Cristian Mungiu printre producători, a fost premiat în secţiunea "Un Certain Regard". A fost decernat și premiul Palm Dog, pentru vedetele ... necuvântătoare.

Unclenching the Fists, în regia cineastei ruse Kira Kovalenko, a fost recompensat cu premiul principal al secțiunii Un certain regard, la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de film de la Cannes. Iar lungmetrajul "La civil", o coproducție româno-belgiană-mexicană, regizat de Teodora Ana Mihai, a primit Prix de l'Audace, Premiul Îndrăznelii, în cadrul aceleiași secțiuni. Unul dintre producători este cineastul român Cristian Mungiu.

"La civil" a fost filmat iarna trecută în Mexic şi este inspirat de întâmplări reale. O mamă a cărei fiică este răpită plăteşte recompensa cerută, dar fata nu se întoarce acasă. Autorităţile refuză să o mai ajute, iar femeia se găseşte în postura de a lupta pentru a-şi găsi copilul.

Pe de altă parte, festivalul de la Cannes a continuat o tradiție de neabătut. În ultima vinere, în calendarul festivalului, este bătută în cuie ceremonia de acordare a unui premiu care răsplătește ... interpretarea canină în filme, Palm Dog. Actrița britanică Tilda Swinton a primit zgărdița onorifică în numele ... celor trei câini ai ei, de rasă Springer Spaniel.

Tilda: Am încercat să aduc cu mine câinii, Rosie, Dora și Snowbear, dar erau ocupați. Cred că sunt la plajă, în Scoția.”

Trioul canin a apărut alături de Tilda Swinton în filmul The Souvenir, partea a doua. Joacă și fiica ei Honor în această producție. Ba mai mult, la fel ca în viața reală, personajele lor sunt mamă și fiică.

Tilda: „Palm Dog... Cred că este premiul suprem. Nu-mi vine să cred cât de fericiți suntem cu toții. Sunt două generații de câni. Avem deja o dinastie.”

Au fost decernate și două premii speciale ale juriului. Unul pentru pitbull-ul Sophie, care apare în filmul Red Rocket. Regizorul Sean Baker, care și-a adus câinii la ceremonie, a primit zgărdița onorifică pentru că laureata nu a putut fi prezentă. Cățelusa a fost adoptată în timpul filmărilor, a dezvăluit el.

Baker: „Când am găsit-o pe Sophie în Texas, veterinarul i-a dat doar șase luni de trăit pentru că avea boala denumită vierme cardiac. A scăpat cu bine și acum trăiește la Los Angeles, răsfățată și iubită.”

Celălat premiu special al juriului a răsplătit-o pe Panda, starul necuvântător din Lamb, filmul în regia lui Valdimar Johannsson. În această dramă islandeză, personajul canin face sacrificiul suprem pentru stăpânul său. Din păcate, cățelușa s-a stins și în viața reală, așa că pentru Panda a fost un premiu postum. Pe podium a urcat o cățelușă din aceeași rasă.


VIDEO PROTVPLUS.RO